Skocz do zawartości
IGNORED

doradźcie jaki projektor zakupic

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . mam juz wszystko blu ray bd-s1067 amplituner rx-v3900 do tego koncowka pod pre out ax 900 podpiete pod zestaw b&w z seri 7 se teraz brakuje mi do szczescia tylko professionalnego projektora i moge cieszyc sie dobrym kinem domowym . prosze o porade jaki projektor wybrac w kwocie 3-4 tys zl nowy-uzywany . interesuje mnie uzywany

do tego jaki ekran wybrac za okolo 1000 zl ( rozmiar typ rodzaj itp), co do kabli hdmi to juz sam sobie poradze .

znalazlem fajny kalkulator odleglosci itp do projektora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

projektor jaki narazie wpadl mi w oko to benq w1000

projektor jaki mnie interesuje powinien miec full hd i jak najbardziej cieszyc oko wlasciciela podczas seansow

dodam jeszcze ze ekran byl by w odleglosci max 4 m od miejsca siedzacego a sam projektor byl by w odleglosci okolo 5 m od ekranu w przyszlosci to moze sie zmienic

licze na was i na wasze doswiadczenie . z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/87246-dorad%C5%BAcie-jaki-projektor-zakupic/

Witam . mam juz wszystko blu ray bd-s1067 amplituner rx-v3900 do tego koncowka pod pre out ax 900 podpiete pod zestaw b&w z seri 7 se teraz brakuje mi do szczescia tylko professionalnego projektora i moge cieszyc sie dobrym kinem domowym . prosze o porade jaki projektor wybrac w kwocie 3-4 tys zl nowy-uzywany . interesuje mnie uzywany

do tego jaki ekran wybrac za okolo 1000 zl ( rozmiar typ rodzaj itp), co do kabli hdmi to juz sam sobie poradze .

znalazlem fajny kalkulator odleglosci itp do projektora

Ukryta Zawartość

projektor jaki narazie wpadl mi w oko to benq w1000

projektor jaki mnie interesuje powinien miec full hd i jak najbardziej cieszyc oko wlasciciela podczas seansow

dodam jeszcze ze ekran byl by w odleglosci max 4 m od miejsca siedzacego a sam projektor byl by w odleglosci okolo 5 m od ekranu w przyszlosci to moze sie zmienic

licze na was i na wasze doswiadczenie . z gory dziekuje

Optoma Hd20 lub ceniony bardzo dobry Mitsubishi 3800 gdzies widziałęm ten ostatni nowy w internecie za 4000 zł. Ekran polecam Adeo, ale w tej cenie nie wiem czy dostaniesz. Ten Benq jest słabszy od tych wymienionych. Według mnie w tym przedzioale najlepszy stosunek cena jakość ma Mitsubishi.

Ukryta Zawartość

Optoma Hd20 lub ceniony bardzo dobry Mitsubishi 3800 gdzies widziałęm ten ostatni nowy w internecie za 4000 zł. Ekran polecam Adeo, ale w tej cenie nie wiem czy dostaniesz. Ten Benq jest słabszy od tych wymienionych. Według mnie w tym przedzioale najlepszy stosunek cena jakość ma Mitsubishi.

Mitsubishi HC3800 ciekawa propozycja . mozna nabyc za nie cale 4 tys bez kilku groszy . gdyby jeszcze uzywany sie znalazl to byla by bajka . jakies dalsze propozycje ? projektorow / ekranow? jaki ekran do takiego projektora byl by najlepszy ? jaki material ? wymiary itp ?

rowniez polecam optoma hd20, obraz jak za ta cene rewelacyjny, rozdzielczosc full hd, proste menu, m.in. 2 wejscia hdmi, uzywalem juz kilku projektorow, ale ten zostal u mnie na dluzej (choc ostatnio projektor stoi i czeka na lepsze czasy, prawie caly wolny czas poswiecam stereo ;-))

DJ_Achmed gdybys mial konkretne pytania, co do tego akurat projektora sluze pomoca.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Moja krótka opinia na temat,

Ukryta Zawartość

Optoma HD20 to poprostu najtańsza opcja, ja nie żałuję, że dołożyłem kasę do HC4000

Bardziej bolałoby mnie niezadowolenie z zakupu przy każdej projekcji niż ta różnica w cenie.

o ekranie też trochę pisałem, niestety najlepiej zobaczyć na żywo

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Moja krótka opinia na temat,

Ukryta Zawartość

Optoma HD20 to poprostu najtańsza opcja, ja nie żałuję, że dołożyłem kasę do HC4000

