Skocz do zawartości
IGNORED

Niedziałający gwizdek / tweeter - Wharfedale Evo2 30

Audio-Man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie, od kilku dni nie słyszę swojego głośnika wysoko-tonowego w lewej kolumnie Wharfedale Evo2 30.

Pytanie które mi się jeszcze nasuwa to czy możliwe jest aby uszkodzeniu uległa dodatkowa część w kolumnie? (jestem laikiem w tym temacie dlatego proszę wybaczyć za możliwie absurdalne pytania).

Jeśli czeka mnie wymiana to zastanawiam się nad montażem lepszej jakości tweeterów, ponieważ wysokie tony to najsłabsza strona tych kolumn.

Liczyłbym tutaj na Waszą pomoc:)

czy możliwe jest aby uszkodzeniu uległa dodatkowa część w kolumnie?

mało prawdopodobne ale możliwe. Możliwe też że urwał się jakiś kabelek niezbyt dobrze przylutowany. Najprościej byłoby wyjąć głośnik i sprawdzić omomierzem lub jak nie masz to bateryjką 1,5V dotknąć na chwilkę bezpośrednio do zacisków głośnika. Powinien być słyszalny krótki trzask.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Udało się go bezboleśnie wykręcić i dla 100% pewności podpiąłem głośniczek z drugiej kolumny - działał bez zastrzeżeń. Teraz wiem, że tweeter jest do wymiany.

Czy jest ktoś wstanie zaproponować coś z podobnej lub wyższej półki? Nie wiem czy głośniki wysoko-tonowe kupuje się parami czy pojedyncze sztuki...

Może okażą się pomocne - zdjęcia niesprawnej sztuki:

Jest to kopułka tekstylna 25mm montowana w Wharfedale Evo2 30

Znalazłem jeszcze szczegółową specyfikacje:

Part number - 0367

Dome material & size - 25mm textile

Coil size & type - 25mm aluminium

Magnet d1 x h - 25.4 x 4mm Neodynium

Magnet weight - 14gm

SPL 1w @ 1m - 93dB

Fs - 1.3kHz

Frequency range -3dB - 800Hz–40kHz

Upper frequency limit -10dB - 45kHz

Distortion at 100dB @ 1m - typically < 1%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11700-0-23593200-1316551232_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest ktoś wstanie zaproponować coś z podobnej lub wyższej półki?

Trudno będzie coś wybrać z dwóch powodów, pierwszy powód to taki że normalnie kopułki mają zupełnie inny kształt niż te w evo nie będą więc pasować mechanicznie. Drugi powód to ich duża efektywność (93dB) dość rzadko spotykana. Ponadto jeżeli kolumny są poprawnie zaprojektowane to w projekcie uwzględniona jest również odległość kopułki od głośnika poniżej kopułki.

Nie wiem czy głośniki wysoko-tonowe kupuje się parami czy pojedyncze sztuki...

Nie, zwykle na sztuki ale są wyjątki np. T330D Esotar Dynaudio był sprzedawany tylko w dobranych parach i nie można było kupić jednego.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.