Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-3805 - jakie kolumny?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam amplituner Denon AVR-3805 oraz zestaw kolumn do kina domowego 5.0 Jamo serii C (frontowe Jamo C-407, efektowe Jamo C-401 oraz do kompletu głośnik centralny). Gra to wszystko w miarę poprawnie w pokoju około 25m2 (tzn. nie mam żadnego porównania jeśli chodzi o to czy z innymi kolumnami byłoby lepiej). Wykorzystuję sprzęt w proporcjach 80/20 kino domowe/stereo. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana kolumn. Do rozstrzygnięcia pozostaje, czy będzie to nadal kino domowe 5.0, czy tylko 2.0. Wiem, że wersja 2.0 to dla niektórych już nie kino, ale mnie ostatnio coraz mniej zależy na "efektach" kinowych. Jednak nie chciałbym zbytnio zmieniać elektroniki, ponieważ stosunkowo niedawno wymieniłem amplituner.

Moje pytanie jest następujące: jakie kolumny zagrałyby lepiej od moich Jamo C-407 z tym amplitunerem? Nie mam możliwości sprawdzania sprzętów w jakichś salach odsłuchowych, bo zbyt daleko od nich mieszkam. W grę wchodzą kolumny zarówno nowe jak i używane w cenie do 2 tys. zł. Pewnie za tę cenę będzie ciężko znaleźć coś odpowiedniego, ponieważ (jeśli wierzyć temu co jest napisane w niektórych wątkach) aby wszystko dobrze współgrało, kolumny powinny przewyższać klasowo elektronikę.

Będę otwarty na jakiekolwiek sugestie.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

https://www.audiostereo.pl/topic/86034-denon-avr-3805-jakie-kolumny/

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana kolumn. Do rozstrzygnięcia pozostaje, czy będzie to nadal kino domowe 5.0, czy tylko 2.0.

Nie musisz wymieniać wszystkich kolumn,zmień tylko fronty na lepsze.

BX6 proponuje- dol bardzo mocny srednica i gora po wygrzaniu jest ok..

Proponuje odsłuch ,mi kolumny Monitor Audio nie podobały się. Słuchałem podłogówek z serii Bronze BX 5, te "grały" sucho i pusto taki kartonowy dzwięk i Silver RX 8 te z kolei w miarę dobrze "grały" górą,ale nie podobał mi się bas ani średnica,ich dzwięk określiłbym jako metaliczny.

Słuchałem podłogówek z serii Bronze BX 5, te "grały" sucho i pusto taki kartonowy dzwięk

BX6 mają inne większe głośniki i o jeden basowiec więcej przecież, więc pisanie o innych kolumnach jest mąceniem w głowie.

Jakby miały trochę mało basu.

Czyli standardowo jesteś przyzwyczajony do mocno podbitego basu. Faktycznie te starsze Denony nie grają dużą ilością niskiego pasma ale można to skorygować stosując ciemno grające kolumny takie jak Wharfedale, Quadral itp. Sam użytkowałem z Denonem 38xx Diamondy 9.5 i bardzo dobrze się uzupełniał taki zestaw. Oczywiście nie było to zestawienie dla fanów Hip-Hopu, Haouse itp. Raczej muzyka klasyczna, jazz, ewentualnie rock ze względu na dość wydajną sekcję niskotonową.

A co sądzicie o kolumnach B&W? Czy jakiś konkretny model (z używanych oczywiście) nadałby się do mojego Denona AVR-3805? Pytam, ponieważ słyszałem wiele pozytywnych opinii o kolumnach tej firmy.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

• 4 tygodnie później...

>>>Waldek 1968

Być może Twój Denon AVR 3805 gra dobrze, mój AVR 2807 plus DVD 3910 grał też dobrze dopóki nie usłyszałem wzmacniacza lampowego, odtważacza lampowego i dobrych kolumn - głośniki Tannoy SRM lekko zmodyfikowane poprzez dołożenie dodatkowych głośników niskotonowych. Cały mój zestaw Denon okazał się zwykłą "pierdziawką" i jestem przeszczęśliwy, że pozbyłem się już tego. Powiem więcej o niebo lepiej od AVR 2807 zagrał stary mój wzmacniacz stereo Denon PMA 560, kóry oczywiście w dalszym ciągu posiadam. Z czystym sumieniem polecam Tannoy SRM lub Tannoy z serii HPD bo te głośniki słuchałem i są naprawdę bardzo dobre nawet te najmniejsze. Zastanów się nad zamianą Denona na starsze modele serii np. PMA, a będziesz przeszczęśliwy. Nie bez znaczenia jest dobry odtważacz CD najlepiej ze stopniem lampowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.