Skocz do zawartości
IGNORED

Solidny stolik do 500zł?

MarkoPolo

Rekomendowane odpowiedzi

Bazalty są kwaśne i zasadowe; jedne się da wypolerować (choć nie na lustro), drugich ponoć nie...

(Ale które są które nie pamiętam, ktoś mi to kiedyś długo i zawile tłumaczył).

Płyty, które mam są gładkie, lecz nie da się w nich przejrzeć, co możliwe jest w marmurze czy granicie.

sebax - kiedys pracowalem w firmie, ktora robila fasady wentylowane, a stosowanym najchetniej materialem okladzinowym byl granit, stad nasze wizyty m.in. w Weronie :) Ale od paru lat juz jestem w innej branzy wiec zamierzam sie zwrocic z zapytaniem - ale to na priva :)

Czyli model stolika analogiczny do tego co zaprezentowala ostoja w modelu T4 to koszt około 600? Wydaje sie to ciekawa oferta, tylko musze jeszcze poszukać jak wyglada czarny szwed :D

Niestety z powodu awarii domowego komputera musze odlozyc stolikowe plany na blizej nieokreslona przyszlosc.

rzeczywiscie jest czarny :))))

[obrazekLUKASZ-127568_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W sumie skoro trafiłem na eksperta to może się dowiem, co to dokładnie za kamnień?

Zrobili mi te płyty w warsztacie uczelnianym, (zwykle sporządzali z tego materiału blaty stołów laboratoryjnych dla eksperymentów optycznych, takie blaty ważą ponad tonę!) i nazywali ów kamień bazaltem jakimś-tam.

Kolor to-to ma ciemnoszary, grafitowy bym rzekł, powierzchnia gładka lecz nie lustrzana, gęstość około 2,9 g/cm^3. Zimny w dotyku.

>Ururam Tururam u nas jest firma co roztapia bazalt i robi z niego rury kanalizacyjne ,

>mciej ten stolik byłby bardziej podobny do tego z działu DIY z tym że miałby 3 zamiast 4 półek , pracuję jeszcze nad nóżkami , i chyba zrobię je całe z metalu a nie z rurek .

>pal55 jak masz pytania to wal śmiało na prv. w "o mnie" jest mój mail

• 3 tygodnie później...

A ja dzisiaj zrobiłem w końcu taki. Całkowity koszt ok 350 zł. Rurki jak widać solidne z wewnętrznymi wzmocnieniami, myślę że dźwignęłyby także jakiś kamień (marmur, granit) oczywiście niezbyt gruby. Kto chce więcej info, proszę pytać.

[obrazekLUKASZ-135770_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135770_2.jpg] [obrazekLUKASZ-135770_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-53-100004614 1170257230_thumb.jpg

post-53-100004615 1170257228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rurki produkuje firma gamet, mają swoją stronę i chyba tam pisze gdzie są sklepy z akcesoriami meblowymi, które sprzedają ich wyroby. Najdłuższe to są te których użyłem (z wyjątkiem nóżek) 18 cm. Srednica 5 cm, grubszych nie ma , są tylko cieńsze - bodajże 3 cm.

Kurde myślałem że wszystko widać na zdjęciach no ale już teraz nie będę rozkręcał, żeby sfotografować. No to tak: rurka jest w środku nagwintowana (m8), w gwint wkręcam szpilkę (w moim przypadku 10 cm) potem idzie ta chromowana podkładka od rurki, ta szersza, na to półka, potem ta druga podkładka od rurki (z takim stożkowym wypustem) i ona też ma gwint, więc już jej dokręcenie dociska półkę do rurki, potem nakręcamy na wystającą część gwintu następną rurkę, do niej z góry szpilkę, podkładka, pólka itd. Można by też skręcić szpilką dwie rurki to będzie wyższa.

Acha a te krótsze z których są nóżki są w "wersji" właśnie z takimi plastikowymi ślizgaczami od spodu-czyli właśnie nóżki, ale tam też jest gwint, więc wkręcenie regulacji, kolców itp nie jest problemem

Te pomiędzy półkami NA 11C00/180/R/N a od spodu 100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stolik ukończony , waży około 100 kg . półki 58x41 cm , wysokość 61 cm .

Ciekawy jestem waszych opini .

[obrazekLUKASZ-137277_1.jpg] [obrazekLUKASZ-137277_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1966-100004541 1170257351_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rurki nie są z gametu , zamówiłem u tokarza (wcześniej , zanim dowiedziałem się że gamet robi takie ładne nóżki) , moje są całe ze stali .

Półki mają grubość 2,5cm (bo akurat miałem taką płytę) myślę że 2 cm będzie ok , ale mogę zrobić 3cm jakby ktoś chciał .

Koszt to około 1k zł .

W przygotowanu jest stolik z Vangi (granit taki jak w DIY) oraz żółty (w wątku 9149 jest zdjęcie tego granitu)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.