Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Classik - opinie

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

>na forum gdzieś jest rozpiska, ale najłatwiej zapytać linn polska...

Tak też uczyniłem i oto odpowiedź (mam nadzieje ,że komuś się przyda).

Bardzo miłe ,że pracownicy Linn Polska tak szybko i skrupulatnie odpowiadają na pytania.

"""""""""""""""""""

Witam

Mam nadzieję że poniższe informacje trochę pomogą.

Pierwsza wersja urządzenia zintegrowanego Classik została zaprezentowana na początku Lutego ’98. W Sierpniu ’99 została ona zastąpiona wersją Classik T. Jedyna róźnica pomiędzy tymi wersjami to nowa mechanika oraz poprawa jakości montażu i wykonania płytek z elektroniką. Wersja –T była produkowana do Lipca 2001. Podczas produkcji modelu –T została wypuszczona aktualizacja oprogramowanie wewnętrznego oraz niektóre z elementów zostały poprawione. Miało to związek z zakończeniem produkcji starszych urządzeń z serii LK (Karik/Numerik, Mimik, Wakonda, LK100, LK240) . Następna modyfikacja, model K oprócz poprawy elementów, otrzymał nowy software, wyjście cyfrowe, elektronikę Knekt Driver/Reciver. Do momentu zakończenia produkcji w 2007 roku, Classik K otrzymał nowy mechanizm transportu oraz kilka drobniejszych modyfikacji. Podobnie jak w przypadku modelu T było to związane z zakończeniem przez Linn’a produkcji urządzeń serii LK (Ikemi, Genki, Pekin, Kolektor, LK140, LK85). Classik K to najlepiej brzmiąca wersja urządzenia w odudowie LK.

Linn Classik 02.1998 – 08.1999

Linn Classik T 08.1999 – 07.2001

Linn Classik K 07.2001 – 12.2007

W Maju 2008 została wprowadzona wersja Linn Classik Music 08 w obudowie AV (new-Linn), była produkowana do stycznia br.

Pozdrawiam,

Krzysztof Błażejczyk Jr.

"""""""""""""""""""""""""""

• 3 miesiące później...

Witam, mam mały problem, a w zasadzie jest on powodem tego, ze jestem bliski podjecia decyzji o sprzedaniu zestawu. Posiadam Linna Classik "K" oraz koncówkę LK140 polaczone ze soba Linn Black.

Kolumny, to spontaniczne, zywiolowe i dosc przejrzyste podłogowki Epos'a polaczone z koncowka kablem Linn K20. W zasadzie na kazdym materiale muzycznym wyrazne jest ocieplenie. Ciezko mi to okreslic, ale pokusilbym sie o stwierdzenie, że jest to "kremowe brzmienie". Wokale sa dla mnie za mało "do przodu", zbyt nieśmiale. Czy Linn tak gra? , czy da się coś z tym zrobić? Co szanowni forumowicze mogą mi doradzić poza wyrzuceniem klockow przez

lufcik? :)

Pozdrawiam

A tak z ciekawości podłącz kolumny do samego Classika z pominięciem LK140, najlepiej jakimś innym kabelkiem. Czytałem na forum Linna ,że końcówki podkreślają bardzo charakter Classika a ich kable również podobnie modelują dźwięk....Hmmm akurat ocieplenia wokali w takim stopniu nie zauważyłem, jedynie kastracje góry co okazało się zbawienne w moim pomieszczeniu.

Ciekawostka, kiedys cd NAD5425 podpialem Linn Blackiem do wzmaka Cyrus One. Totalna porazka, dziwna srednica, dziwne brzmienie talerzy(ciezko to opisac). Przepialem na pierwszego lepszego Bandridga, chyba

jakis tani Premium i.... dzwiek zlapal oddech, swiezosc, blachy zabrzmialy tak jak powinny. Przy zestawie Linna nie bawilem sie kablami gdyz sprzet jest tak zlokalizowany, ze ciezko manewrowac z tylu

oraz wsuwać i wysuwać klocki. Pamietam tylko, ze jak podpinalem do kolumn samego Classika, to chyba bylo odrobine przejrzysciej, ale kable kolumnowe byly posrebrzane, teraz sa Linna K20.

Myslalem tez nad wymiana IC Linn Black na Silver, tylko on jest dosc drogi.

Szczerze powiedziawszy z innymi paczkami nie prawdzalem. Eposy byly bardzo starannym doborem do elektroniki wczesniej posiadanej. Wiem rowniez, ze sam dystrybutor Linna sugeruje Eposy o ile

pacjent jest za krotki na kolumny Linna.

• 2 miesiące później...

witam, macie może nowe lub sprawdzone "typy" smukłych kolumn podłogowych do classika? :)

Ze względów czysto wizualnych chciałbym nabyć takie kolumny do mojego clasika music, mają oczywiście grać z nim synergicznie i:

1. być smukłymi podłogówkami

2. dostępnymi w czarnym kolorze

3. najchętniej brytyjskimi, ale niekoniecznie

4. rozsądnymi cenowo, w koncu to tylko budżetowy model linna...

pzdr

P.S. Szczegóły typu pomieszczenie, ustawienie itp świadomie pomijam, bo w pomieszczeniu tym słuchałem już zarówno na dość dużych podłogówkach, jak i stosunkowo małych podstawkowych, więc po prostu szukam czegoś, co jest chętnie zestawiane z tym modelem linna. Jak również wiem, że cyt: ...tylko bezposredni odsłuch w domu da odpowiedź itd., ale w tym wypadku chodzi o wstępne typowanie.

