Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa w subwooferze

anuel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zintegrować bufor lampowy (ten właśnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z subwooferem (z zestawu Cambridge Soundworks s1600). Moje pytanie brzmi - jak z chłodzeniem? Czy lampa nie będzie się zbytnio przegrzewać (czy będzie odpowiednio chłodzona) i czy temperatura lampy może wpłynąć w istotny sposób na układ subwoofera? Na razie czekam na płytkę, więc samego bufora jeszcze nie zmontowałem i nie wiem jak się grzeje owa lampa. Domyślam sie, że może być ciężko odpowiedzieć na pytanie, ale odwołuję się do waszego doświadczenia.

Generalnie taki pomysł podsunął mi kumpel. Mam jednak pewną wątpliwość. Po co dołączać lampę do subwoofera, który ma pasmo może 100 Hz (tzn. wąskie)? Moim zdanie nic szczególnego to nie da. Zdecydowanie lepiej będzie "zlampizować" całe pasmo lub nawet wszystko poza dołem (ponoć lampa nie sprawie, że bas jest "ładniejszy"), choć wykonanie będzie wtedy trudniejsze. Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/85669-lampa-w-subwooferze/

po co lapiazowac suba??

Wg mnie lekkie przegiecie.Sub ma miec pozadny naped w postaci mocnego wydajnego wzmaka i nie ma sie co silic na jakies upiekszacze w postaci lampek.

Bardzo dobry pomysl to wzmaki D klasy ,male rozmiary malo wydalanego ciepla, potworna wydajnosc.

• 2 tygodnie później...

Od razu mówię, że nie znam się na tym, ale umiem trzymać lutownicę w ręku, a czego nie wiem to zawsze doczytam (kiedyś :)). Ważna jest więc opinia kogoś kto się zna. Czyli uważasz, że nie sprawi to, iż subwoofer (albo cały zestaw głośnikowy) zacznie "ładniej" grać??

Bufor lampowy do suba? Może być tylko gorzej niż bez. Lepiej dać lampkę na resztę pasma ale w przypadku komputerowych pierdziawek nie wiele to da.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Bufor lampowy do suba? Może być tylko gorzej niż bez. Lepiej dać lampkę na resztę pasma ale w przypadku komputerowych pierdziawek nie wiele to da.

Ktoś mi podsunął myśl, żeby do subwoofera, aby ocieplić brzmienie, ale uważam podobnie, że nie ma to sensu, bo na subwooferze pasmo jest wąskie. Prędzej właśnie reszta. (A może umieścić bufor na samym wejściu do głośników, żeby harmoniczne z basu nabrały lampowego smaczku??)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.