Skocz do zawartości
IGNORED

jaki sprzet do robienia muzyki?

prs

Rekomendowane odpowiedzi

Jazz

Co do tych Maców to jeśli chodzi o opogramowanie to nie ma praktycznie żadnych różnic. Gdyż w większości są one dostępne na obie platformy. Często jest tak , że wielu programów nie ma na Maca i na odwrót a to już tylko zależy od nas na jakich programach chcemy pracować. Tu i tam są one w 100% profesjonalne. Stabilność maszyn bardzo podobna, cena jak kto woli, ilość użytkowników PC większa. Wolny kraj i każdy może wybrać sobie to co lubi, wiem tylko tyle , że pecet w bardzo zawansowanym studiu nagrań to nie wstyd. Liczy się już tylko to co się do niego włoży i podepnie.

Pozdr.

tomi, dzieki za przystepne wyjasnienie. zaczynam trybic poniekad :)

a abstrachujac od problemu karty muzycznej, chcialem zapytac skad wydobyles adres mojej strony? ;)

teraz zaczalem o tym myslec...

no i dalej czekam na jakies propozycje odnosnie tej karty (tylko w granicach zdrowego rozsadku :)))

pozdrawiam.

Prs

Adres twojej strony zdobyłem z ,, o mnie ,, i tobie też radzę tam zaglądać, gdyż zawsze możesz dowiedzieć się czegoś ciekawego na temat innych osób. Sorry, że jeszcze nie napisałem nic o tych kartach, ale mam teraz trochę roboty na uniwerku a chciałbym moje dywagacje poprzeć jakimiś testami no a nie mam czasu na poszukanie ich. Jak tylko pozbieram wszystkie za i przeciw to na pewno coś napiszę. Czekaj cierpliwie.

Ps. Nie wiem czy wchodziłeś na stronę www.eis.com.pl, którą ci poleciłem. Wiem tylko ,że możesz tam zdobyć wiele informacji na temat tworzenia muzyki i sprzętu muzycznego. Ja od dawna prenumeruję ten miesięcznik(Estrada i studio) i swoje początki też mam z nim związane. Dlatego kopsnij się do najbliższego Empiku i sam sprawdź. Jak chcesz to mam też na CD chyba 3 ostatnie roczniki tego miesięcznika. Po takiej lekturze na pewno będziesz wiedział co to ASIO.

Pozdr.

tomi, wchodzilem na eis, i faktycznie jest tam o wiele wiecej do przeczytania na ten temat niz na tym forum :)

co do karty, to czekam cierpliwie :) sam pisze licencjat w tej chwili, wiec rozumiem doskonale o co chodzi...

na jakiej zasadzie masz te roczniki? to sie kupuje gdzies? nie bede sciemnial, ze mam czas na czytanie ich, ale kiedy juz sie obronie bardzo chetnie bym sie za to zabral :)

pozdrawiam.

A nie mówiłem , od razu wiedziałem gdzie cię posłać. Nawet sam sprawdziłem czy dotarłeś we wskazane przeze mnie miejsce. Co do tych roczników to ja swoje dostałem za friko, gdyż jestem prenumeratorem. Z tego co się dowiedziałem to obecnie kosztują one 25zł za 4xCD i są też tylko dla prenumeratorów. Jak bardzo bedziesz chciał to mogę przegrać moje i ci przesłać. Twój koszt ograniczyłby się do przesyłki i tych płytek czystych płytek.

Ps. Zaraz będę szukał tych obiecanych rzeczy, bo teraz mam chwilkę czasu , gdyż jestem po pierwszym egzaminie.

Pozdr.