• 7 miesięcy później...

Panowie, mam problem. Mialem Linna classik pierwszej wersjii od kilku miesiecy, troche mi brakowalo mocy i nabylem koncowke linna LK-100, interkonekt kupiony biore sie do podlaczania i nagle zonk - kolumn nie podlacze bo lk-100 ma inne wejscia ... co to sa za wejscia i jak przerobic kable, zeby dalo sie podlaczyc glosniki?

• 2 tygodnie później...

witam.

jestem prawie zdecydowany na linna classika aczkolwiek naszlo mnie jedno pytanie czy linn posiada pre out abym mogl go polaczyc z amplitunerem kina domowego?

nie chcialbym sie znalesc w sytacji gdzie musialnym machac kablami pomiedzy filmami a muzyka..

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

witam.

jestem prawie zdecydowany na linna classika aczkolwiek naszlo mnie jedno pytanie czy linn posiada pre out abym mogl go polaczyc z amplitunerem kina domowego?

nie chcialbym sie znalesc w sytacji gdzie musialnym machac kablami pomiedzy filmami a muzyka..

Linn Classik Music posiada PRE OUT, podpatrzysz to sobie na każdym zdjęciu tego urzadzenia w necie.

Pamietaj ze Linn gra ,,kremowo,, i potrzebuje raczej przejrzystych kolumn zeby nie zanudzic sluchacza.

Jesli chcesz film to moze odrazu zafunduj sobie Linna DVD i po temacie (jak cos wiem gdzie maja takiego na sprzedaz).

robix

Pamietaj ze Linn gra ,,kremowo,, i potrzebuje raczej przejrzystych kolumn zeby nie zanudzic sluchacza.

Jesli chcesz film to moze odrazu zafunduj sobie Linna DVD i po temacie (jak cos wiem gdzie maja takiego na sprzedaz).

robix

u mnie bedzie to gralo z eposami wiec powinno byc dobrze a co do opcji filmowej to tylko Blue Ray wchodzi w rachube...

Classik z eposami zagra ok, aczkolwiek ja po swoich doświadczeniach (classik i eposy ES 14) stwierdziłem, ze jednak trochę zbyt duzo traciłem w górze pasma. Linn mistrzem szczegółowości i rozświetlenisa góry na pewno nie jest, eposy -ten model- raczej też nie, więc pewnie można lepiej. Ale podobno (podobno, bo nie słuchałem), nowsze serie eposów mają górę poprawioną...

pzdr

mysle ze spokojnie sobie poradzi z malymi m5,zreszta daje za niego smieszne pieniadze wiec grzechem by bylo nie sprawdzic tego kombajnu skoro tyle pochlebnego o nim sie pisze. obecnie moj system ma raczej slaba synergie,za jasno,za krzykliwie i natarczywie wiec mam nadzieje ze classik troszke pouklada eposy.

Mam Go w koncu :)

Pierwsze co rzuca sie w oczy to niewielkie gabaryty,nie moge uwierzyc ile miejsca zaoszczedzilem pozbywajac sie dwoch Nadow w tym jeden naprawde sporawy.Respekt dla Linna za potencjal w rozmiarze :)

Jest zdecydowanie ladniejszy niz myslalem, obawialem sie wersji w kolorze bialym ale wygladem zdecydowanie nie straszy, podsumowujac bardzo ladnie sie prezentuje na meblu z swoja prostota i elegancja.

Bierzemy pilota w reke i chwila i zadumy,malo intuicyjnie rozmieszczenie przyciskow w dodatku wszystkie jednakowe co na pierwsza chwile wydaje sie troszke klopotliwe.

Zalaczam jakis film i daje mu pograc troszke,chcialem miec pierwszy odsluch na rozgrzanej jednostce.. :)

Na pierwszy ogien ida klimaty typu Depeche Mode,Pink Floyd,Eurythmics itp.Jako pierwsze z duzym zaskoczeniem odkrywam scene. Dzwiek oderwal sie od kolumn,wokale wysunely do przodu, pojawily sie mikro elementy w utworach ktorych wczesniej nie slyszalem.

Zniknela tak drazniaca mnie nachalnosc dzwieku z Nada,wspaniale sprawdza sie 100 stopniowa podzialka glosnosci. Nad darl jape juz od 9tej a nizej gubil szczegoly i nierowno gral kanalami, teraz w koncu moge sie delektowac wieczornymi odsluchami.

Nastepnie zapuszczamy Metallica,Sisters of Mercy i U2. Obawialem sie z forumowych postow ze wogole nie pogram takich klimatow z Linnem i ciesze sie bardzo ze jednak zaryzykowalem. Linn spokojenie napedza zywiolowe eposy,gitarki daja rade.

