Skocz do zawartości
IGNORED

Zamienniki- jakie najlepsze?

maxiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chcę nieco poprawić jakość dźwięku oraz jego odbiór w swoich wzmacniaczach lampowych. Mam Aplifona 30 WT i Mantę V5. siedzą w nich lampy następująco:

Amplifon 30 Wt: pre 6n1p, końcówka 6n13s

Manta V5: pre 6n3p, Końcówka 6p1p

Chcę je zamienić na jakieś dobre zamienniki i wiem np. że w Mancie wystarczy dać cokół-przejściówkę żeby móc zamontować EL90 zamiast 6p1p. za to 6n3p można zmienić np. na 5670. jest jeszcze kilka innych opcji

w amplifonie natomiast można 6n13s zastąpić 6080 albo AS7G a 6n1p już mam ruskie wojskowe o przedłużonej trwałości więc tych nie będę raczej zmieniał

I tutaj was pytam: Jakie dać tam lampki żeby to grało jak najlepiej????? od razu powiem że zależy mi na naturalności dźwięku, dynamice oraz basie

Z góry dziękuję za mnogość odpowiedzi

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/89320-zamienniki-jakie-najlepsze/
Gość rydz

(Konto usunięte)

Największe zmiany będziesz miał przy wymianie kondensatorów w Amplifonie,skontaktuj się z Panem Andrzejem Piwowarczykiem,koszt jakieś 400-500 zł.

Jeżeli chodzi o lampy mocy na pewno nie warto zmieniać na WC-6080 Philipsa,z lampami wejściowymi warto Tesle 802 z lat 50-60,koszt jakieś 300-400zł,ale cieżko trafić nie mówiąc o dobrym sparowaniu lamp,możesz kombinować z innymi ale,przed wymianą kondensatorów moim zdaniem nie warto.

6n13s możesz zmienić na 6AS7G RCA (10-13$/szt) i się zdziwisz, 6080 GE są jajcarskie ale to nie jest już stricte ta sama lampa

6N1P nie ma odpowiednika w Europie. To taki mariaż ECC81/82/88, spytaj konstruktora

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

widzę, że tu ktoś traktuje zamiennie 6N1P z 6AQ8 czyli z ECC85

a dalej, za ciosem, jeśli ECC85 to i ECC83 można

widać wszystko można ale bez zmian wartości przy punktach pracy się nie obejdzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

widzę, że tu ktoś traktuje zamiennie 6N1P z 6AQ8 czyli z ECC85

a dalej, za ciosem, jeśli ECC85 to i ECC83 można

widać wszystko można ale bez zmian wartości przy punktach pracy się nie obejdzie

a nie wie nikt nic a propos manty? czy np. można dać w niej jakieś inne podstawki i bez modyfikacji płytki (tylko zmieniając podstawkę), albo z ew. małą ingerencją dać tam inne lampy dla lepszego brzmienia i mocy?

6n13s możesz zmienić na 6AS7G RCA (10-13$/szt) i się zdziwisz

Możesz rozwinąć temat? Czego sie spodziewać po tych lampach?

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie zaryzykuję w ciemno zakupu.

6080 mają podobno krótką żywotność (<1000h)i dla mnie to jest ich główną wadą (gram 6-8 godzin dziennie, wymiana lamp co kwartał :()

Największe zmiany będziesz miał przy wymianie kondensatorów w Amplifonie,skontaktuj się z Panem Andrzejem Piwowarczykiem,koszt jakieś 400-500 zł.