Nareszcie udało mi się jako tako złozyć wszystko do kupy i mogę przedstawić swoje propozycje. zastanawiałem się jak połączyć wszystkie twoje wymagania w jedną całość przy dość niskich kosztach. Stwierdziłem , że będzie najlepiej jak podzielę moje propozycje na dwie kategorie - karty nowe do ok. 1000zł i używane powyżej 1000zł. Kolejnym moim kryterium co do wyboru stała się oczywiście jakość brzmienia oraz wygoda pracy czyli stabilność sterowników. Uwaga! Uwaga! O to moje typy:

KARTY NOWE DO 1000ZŁ

Przeglądając rynek w tym przedziale cenowym możemy natknąć się na wiele kart o podobnej jakości. Oczywiście czasami można natknąć się na jakiś bubel , ale o tych to nie będę tutaj pisał. Co do nowych kart to zacząłem się najpierw zastanawiać nad wspominanym przez ciebie Terrateciem Phase 22. Pamiętam, że na samym początku skreśliłem go. Jednak dopiero po pewnym czasie uświadomiłem sobie, że zrobiłem to dlatego , że chyba podświadomie podniosłem poprzeczkę cenową , w której Terratec raczej nie występuje. Chcąc naprawić swój błąd zacząłem bliżej przyglądać się tej karcie. Znalażlem oczywiście wyniki pomiarów w RightMarku, które jak na taką tanią kartę cholernie mocno mnie zdziwiły. Nie wiem czy to ci coś powie, ale sam zobacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zebyś miał szansę porównania to popatrz sobie na inne "swietne" karty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnica w parametrach jest znacząca - liniowość toru audio , dynamika, szumy itd. , co ja będę mówił sam widzisz. Gdy zobaczyłem cenę Phase 22 to się zdziwiłem 825zł brutto + 2 lata gwarancji ( Audiofactory). Myślałem , że ta karta będzie trochę droższa. Karta posiada wejście/wyjście midi ,do którego możesz sobie podłączyć klawiaturę. Reasumując , wszystko wygląda świetnie. Pozostawiłem sobie tylko jeden znak zapytania jak karta sprawuje się w pracy. No i tego niestety nie mogę ci powiedzieć, bo nie wiem. Jednak jesli znasz kogoś kto ją posiada to szybko się upewnij bo ta karta wygląda bardzo ciekawie. Teraz sam widzę jak zjechałem jakiś produkt nie oceniwszy go najpierw. Reasumując mogę powiedzieć, że warto się nad tym zastanowić, ponieważ docierają do mnie słuchy , że nowe Terrateci działają w systemie stabilnie .

Kolejnym nowym produktem , ale tym razem z innej stajni jest ESI Waveterminal192 L midi. cena tej karty w Music crater to 990zł. Karta ta od poprzedniej różni się w 100% sprawdzonymi sterownikami i poprostu świetnie współpracuje z programami muzycznymi. Potrafi zejść do bardzo niskiej latencji w okolicach 3ms. Sterowniki są często uaktualniane. Innymi plusami tej karty są potrzebne tobie wejścia midi oraz miły plus jakim jest wejście mikrofonowe z 12V napięciem phantomowym ( umożliwia to podpięcie mikrofonów pojemnościowych). Takie dodatkowe wejście zawsze może się do czegoś przydać np. jak będziesz chciał nagrywać jakieś instrumeny akustyczne. Niestety nie udało mi się zdobyć testów tej karty a jedyne na jakie trafiłem były jakieś takie dziwne. Generalnie wiem , że tor audio tej karty jest porównywalny z Phase 22 aczkolwiek ciut gorszy, szczególnie jeśli chodzi o przesłuchy między kanałami.

Informuję , że złącza analogowe w obu kartach są na dużych Jackach. Karty posiadają również możliwość kodowania dźwięku przestrzennego. Są one oczywiście tylko interfejsami audio, więc nie posiadają na swoich pokładach procesorów DSP. Jak zwykle wybór należy do kupującego, lecz starając się nie sugerować ja bym zastanowił się nad Phase 22, choć ogólnie obie karty są bardzo dobre.

