Skocz do zawartości
IGNORED

Sonaty fortepianowe Beethovena

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

oh la la;)

ale Rubinsteinem, czy Horowitzem, już prędzej? ;)

to dlaczego cały dział wykonawstwa jest tak rozwinięty, czemu tego ludzie się uczą w szkole 18 lat muzyki, a tak na prawdę przez całe życie?

...i mało który osiąga perfekcję

z Beethovenem, z muzyką "poważną" nie jest tak jak z Metallicą, czy innymi zespołami rockowymi - nauczysz się riffu na gitarze, grasz i jest wymierzony efekt

owszem są utwory łatwiejsze wykonawczo czy to wyrazowo czy technicznie, ale bez przesady

oh la la;)

ale Rubinsteinem, czy Horowitzem, już prędzej? ;)

to dlaczego cały dział wykonawstwa jest tak rozwinięty, czemu tego ludzie się uczą w szkole 18 lat muzyki, a tak na prawdę przez całe życie?

...i mało który osiąga perfekcję

z Beethovenem, z muzyką "poważną" nie jest tak jak z Metallicą, czy innymi zespołami rockowymi - nauczysz się riffu na gitarze, grasz i jest wymierzony efekt

owszem są utwory łatwiejsze wykonawczo czy to wyrazowo czy technicznie, ale bez przesady

Chodzi mi o to, że Horowitz czy Rubinstein bez Beethovena, Chopina czy Schuberta stają się jałowi i niepotrzebni, a "Dla Elizy" może zagrać nawet ciocia Jadzia i też będzie efekt emocjonalny, o ile tylko ciocia choć trochę grać umie i nie myli nut.

Chodzi mi o to, że Horowitz czy Rubinstein bez Beethovena, Chopina czy Schuberta stają się jałowi i niepotrzebni

i odwrotnie, w końcu np. Beethoven, nie jest wielki, bo napisał "Dla Elizy"

"Dla Elizy" może zagrać nawet ciocia Jadzia i też będzie efekt emocjonalny, o ile tylko ciocia choć trochę grać umie i nie myli nut.

efekt wart Beethovena??

i odwrotnie, w końcu np. Beethoven, nie jest wielki, bo napisał "Dla Elizy"

efekt wart Beethovena??

Dla mnie sprawa jest oczywista - nie odmawiając praw do geniuszu wirtuozom, uważam że dużo trudniej o wielkiego kompozytora niż o wielkiego pianistę. Wystarczy wypisać listę wielkich pianistów XX wieku i analogiczną wielkich kompozytorów. Kandydatów na pianistów mam ze czterdziestu od ręki, a kompozytorów? Ech, lepiej nie mówić.

I jeszcze jedno, Beethoven był także wielkim pianistą, a który wielki pianista był też Beethovenem? Jakoś sobie nie przypominam...

Dla mnie sprawa jest oczywista - nie odmawiając praw do geniuszu wirtuozom, uważam że dużo trudniej o wielkiego kompozytora niż o wielkiego pianistę. Wystarczy wypisać listę wielkich pianistów XX wieku i analogiczną wielkich kompozytorów. Kandydatów na pianistów mam ze czterdziestu od ręki, a kompozytorów?

ale to nie jest potwierdzenie, że

Moim zdaniem reakcja słuchacza zależy głównie od samej kompozycji.

Potwierdzam! Ręczę za Jakewa, szczególnie kiedy zakłada czapkę i czarny skórzany płaszcz :D

Ja też ręcze za Jakewa! Nie ma ludzi do końca dobrych i do końca złych.... poza Jakewem oczywiście.

On jest wyłącznie do końca dobry :D

Prima Aprilis dziś....Ważna data.

Proszę o miłość w Waszych wzajemnych wypowiedziach do siebie w przyszłym tygodniu.

O proszę. Tutaj dowód. Jest orędownikiem miłości na forum.

Pamiętajcie że na koniec nie liczy się ile godzin spędziłeś w biurze, liczy się tak naprawdę ile kochałeś. I wszyscy na koniec żałujemy że za dużo godzin spędziliśmy w biurze, a za mało kochaliśmy. Ja też za mało kocham...

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.