Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Classik - opinie

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

wiem wiem , jak dla mnie ten upgrade jest drogi w stosunku do cen urządzeń serii Majik czy Classik

Ja na szczęście się załapie na wersje z dynamik ps, czyli powinno być jeszcze lepiej . Ciekaw jestem czy po wyłożeniu 450 funtów rzeczywiscie jest taka różnica jak to Linn zachwala, np: w takiej końcówce mocy Majik.

Jak się zdecydujesz na taki upgrade to opisz wrażenia.

there are no answers, only choices ....

Jest i oficjalna informacja na stronie producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu masz wszystkie informację dotyczące tego upgradu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wreszcie mam swojego Classika, przy tym całkiem fajnie się złożyło że mam już wersje z modułem Dynamik PS.

Przede wszystkim chciałbym podziękować Robixowi i Npl , za pomoc w rozwiewaniu mich ewentualnych wątpliwości i ogólnie za poświęcony czas. Wielkie podziękowania należą się też redaktorowi z highfidelity, który miał okazje testować Classika i cierpliwie odpowiadał na moje maile i doradzał, na tym forum występuje pod nikiem kris_k.

Classika ma od wtorku i za sobą kilkanaście godzin sluchania i krotko mówiąc jestem baaaardzo zadowolony. Wiedziałem że na pewno po przesiadce z budżetowej Yamahy będzie lepiej, ale też trochę zaryzykowałem bo nie słyszałem tego urządzenia w zestawieniu z moimi Bowersami a tym bardziej w swoim pomieszczeniu.

Moje obawy rozwiały się bardzo szybko i jestem prze szczęśliwy z tak dobrego wydania kasy.

Teraz następny etap, czyli dodatkowa końcówka mocy (Majik 2100) i na koniec zostawiam sobie wymianę głośników, bo już teraz żałuję że moje 603S3 nie są bardziej dokładne :-).

Coz dodac, pomyslec ze wielu wydaje kupe szmalu i ciagle jest niezadowolona a tu Linn Classik sprawca usmiechu na twarzy wlasciciela czy jest cos lepszego dla audiofila ?:)

Nie rozpedzaj sie z ta koncowka posluchaj spokojnie daj sie wygrzac ,ulozyc sprzetowi a nastepnie szukaj rozwiazan ktore beda wnosily poprawe.

robix

Słucham i słucham, non stop i morda mi się śmieje od ucha do ucha.

Żeby było śmiesznie jak lubię mocną rockową/metalową muzykę, to praktycznie tych płyt nie słucham bo są po prostu gorzej zrealizowane niż jazz czy klasyka.

Zdaje sobie sprawę że sprzęt musi się wygrzać, zresztą końcówkę mocy będę zamawiał po wakacjach i przyda się na pewno pod kątem zmiany głośników, więcej mocy na pewno się przyda. Mam już listę głośników tak do powiedzmy 15 tys, które muszę posłuchać u siebie :-) . Niestety cześć odpada bo nie ma możliwości zrealizowania bi-ampingu np: AP Tempo VI. Jak by nie było daje sobie rok na skompletowanie nowego stereo. Jak to mówią, apetyt rośnie w miarę jedzenia :-), a Classik jest świetnym i zachęcającym początkiem tego dania, hhehehe

miałem wrażenie, ze końcówka mocy była najsłabszą stroną clasica. Nie skreślaj kolumn tylko dlatego, że nie chodzą w biampingu. Podłącz dobrą mocną końcówkę i nie przejmuj się, ze ta z linna jest nieużywana:)

Kurde może nie mam porównania , ale gra bardzo fajnie i końcówka mocy bez problemu sobie radzi z Bowersami 603S3, a one trochę prądu jednak potrzebują. Może to zasługa tego nowego modułu zasilającego, nie wiem.

Nie skreślam głośników z jednym kompletem gniazd typu Audio Physic czy Vienna Acoustic. To jest bardziej kalkulacja jeżeli podłącze AP Tempo VI i jak dla mnie lepiej to zagra niż np: B&W 804S w bi-ampingu, to rachunek jest prosty biorę AP :-). Idealnie by było jak by do tego wszystkiego takie Tempo miało dwa komplety gniazd.

Jak już zacznę wybierać głośniki to na, pewno będę na tym forum znowu Wam zawracał głowe, a na razie leci sobie 9 Symfonia Dvoraka, nózka tupie i cieszę się jak diabli z tego co mam na dzisiaj . Oj, dawno tyle muzyki nie słuchałem co przez ostatnie 3 dni :D

Zdaje sobie sprawę że Classik to dopiero początek oferty Linna, z tąd też decyzja o zakupie dodatkowej końcówki mocy. Po pierwsze, jeszcze lepsza wydajność, po drugie lepsza jakość dźwięku. Na dzień dzisiejszy jednak po przesiadce z sprzętu Yamahy no to dźwiękowo jest przepaść, a bowersy które przy większych poziomach dźwięku potrafiły być męczące, teraz grają ładnie i kulturalnie, bas jest dużo fajnieszy i lepiej kontrolowany, pojawiły się na płytach szczegóły, których wcześniej nie słyszałem i w ogóle efekt jest taki jak by ktoś zdjął koc z tych głośników.

czy ktoś z Was używał kabli k20 ?