Bardziej bolałoby mnie niezadowolenie z zakupu przy każdej projekcji niż ta różnica w cenie.

o ekranie też trochę pisałem, niestety najlepiej zobaczyć na żywo

pozdrawiam

Oczywiście Hc4000 jest najlepszy, ale kosztuje minimum 5000 tys. Ja mam Acera BDH5360 i Mitsubishi Hc4000 i pomiędzy tymi dwoma róznica jest duża na korzysc mitsubishi za to Acer broni się hdmi 1.4 i 3d oraz nizszą ceną. Porównywałem bezposrednio Mitsubishi HC4000 ze starszym HC 3800 kolegi i róznica byla niewielka na korzyść nowszego. W karzdym razie moim zdaniem nie warta 1000 złotych.

Ukryta Zawartość

Myślę, że różnica będzie warta, w dostosowanym pomieszczeniu (bardzo ciemne ściany / sufit).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

ja dałem po małej negocjacji 4999zł :))

nie wiem czy HC3800 jest jeszcze do kupienia, w necie sa często nieaktualne info o dostępności.

jeśli znajdziesz to rzeczywiscie nie warto dokładać 1000zł.

odradzam optomę HD20, wszędzie pieją z zachwytu, dla mnie słaba

dzisiaj rozpatrzyłbym opcje proja DLP 720 z opcją 3D, są nie drogie, duży wybór, z dobrymi parametrami zrekompensują słabe fullhd optomy

Myślę, że różnica będzie warta, w dostosowanym pomieszczeniu (bardzo ciemne ściany / sufit).

Ja niestey na taki komfort sobie nie mogłem pozwolić kino mam w salonie 24 metry więc jest to niestety pewien kompromis. Natomiast gorąco polecam ekran ramowy Adeo Plano velvet grey (przy okazji dziękuje kolegą z forum za pomoc w wyborze ekranu)naprawdę klasa sama w sobie nawet prosty Acer H5360 bd na nim wymiata.

ten Mitsubishi HC 3800 ma duzy kontrast . zainteresowal mnie ten projektor . w kwocie 4 tys mozna go dostac nowego . mysle ze jak narazie to projektor ktory najbardziej mi odpowiada . tylko jaki ekran do tego teraz . jaki duzy z jakiego materialu . mysle ze do 1500 zl mozna by naciagac kosztorys ekranu projekcyjnego

ten Mitsubishi HC 3800 ma duzy kontrast . zainteresowal mnie ten projektor . w kwocie 4 tys mozna go dostac nowego . mysle ze jak narazie to projektor ktory najbardziej mi odpowiada . tylko jaki ekran do tego teraz . jaki duzy z jakiego materialu . mysle ze do 1500 zl mozna by naciagac kosztorys ekranu projekcyjnego

Za dokładnie tą kwotę nabyłem ekran opisywany w poprzednim poście. Z tym, że nie wiem czy masz miejsce na taki ekran. W karzdym razie firmę Adeo mogę polecić. Ekran powinien być koniecznie w kolorze grey. U mnie ogladam z czterech metrów na 99" i jest ok myślę, że większy o około 10" też by było dobrze.

Za dokładnie tą kwotę nabyłem ekran opisywany w poprzednim poście. Z tym, że nie wiem czy masz miejsce na taki ekran. W karzdym razie firmę Adeo mogę polecić. Ekran powinien być koniecznie w kolorze grey. U mnie ogladam z czterech metrów na 99" i jest ok myślę, że większy o około 10" też by było dobrze.

miejsca mam duzo . spokojnie 100 " sie zmiesci

Poczytaj sobie troszku o tym ekranie jest mnóstwo oipni i wzasadzie same pozytywy. W temacie "nasze instalacje kina domowego jest gdzies tam na zdjęciu" naoprawdę świetna sprawa.

Poczytaj sobie troszku o tym ekranie jest mnóstwo oipni i wzasadzie same pozytywy. W temacie "nasze instalacje kina domowego jest gdzies tam na zdjęciu" naoprawdę świetna sprawa.

przepraszam ale zgubiłem troche watek . chyba edytowales post i troche nie zalapalem

pisales o ekranie ramowym taga diamond czy ktos inny o tym pisal ? interesuje mnie konkretny model i podardy na co patrzec w wyborze danego ekranu do tego mitsubishi

chodzi mi o rodzaj powieszchni . czy rozwijany czy staly . rama ? jaki wspolczynnik jasnosci ( gain ) i jakie wymiary do takiej odleglosci 4 m od ogladajacego

nie śpiesz się z ekranem

przeczytaj moje wątpliwości po zakupie ekranu kraftmann. Taga to ta sama kategoria. Oczywiście elektryczny w opcji z pilotem trudno znaleźć tańszy, ale ja nie jestm zadowolony.

