Skocz do zawartości
IGNORED

D1604 vs Y550 vs P712

Xiondz

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed dylematem nabycia amplitunera i głośniczków do kina domowego, amplituner wybieram z trzech marek tzn DENON AVR1604, YAMAHA RX-V550 i PIONNER VSX 712. Nie jestem audiofilem szukam dobrze grającego zestawu, pokój około 20m2. Głośniki KODA 707 z subem 850 albo WHARFEDALE CRYSTAL POWER.

https://www.audiostereo.pl/topic/8450-d1604-vs-y550-vs-p712/

ja bym zamiast 550 kupił 650 + głosniki Wharfedala,ale wszystkie z ampli i kolumny co wymieniłes powinny być dla Ciebie dobre bo jak sam piszesz że nie jesteś audiofil i co ważnijsze nie okresliłeś jakie brzmienie lubisz.

troszke to za mało powiedziałeś o tym brzmieniu,tylko gitara sie liczy:),wiec polecam denona albo yamahe,albo najlepiej to sam posłuchaj,ja może podpowiem:yamaha ma brzmienie neutralne i wyrównane,denon bardziej basowe i z lekko stonowana góra pasma i łagodniejsze,pionner bas i jazgotliwa góra niewyrazna średnica brzmienie takie nijakie,ale ja słuchałem i mam 640 wiec nie wiem jak tam jest z nowa serią 50,ale funkcjonalnie i z danych technicznych wypada najlepiej z tego trio,przetworniki lepsze YAPO i inne przydatne funkcje,ale brzmieniowo to nie wiadomo jak narazie,i tagrze nie polecam rozgladac sie za denonem 1604 tylko 1804 tak samo yamaha,a pioneerem jak juz chcesz to 812.POZDRO

Ciezko po tak znanym jak Elfan autorytecie w dziedzinie wpychania ludziom swojej Yamahy zabierac glos, ale sprobuje... Chcialem na wstepie wykluczyc Pioneera ze wzgledu na tragikomiczne rozwiazanie 6 kanalu, ale mi sie nie udalo, bo jak widze tez nie lubisz miec sklepu RTV w domu.

No coz, z pobieznych danych pozwole niesmialo zasugerowac Ci Denona ale 1804, jako rozwiazanie dobre w kinie, lepsze IMHO niz Y w stereo i... ladniejsze! A widze, ze kwestia estetyki ma dla Ciebie lub Twojej gosposi pardon malzonki znaczenie - sadze tak po wyborze Koda 707 (zgaduje: srebrne, co? :-) - w dziedzinie tanie-srebrne bez konkurencji, aczkolwiek dzwiek z tego nie wydobywa sie piekny, o nie...). Pioneer 712 to nie jest zbyt udana funkcjonalnie konstrukcja, ale dzwiek jest niezly. Brak srednicy, jazgotliwosc - wylacz loudness, Elfanie drogi. Sluchalem 712, w odroznieniu od niektorych. Aczkolwiek jednak obstawiam Denona.

Mariusz czy ja w ostatnim poscie namawiałem tylko na yamahe??? umiesz dodkładnie czytac?? zauważ że porównujemy nowszą serie z starszymi wiec co do brzmienia serii 50 nie dam rady sie wypowiedziec,no chyba ze ty już je słyszałeś,bo ja jak porównywałem serie 30 do 40 to ta druga była dużo lepsza brzmieniowo wiec teraz może być podobnie albo może być gorzej jeszcze nie wiadomo,a ty juz od razu mówisz że jest gorsza w stereo?? no dziwne...... ,ja słuchałem pioneera bez loudnesa tak samo i w domu ampli mam ustawione gałki od basu i wyskokich na 0 bo takie regulacje mi nie odpowiadaja bo pogarsza sie dzwiek,ale pioneerowi by to pomogło bo bez tego jest tragicznie,no ale trzeba samemu posłuchać,ale nie mysleć tak jak to kiedys słyszałem że każdy ampli w budżetowym przedziale cenowym gra tak samo i niezależnie od marki.......POZDRO

Z tego rozumiem, że Pioneer to paździoch...a kody i owszem srebrne :) jak zły jest dźwięk wydobywający się z nich czy np wharfedale albo fenixy albo inne coś do 2k jest Twoim zdaniem lepsze, prawda jest taka, że we wrocławiu nie ma szans usłyszeć tego sprzętu więc mogę polegać tylko na opinii innych, we wszystkich sklepikach przywiozą jak wybule zaliczkęo żadnym porównaniu nie ma mowy

Nie, nie Elfan to jest Moj Ukochany Pazdzioch forumowy :-) 712 jest najslabsza IMHO z wymienionej trojki, oczywiscie nie z powodow wymienionych przez Pazdziocha.

Kolumn Wh sluchalem w biegu i nic Ci na ich temat nie powiem. Co do 707 - sa lepsze od nich, ale nie srebrne. Decyduj - cieszymy oko czy ucho?

Ja zaproponuje Ci (z tych ktorych sluchalem do 2kpln) Eltaxy Liberty (z przesunieciem zakupu suba na niezadlugi oczywiscie czas, bo te fronty to niskich z siebie nie wydadza). Czarne (pasuja do sutanny) albo jasny buczek. Jezeli sub jest jednak dla Ciebie niezbedny to Koda 702 + SW-850 lub 1000 jezeli parafia duza, kolory drzewniane. Reszta niewystarczajaco odsluchana zebym Ci polecil. Z daleka IMHO od Jamo E350 i Eltaxow Hollywood/Discovery/Universe/Inne_nazwy_maskujace_ten_dunski_chlam

Przekonałeś mnie na 702 dzięki bardzo, a i dębowe okleiny jakoś małżonka zniesie bo mamy dębową podłogę w pokoju :). Amplituner kupiłem właśnie Y550 na Denona 1804 ani droższą Yamahę nie ma casucci, ale myślę, że fajnie to zagra bo większość wg mnie zależy od pudeł. Teraz czekam na 702.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.