Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-7711 Problem ze sterowaniem lasera

ideahd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moim Onkyo DX 7711

Problem pojawiła się jakiś miesiąc temu. Na samym początku były problemy z przełączaniem numerów np. z siódmego na na ósmy. Później było już gorzej, CD zaczął mielić płytę CD, przeczytał cała zapisaną ścieżkę i pokazał listę utworów dostępnych na CD i tyle, koniec odtwarzania. Po wciśnięciu PLAY cała akcja powtarzała się.

Oddałem CD do naprawy. Wielki elektronik powiedział, że jest uszkodzony elektromagnes sterowania lasera i że nie będzie łatwo znaleźć tę część. Dzwoniłem do firmy EIC dystrybutora na polske firmy ONKYO. Dowiedziałem się że część której szukam jest u nich dostępna. Niestety po rozmowie z serwisem, serwisant powiedział mi że nie sprzedają części zamiennych :( - cytuje "My prowadzimy serwis nie sklep części zamiennych, mamy taką część w kwocie 200,00zł jest to kompletny laser razem z szufladą, ale niestety nie mogę go panu sprzedać, bo my prowadzimy serwis !". Serwis kosztuje dodatkowe 150,00zł plus koszty dostawy w obydwie strony klient => serwis => klient czyli kolejne 60,00zł.

Przy zakończeniu rozmowy serwisant firmy EIC powiedział mi dość ciekawą rzecz, cytuje " Ta część leży u nas dość długo chyba od pokazania się tego modelu na rynku" ( czyli od 1997 ) Wydało mi się to dość śmieszne co usłyszałem. Część która zalega na półkach od ponad 15 lat nie jest na sprzedaż !!! O co tu chodzi ?! Kontaktowałem się chyba z 17 innymi serwisami ONKYO z całej europy i serwisy ONKYO poza polską sprzedają części zamienne! , ale niestety nie mają tych części których ja szukam. :( Proszę o pomoc jeśli ktoś ma namiar na jakiś sklep z podzespołami do ONKYO DX 7711 będę wdzięczny. Szukam kompletnego lasera lub elektromagnesu sterowania laserem nr fabryczny widoczny na załączonym obrazku. W załączniku zdjęcia elektromagnesu. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25339-0-14773100-1317587851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laser do DX-7711 mozna dostac bez problemu za 45 EUR:

Ukryta Zawartość

Tylko ze przewaznie to nie laser jest uszkodzony, tylko wozek zacina sie na szynach. Pomaga dokladna regulacja szyn i smarowanie olejem silikonowym.

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak jak kolega powyżej zauważył najprawdopodobniej regulacji wymaga mechanizm. Jednak jesli faktycznie pada laser to znalazłem na ebay.pl nowe za 19$. Model Sanyo SF-P100 13PIN. Jakbyś zamawiał to daj znać może bym sobie też na zapas kupił.

Właśnie w tym jest problem że laser jest dobry czyta wszystko. Jakby był uwalony to by listy utworów nie widział, ale widzi i to od razu po włożeniu płyty CD. Uwalony jest elektromagnes sterowania lasera, i tu jest cały problem :( Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.