Pisałem o rozbłyskach na jasnych powierzchniach, ja to zauważam i mnie to przeszkadza.

teraz nie kupiłbym ekranu opierajac się wyłącznie na opiniach, starałbym się go obejrzeć.

Mitsu ma mocną, jasną lampę, ja oglądam w eco na szarym ekranie i jest ok.

jesli masz możliwość wstawienia ekranu ramowego to na pewno jest to opcja tańsza i lepsza

jeśli chodzi o rozmiar to u mnie jest jak na załączonym przliczniku (pożyczone z innego wątku :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie śpiesz się z ekranem

przeczytaj moje wątpliwości po zakupie ekranu kraftmann. Taga to ta sama kategoria. Oczywiście elektryczny w opcji z pilotem trudno znaleźć tańszy, ale ja nie jestm zadowolony.

Pisałem o rozbłyskach na jasnych powierzchniach, ja to zauważam i mnie to przeszkadza.

teraz nie kupiłbym ekranu opierajac się wyłącznie na opiniach, starałbym się go obejrzeć.

Mitsu ma mocną, jasną lampę, ja oglądam w eco na szarym ekranie i jest ok.

jesli masz możliwość wstawienia ekranu ramowego to na pewno jest to opcja tańsza i lepsza

jeśli chodzi o rozmiar to u mnie jest jak na załączonym przliczniku (pożyczone z innego wątku :))

bardzo dziekuje za ten wykres ;] bardzo mi pomog w dobraniu wymiaru ;]

motyw jest taki ze poczatkowo chcial bym kupic ekran projekcyjny dopiero sam projektor i daltego interesuje mnie jaki wybrac pod ten projektor

dobrze widze ze przy odleglosci 4 metrow optymalny rozmiar to 100 - 110 " ?

Błąd, błąd i jeszcze raz błąd!!! :)

Najpierw kupujemy projektor, montujemy go, wyświetlamy obraz na ścianie i kręcąc zoomem znajdujemy odpowiadający nam rozmiar obrazu. Ewentualnie jeśli nie mamy ograniczeń co do montażu na linii projektor - ekran, możemy wypróbować różne odległości projektora od ekranu i nastawy zoomu, dla uzyskania satysfakcjonujących efektów.

Jest to podstawowa reguła przez wielu zalecana.

Do tego w przypadku projektora bez lens shift zdecydowanie ułatwia montaż, ekran wieszasz dokładnie tam gdzie wyświetli się obraz na ścianie. Pomijam sytuację gdy ekran rozwijany mocowany jest do sufitu w jakiejś odległości od ściany; ale w takim przypadku odpowiedni rozmiar obrazu też można określić, prowizorycznie wyświetlając go na ścianie i oglądając z założonej odległości.

Błąd, błąd i jeszcze raz błąd!!! :)

Najpierw kupujemy projektor, montujemy go, wyświetlamy obraz na ścianie i kręcąc zoomem znajdujemy odpowiadający nam rozmiar obrazu. Ewentualnie jeśli nie mamy ograniczeń co do montażu na linii projektor - ekran, możemy wypróbować różne odległości projektora od ekranu i nastawy zoomu, dla uzyskania satysfakcjonujących efektów.

Jest to podstawowa reguła przez wielu zalecana.

Do tego w przypadku projektora bez lens shift zdecydowanie ułatwia montaż, ekran wieszasz dokładnie tam gdzie wyświetli się obraz na ścianie. Pomijam sytuację gdy ekran rozwijany mocowany jest do sufitu w jakiejś odległości od ściany; ale w takim przypadku odpowiedni rozmiar obrazu też można określić, prowizorycznie wyświetlając go na ścianie i oglądając z założonej odległości.

dziekuje za trafna uwage . tak zrobie w takim razie . kupie projektor i dopiero bede myslec nad ekranem projekcyjnym jesli chodzi o wymairy . tylko jeszcze mnie trafi z jakiego materialu jaki gain ekranu wybrac

Jeśli rozważamy Mitsu HC-4000, to od 100 cali wzwyż brałbym biały ekran (gain=1.0), poniżej 100" szary (gain=0.8). Z jaśniejszym HC-3800 granicę można by nieco przesunąć, dla 100 calowego ekranu można by jeszcze użyć szarej powierzchni.