Ukryta Zawartość

jaką mają charakterystykę brzmieniową?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Witam.Użytkuję te kabelki z Linnem Classikiem.Poprzednio sprawdzałem VanDeHulem The Wind - szkoda ale ten kabel z Linem nie gra po prostu(powolny,stłumiony dźwięk) z inną elektroniką gra całkiem dobrze.Następnie Audioquesty Bedrock i Granit (ten oryginalny ,nie Chiński) ogólnie nie lubie takiego dźwięku - dynamika ok ale jakby wszystko przesterowane,bas dość silny ,pogrubiony,barwowo przekłamany,fortepian jak za kocem,wokale szczególnie kobiece słabo,przestrzeń poprawna z niezła głębią nawet.Na koniec sprawdziłem Nordosta Flatline - bardzo udane połaczenie,w końcu średnica nabrała blasku,góra pasma również,nie było juz tego "buczenia" na dole ,generalnie udane połączenie.

Kabelek Linn K20 kupiłem z ciekawości - po prostu,a ponieważ potrzebuje 2 odcinki po 5 metrów to cena Linna była połowa ceny Nordosta.Po wpięciu Linna K20 tak naprawdę na początku sie roześmiałem - po co było szukać skoro jest gotowe rozwiązanie i to zupełnie niedrogie?A pamiętam jak w sklepie sprzedawca mnie zachęcał "Niech pan spróbuje tego K20 ,bedzie grał wybornie z Classikiem" a ja oczywiscie nie posluchałem .Jak kabel za 30zł może poprawnie grać?Otóż może i to jak!Zastrzegam żeby nie było że chwalę pod niebiosy kabelek - poprostu w tym zestawienu nie ma dyskusji - równowaga tonalna,przedewszystkim barwa średnicy jakby koc zdjąć z kolumn (szczególnie mi przeszkadzal Audioquest) barwa basu - kontrabas,czy dolne rejestry fortepianu w końcu nabrały wymiaru,nic się nie wlecze na dole ,nie buczy.Reasumując polecam do Linna ,nie sprawdzałem w innej konfiguracji.

Niczego takiego nie stwierdziłem,chociaż jeśli system to podkreśla to napewno ten kabel tego nie zamaskuje.Linn K20 jest kablem neutralnym - jeśli szukasz kabla do nazwijmy to "poprawienia" czegoś w dźwięku mam tu na myśli np.słumienia góry,podbicia basu czy podobne to raczej nie z tym kablem.

Korzystałem z tego kabelka w moim zestawie przez ok. pół roku. To naprawdę niezły kabel, nie jest może wybitny, ale nie ma też ewidentnych wad. A stosunek cena/jakość jest, jak dla mnie, trudny do pobicia.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

tu masz namiary na dealerów Linna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu znajdzie akcesoria, również kable i ich ceny

Ukryta Zawartość

w warszawie nie ma sklepu z Linnem, ale polecam kontakt z Panami z Linna w sprawie zakupu, są pomocni i kompetentni

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

...witam, na fali lektury forum zakupiłem rzeczonego classica - tę wersję nową, no i hmmm - no lipa ten linn, lipa brzmieniowa! Mam nadzieję, że akomodacja słuchu lub wygrzewanie sprzętu naprawdę istnieje, bo inaczej nie nadaje się toto nawet do garażu :)

Brzmienie w odniesieniu do naima serii 5i: jest przytłumione, przebasowione, za mało góry i rozdzielczości. Rytm ok, ale ten akurat i u naima jest super.

Ale to na podstawie szybkiego odsłuchu po parę kawałków z dwóch płyt - więc jeszcze ma szanse. Tym niemniej uważam, że cudów nie ma, i cena tego ustrojstwa bardziej odzwierciedla renomę firmy niz wartosci soniczne. Ot, kombajn jakich pewnie wiele, jak sie zirytuję, porównam z yamaha piano!

pzdr

no to dość zaskakująca opinia, muszę przyznać że mnie lekko zszokowałeś :/. Nie słuchaleś go przed zakupem ???

U mnie niestety żadna przez Ciebie wymienionych cech nie występuje, byłęm tak zadowolony że dokupiłem jeszcze dodatkową końcówkę mocy, co by głośniki dostały więcej prądu :-). Z czym ten Classik u Ciebie gra ?? może zestawienie np: z głośnikami jest dość nieszczęśliwe.

...w piwnicy czekają eposy es 14 - podobno z eposami gra ok - sprawdzę, jak znajdę zapał aby je znowu z kartonów wypakować... Jak się dźwięk nie zmieni, to ewidentnie potrzebuje ten linn kolumn stojących po jasnej stronie prezentacji.

pzdr

pomarudzę jeszcze :)

Czy ktoś dysponuje polskim manualem i byłby skłonny jakoś się nim ze mną podzielić? Bo na dołączonej płytce cd nie ma instrukcji obsługi w naszym ojczystym języku...

pzdr Staszek

broy >>> Staszek przesadzil, nowy Linn Classik gra naprawde fajnie ale zestawianie go z Tannoy z bardzo budzetowej serji nie jest tu dobrym pomyslem bo one sa mulowate i misiowate (staszek-s ma je po tuningu wiec moze jest lepiej -ja mam zle wspomnienia).

Napewno Linn jest ,,kremowy,, i nalezy go zestawiac z kolumnami z dobra gora pasma te po ciemniejszej stronie mocy mu nie sluza.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.