Nastepny sprawdzian to Louis Armstrong La Vie en Rose,trabka z nada kula oczy i wiercila dziure w mozgu, teraz wszystko jest na swoim miejscu czyli treble na plus.

Wszystko nabralo pewnej magi,dzwiek jest poukladany,bardzo milo sie slucha,podniesienie trebli o jedno oczko i bassow o dwa dopelnilo brzmienie tak ze sie szeroko usmiechnalem.

Nie wiem za bardzo gdzie sie tu doszukiwac kremowego lampowego brzmienia,dzwiek zdecydowanie o klase wyzej od poprzednich Nadow.

Z tego co dzisiaj uslyszalem Classik raczej zagosci na dluzej u mnie ale chcialbym z niego wykrzesac cos wiecej bo potencjal tu drzemie czyli bedzie trzeba zmienic glosniki prawdopodobnie na cos wyzszego z b&w..

Jednym zdaniem bardzo udany zakup no i ten rozbrajajacy rozmiar,wyglada tak niewinnie a tyle daje radosci. Amplituner kina domowoego nagle zbrzydlprzy nim niczym wielka paskudna krowa :)

Posluchalem sobie dzisiaj troche glosniej muzyki elektronicznej jak D&B,goa,psy chill czyli cos bardziej wymagajacego w dolnych rejestrach i moge stwierdzic ze Linn lepiej sie sprawdzil od poprzednikow,bass nie jest tak rozdmuchany i ma zdecydowanie lepsza kontrole,jest go mniej ale nie wlazi z buciorami i trzyma sie w ryzach.

Zaluje teraz ze wczesniej sie nie zdecydowalem tylko sie meczylem tyle czasu z Nadem. :)

mam za soba pare dni katowania classika wiec pora na podsumowanie. dynamiki brakuje na cizszych odsluchach..powyzej 60 praktycznie jest bardzo dobrze.

zdecydowanie tylko i wylacznie glosniki a jasnym charakterze brzmienia beda graly dobrze z classikiem.

dobrze kontrolowany bas.

regulacja z pilota wysokich i niskich wspaniale sprawedza sie przy cichutkich odsluchach,regulacja balansu jeszcze lepiej sie sprawdza przy zmianie miejsca odsluchowego,nie trzeba szukac punktu ijdealnego dla sceny i streofoni.

maly zgrabny i praktyczny.

oraz pare pytan- czy koncowki mocy wnosza tylko dynamike czy zmieniaja barwe?

jaki jest charakter brzmienia kolumn lina?

co mozna zalaczyc z linnem oprocz epos,linn,b&w?

pozdrawiam.

A.

• 3 miesiące później...

nikt tu nie odpowiada ale pozwole sobie zadac jeszcze jedno pytanie.... - do jakiej klasy mozna wlasciwie zaliczyc classika?

pytam poniewaz chcialbym kupic optymalne monitory a wiec takie ktore zostana wykorzystane przez linna w calosci i nie bede ubolewac ze "te" monitory nie rozwijaja skrzydel jednoczesnie nie marudzac ze classik moglby wiecej z innymi zdzialac.

obecnie mam dwie pary, b&w 602s2 i epos m5 gdzie eposy ladniej spiewaja ale na bowersy troszeczke juz brakuje mocy (pewnie sie nie obedzie bez lk140 wkrotce, pokoj odsluchowy to 20 m2.

Też by mnie odpowiedź na to pytanie zaciekawiła, na podstawie lektury typowałbym np. Monitor Audio silver lub gold - jak kasy starczy...

Bo zgadzam się, że do tego linna kolumny powinny być żywo brzmiące, jasne i szczegółowe, a chyba takowymi są te Monitor Audio?

zakupy z polski raczej odchodza....ale wieksza pokusa jest dla mnie MA ktorych nine slyszalem nigdy a bowersow mialem juz trzy pary i mniej wiecej czego sie spodziewac czyli nadetej srednicy,zbitego basu i charakterystycznego brzmienia kevlaru

• 1 rok później...

Witam i mam pytanie do posiadaczy Linn Classik "K", kiedyś posiadałem ale już nie pamiętam, czy to ustrojstwo da radę monitorom Dynaudio(konkretnie dotyczy DM2/8)?,

jeśli tak, to czego można spodziewać sie po połączeniu classika z Dynaudio?

To teoretycznie dobre połączenie. Chociaż ja zraziłem się do Dynaudio bo okazało się że do ich kolumn nie pasują standardowe zawieszenia głośników (które z wiekiem się wyrabiają). I tak do każdego innego głośnika zawieszenie kosztuje kilka złotych (i gumowe i piankowe) a do Dynaudio - kilkadziesiąt do kilkuset euro na Ebay. Zgroza.

Dźwiękowo też myślałem że będzie wyżej - dlatego ja już więcej Dynaudio nie będę brał pod uwagę.

Mariusz, kiedyś miałeś tego linna i narzekałeś, że za mało pazura w graniu. Zaryzykuję opinię, że w połączeniu z dynaudio te odczucia mogą powrócić, nawet ze zdwojoną siłą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.