KARTY UŻYWANE OD 1000ZŁ

Tutaj już pole popisu zależy od tego , którą kartę dostaniemy na rynku rzeczy używanych. Generalnie większość z kart do 1500zł możemy dostać za około 1000zł i nawet mniej. Te karty są już z troszeczkę wyższej półki i warto się nad nimi zastanowić, gdyż za cenę w/w nowych kart dostajemy coś bardziej ambitnego.

Pierwszym modelem, nad którym się zatrzymałem jest karta Echo MIA midi, która nowa kosztuje 1299zł. Posiada ona złącza analogowe na dużych Jackach i oczywiście midi. Posiada ona również procesor w znacznym stopniu odciążający jednostkę centralną komputera od obliczeń dźwięku. Karta od poprzednich różni się znacznie bardziej profesjonalną jakością. Tutaj nie mamy już żadnych kompromisów i jakość dźwięku idzie w parze ze świetną stabilnością w systemie ( świetne sterowniki). Co do opisywanej jakości dźwięku to ma to się następująco:

Ukryta Zawartość

Nic dodać , nic ująć poprostu full profesjonalizm. Na prawdę warto poszukać tej karty, gdyż używana nie powinna być specjalnie droga.

kolejną używaną kartą jest ESI Waveterminal192X midi, który nowy kosztuje 1329zł w Music Crater. Jest to to lepsza siostra wcześniej opisywanego modelu. Niestety tutaj nie mamy już wejścia mikrofonowego. W zamian za to karta zachowuje wysokiej jakości stabilność pracy dzięki bardzo dobrym sterownikom a po za tym posiada lepszy tor audio. No i tutaj mogę się już pochwalić testami:

Ukryta Zawartość

Obie z opisywanych kart spełniają powieżone im zadania z bardzo dobrymi rezultatami. Jednak ja bym się skłaniał ku Echo Mia mimo, że jest trochę starszą konstrukcją.

Na sam koniec mogę wspomnieć, że jescze istnieją inne karty, które są troche droższe takie jak RME, które gdyby trafiły się za naprawdę niewielkie pieniądze to nie ma nawet co się zastanawiać. Problem polega tylko na tym, że nowa karta np. RME PST kosztuje ok. !700zł no i to musiałaby być prawdziwa okazja. No ,ale parametry potwierdzają wysokość ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).htm

Oprócz wysokiej jakości dźwięku Karty RME są światowym wzorem stabilności działania.

Óóóóóów! Trochę się zmęczyłem, ale mam nadzieję, że pomogłem. Wiem, że być moze postawiłem więccej nowych znaków zapytania, ale zdaje mi się, że kwestia wyboru to już tylko zależy od tego czy to ma być sprzęt używany , czy nowy . Potem to już w/w przeze mnie karty są na zbliżonym poziomie i wybór jednej bądź drugiej nie będzie chybiony. Zyczę owocnego szukania i odwiedzenia stron producentów tych kart, gdyż tam zawsze można znaleźć coś nowego. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.

Ps. Tak gratisowo to się pochwalę kartą do , której ja się przymierzam:

Ukryta Zawartość

Idę spać.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomi, serdeczne dzieki :) narobiles sie ostro jak widac. przejzalem wszystkie propyzycje i faktycznie phase 22 wydaje sie poraz kolejny byc strzalem w 10 - to, ze oceniasz ja pozytywnie + najnizsza cena za nowy produkt. wiec prawdopodobnie zdecyduje sie wlasnie na nia. no, chyba ze nagle trafi mi sie jakas ekstragotowka, to znowu bede sie musial zastanowic :)

w kazdym razie jeszcze raz wielkie dzieki.

jak zrobi sie troche spokojniej z ta szkola, to skontaktuje sie z Toba w sprawie rocznikow :)

pozdrawiam :)

Prosze. Znajdziesz tu mnostwo informacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy okazji tego postu chciałem zaprosić na

Ukryta Zawartość

bo jak już sobie skompletujesz kompa:)) będzie ci potrzebny soft i sample:))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.