Skocz do zawartości
IGNORED

Benq W1200 - czy ktoś już kupił?

KotSylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na dniach chcę zakupić projektor.

Zastanawiałem się pomiędzy Optomą HD20 a BenQ W1100.

Pojawił się na początku tego roku W1200. Szukam po forach jakichś opinii i... nic nie mogę znaleźć :(

Czy ktoś z forum go używa?

Projektor będzie głównie do filmów, źródło: Laptop, DVD za jakiś czas BD.

Pomieszczenie przystosowane do KD.

KotSylwester

Sam stoję przed podobnym wyborem, ale pod uwagę biorę jeszcze Mitsubishi HC3800,

Optomę HD20 miałem przez około 1h, była wadliwa więc ją oddałem. Jak dla mnie trochę za głośna.

Nie widziałem i nie słyszałem w akcji Benq i Mitsubishi.

Podpowiedzi mile widziane.

Zrobiłem małe zestawienie głośności. Obecnie mam Benq Mp620 chyba już z 8 lat, do niego porównywałem głośność:

MP620: 28/31 dB

W1200 22/27 dB - lider

HC3800 25/31 dB- drugie miejsce

HD20 32/34 dB - głośniejszy od mojego starego MP620 :)

Jasność:

HC3800 - 1300 ANSI

HD20 - 1700 ANSI

W1200 - 1800 ANSI

Więc chyba W1200 najlepiej wypada.

Żywotność lampy jest podobna we wszystkich: od 2,5tys w Benq i 3tys w pozostałych. Wszystkie mają 4tys w trybie ECO, jedynie HC3800 ma aż 5tys w trybie ECO.

HD20, W1200 - mają po 2 HDMI, HC3800 ma tylko jedno.

Jak dla mnie HD20 odpada za głośność, tym bardziej że projektor będzie nad głową.

Pozostają dwa pozostałe.

Nie wiem czy można się sugerować suchymi danymi.

Na pewno trzeba zobaczyć, albo kupić w ciemno.

Zdecydowałem się na Optomę HD20. Stwierdziłem że W1200 jednak za drogi i nie brałem go pod uwagę.

Oglądałem Benq W1100 i Optomę HD20 w sklepie www.rzutniki.com.

Jest tam możliwość projekcji na ekranie ramowym, w dość nieźle zaciemnionym pomieszczeniu.

Po podłączeniu W1100 i oglądaniu fragmentów Avatara z BD i zdjęć z Pendrive - czułem pewien niedosyt.

Po podłączeniu Optomy - byłem bardzo pozytywnie zaskoczony - kolory ZNACZNIE lepsze :)

Jakość samego obrazu jak dla mnie w obu bardzo dobra. Różnica była natomiast w kolorach.

Co do głośności projektora - mimo że stał na stoliku tuż za moją głową NIC nie słychać - obu. Nie słyszałem ani ja ani małżonka.

Ja polecam Optomę HD20.

Jak widać suche dane to nie wszystko. Tylko naoczne sprawdzenie daje efekt.

Kiedyś miałem DVD Denona 3910 i też mi przeszkadzała praca mechanizmu, więc się go pozbyłem.

Komputer w salonie też mam bez jakiegokolwiek wentylatora, słychać tylko pracę dysku.

Nie lubię jak mi coś szumi, brzęczy podczas oglądania czy słuchania muzyki, stąd uprzedzenie do HD20.

Kusi mnie cały czas sprawdzenie w akcji HC3800, ponieważ na forach jest sporo pozytywnych opinii.

Może ktoś z forumowiczów porównywał naocznie tak jak kolega "KotSylwester" np. Mitsubishi HC3800 z Benq, czy Optomą HD20?

Opinie mile widziane.

przeczytaj moje prówanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktoś sprawdzał dostępność HC3800?

Ukryta Zawartość

przeczytaj moje prówanie

Ukryta Zawartość

czy ktoś sprawdzał dostępność HC3800?

Tak wjednym sklepie jest za 4000 tys w innych droższe pisali, ze mają kilka dni temu.,

3800 zdecydowanie jest najlepszym projektorem z wymienionych

Ukryta Zawartość

jeśli jest dostępny w cenie 4tyś zł to jest najlepszy wybór.

jak ja kupowałem też byłem zdecydowany na HC3800, ale nie znalazłem. kupiłem HC4000 ale nie żałuje.

Po podłączeniu W1100 i oglądaniu fragmentów Avatara z BD i zdjęć z Pendrive - czułem pewien niedosyt.

Po podłączeniu Optomy - byłem bardzo pozytywnie zaskoczony - kolory ZNACZNIE lepsze :)

Oba projektory miały fabryczne ustawienia ?

Oba projektory były nowe, wyjęte z pudełka. Oba testowaliśmy na różnych ustawieniach fabrycznych (kino(film), zdjęcia itp).

Co do głośności Optomy, to po wyłączeniu jej, rzeczywiści 10sekund słychać wiatrak. Innych odgłosów z niej nie słyszę :)

R99 nie zrozumiałeś. Chodzi mi o to że wiatrak słychać ale dopiero PO WYŁĄCZENIU projektora a nie podczas projekcji. PO WYŁĄCZENIU chłodzi lampę przez kilka sekund.

Innych odgłosów z projektora nie będzie słychać jak tylko wiatrak.

Gdzie w trójmieście można przetestować/kupić HC3800 w dobrej cenie?

Pewnie nigdzie jeszcze tylko kilka sklepów go ma na necie o ile jeszcze mają bo sytuacja jest dynamiczna.

Gdzie w trójmieście można przetestować/kupić HC3800 w dobrej cenie?

Spróbuj tutaj: www.audioarena.com.pl, sklep znajduje się w Wejherowie. jakiś czas temu byłem tam na odsłuchu kina domowego Marantza. Maja tam kilka projektorów między innymi widziałem HC4000. Mają tam dobrą salę odsłuchową do kina i do stereo. Z tego co się dowiedziałem nie cała oferta jest na ich stronie internetowej. Można też uzyskać dobre rabaty przy zakupach :)

• 2 tygodnie później...

Podpiąłem wczoraj do optomy pożyczone PS3 i wrzuciłem avatara w 1080p.

Pomimo że projektor jest chwilowo zamontowany (do ukończenia pokoju kinowego) w normalnym pokoju i rzuca obraz na białą ścianę to obraz powala.

Wyświetlany obraz na ścianie ma 320cm szerokości. Oglądane z 420cm od ściany - wrażenia są po prostu NIESAMOWITE.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.