Jeśli rozważamy Mitsu HC-4000, to od 100 cali wzwyż brałbym biały ekran (gain=1.0), poniżej 100" szary (gain=0.8). Z jaśniejszym HC-3800 granicę można by nieco przesunąć, dla 100 calowego ekranu można by jeszcze użyć szarej powierzchni.

a dla 3800 powyzej 100 " miedzy 100 - 110 ? czemu przy wiekszych rozmiarach juz bialy ?

Im większa powierzchnia ekranu do oświetlenia (i im mniejszy gain), tym niższa jasność obrazu.

Im większa powierzchnia ekranu do oświetlenia (i im mniejszy gain), tym niższa jasność obrazu.

rozumiem. i jako ze hc 3800 jasniej swieci przedzial gdzie trzeba zastosowac jasniejszy ekran przesuwa sie .

masz jakies doswiadczenie z tymi projektorami ? porownania jakies z jakimis ekranami ?

1. Dobrze rozumiesz. ;)

2. Nie. Podane rodzaje powierzchni szacuję na podstawie pomiarów jasności projektorów, zmierzonych w testach dla ustawień kinowych, dla uzyskania jasności obrazu 12...16 fL. Jeśli nie lubisz liczyć, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozwalający określić możliwą do uzyskania jasność obrazu na podstawie zmierzonej jasności wybranych modeli projektorów.

Ukryta Zawartość

1. Dobrze rozumiesz. ;)

2. Nie. Podane rodzaje powierzchni szacuję na podstawie pomiarów jasności projektorów, zmierzonych w testach dla ustawień kinowych, dla uzyskania jasności obrazu 12...16 fL. Jeśli nie lubisz liczyć, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozwalający określić możliwą do uzyskania jasność obrazu na podstawie zmierzonej jasności wybranych modeli projektorów.

wszystko pieknie ladnie wprowadzilem model itp ale wyniku nie bardzo rozumiem

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

wszystko pieknie ladnie wprowadzilem model itp ale wyniku nie bardzo rozumiem

projektor zamowiony ekran i wszystk zamowione . jak przyjda i zamontuje to dam znac dam foty ;]

projektor to Mitsubishi hc 3800

ekran to

Ramowy Adeo Plano 220x124 cm Vision Grey

projektor zamowiony ekran i wszystk zamowione . jak przyjda i zamontuje to dam znac dam foty ;]

projektor to Mitsubishi hc 3800

ekran to

Ramowy Adeo Plano 220x124 cm Vision Grey

projektor doszedl z uchwytem . zamontowalem i zaczolem wyswietlac obraz w full hd . obraz wyswietlam narazie na golej scianie ( tapecie pomalowanej na zielono ) i jestem w szoku . troszke podkrecilem jasnosc i ujzalem bardzo ladny obraz . jestem w szoku ze bez ekranu projekcyjnego uzyskalem tak piekny obraz. z niecierpliwoscia czekam na ekran . jestem bardzo zadowolony z wyboru . sam projektor to prawdziwy majstersztyk . ma swietna optyke dzieki ktorej moge bez problemu wyregulowac obaz taki jaki chce

Ciekaw jetem jaka jest różnica miedzy Hc4000 a HC3800, taka opinia użytkownika, który miałby możliwość porównania tych dwóch projektorów w warunkach domowych ze szczególnym zwróceniem uwagi na poziom czerni. Czy ta róznica jest warta dopłaty ok 1400zł wiecej. Obecnie mam HC1100 na dc2. Hc3800 również ma dc2 tyle, że full hd. Zastanawiam się właśnie nad zamianą HC1100 ale nie wiem czy warto.

projektor doszedl z uchwytem . zamontowalem i zaczolem wyswietlac obraz w full hd . obraz wyswietlam narazie na golej scianie ( tapecie pomalowanej na zielono ) i jestem w szoku . troszke podkrecilem jasnosc i ujzalem bardzo ladny obraz . jestem w szoku ze bez ekranu projekcyjnego uzyskalem tak piekny obraz. z niecierpliwoscia czekam na ekran . jestem bardzo zadowolony z wyboru . sam projektor to prawdziwy majstersztyk . ma swietna optyke dzieki ktorej moge bez problemu wyregulowac obaz taki jaki chce

dobry wybór kolego na Adeo będzie bajkowo.

dobry wybór kolego na Adeo będzie bajkowo.

adeo jutro przyjdzie to zamontuje go i prze testuje . drobne dociagniecia i wogole i bedzie wszystko jasne ;]

ekran za rada kolegi wybralem szary jako ze hc 3800 jest dosc jasny . jak wszystko zamontuje to w niedziele dam fotki ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.