Mam Amplifon WT-30 III - rozmawiałem po zakupie z p.Andrzejem twierdził, że ten model ma już w standardzie lepsze kondensatory i wymiana nie ma sensu, a naprawdę bardzo prosiłem, żeby - jeśli to ma przynieść efekt - wymienił je jeszcze przed wysyłką.

w amplifonie natomiast (...) 6n1p już mam ruskie wojskowe o przedłużonej trwałości więc tych nie będę raczej zmieniał

Raczej na tych lampach powinieneś się skupić, zmiany są olbrzymie, u mnie najlepiej sprawdziły się Sylvanie z lat 50'tych robione dla Baldwina.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mullard ECC82 / CV4003

Chcesz jeszcze zamulić wt-30?Z tanich: RCA ``clear top`` lub 5814a RCA.Z lamp mocy miałem 6080 GE i Philips.Różnica w stosunku do rosyjskich nie jest duża,w żywotności-fabrycznie montowany komplet żył 3x dłużej.Do lamp mocy 6080 najlepiej pasowały u mnie 5814a Siemens&Halske.O ECC82 Telefunkena celowo nie wspominam-bo przy obecnych cenach to pełna egzotyka,podobnie Mazda i kilka innych super drogich Amperex ``bugle boy``.Bardzo lubiłem w moim wt-30II lampy EI-wersję ``gray i silver plates``.Fajne są francuskie RTC.System to był WT-30II+CDT-100se Shanlig+Avance Signature3 mkII+druty Stereovoxa+zasilanie Van den Hul.O lampach 6n3p i ich zamiennikach jest oddzielny wątek do poczytania.

Możesz rozwinąć temat? Czego sie spodziewać po tych lampach?

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie zaryzykuję w ciemno zakupu.

6080 mają podobno krótką żywotność (<1000h)i dla mnie to jest ich główną wadą (gram 6-8 godzin dziennie, wymiana lamp co kwartał :()

nie znam różnic miedzy G g GA ale cena raczej przesadna, 6AS7G od 6H13C jest lepsza w wybrzmieniach i to znacznie; dziwię się, że triode pisze o małej różnicy i zamuleniu, dla mnie wręcz odwrotnie

problem jest taki, że wszystkie na które trafiłem na ebay były mocno zajechane, 6080 padły mi szybko ale to z winy wzmacniacza

dobrze piszesz o 6n1p - brzmienie, barwę wzmacniacza najlepiej kształtować stopniem napięciowym czyli na wejściu

Ukryta Zawartość

nie znam różnic miedzy G g GA ale cena raczej przesadna, 6AS7G od 6H13C jest lepsza w wybrzmieniach i to znacznie; dziwię się, że triode pisze o małej różnicy i zamuleniu, dla mnie wręcz odwrotnie

problem jest taki, że wszystkie na które trafiłem na ebay były mocno zajechane, 6080 padły mi szybko ale to z winy wzmacniacza

dobrze piszesz o 6n1p - brzmienie, barwę wzmacniacza najlepiej kształtować stopniem napięciowym czyli na wejściu

Amplifona zamulą Mullardy na wejściu nie lampy mocy-bądż łaskaw doczytać.6as7 nie znam-nigdy nie udało mi śię znależć 8szt-bo tyle chciał p.Piwowarczyk do parowania.

Cze

Mullardy może nie zamulą ( nie miałem styczności z Amplifonem ) ale jak ktoś lubi środek to się spodobają. Faktycznie Siemens - Halske to szybkość ale i troszkę zimnawe. Przywołane tu EI to bardzo fajne lampki. Ostatnio ja osobiście polecam Raytheona 5814 windmill getter ( taki wiatraczek ). Niestety to absolutna rzadkość.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Cze

Mullardy może nie zamulą ( nie miałem styczności z Amplifonem ) ale jak ktoś lubi środek to się spodobają. Faktycznie Siemens - Halske to szybkość ale i troszkę zimnawe. Przywołane tu EI to bardzo fajne lampki. Ostatnio ja osobiście polecam Raytheona 5814 windmill getter ( taki wiatraczek ). Niestety to absolutna rzadkość.

Pozdr

Amerykańskie 5814a ``black plates``-w zasadzie każde-dodają energii i nieco rockowy bas.Amplifon gra wolno,ciepło -głównie czaruje srednicą.Wolne i ciepłe lampy jak dla mnie były niestrawne.

A może zwykłe proste Tesle 802-ki by sie tu sprawdziły. Kiedyś do dostania w Polsce za grosze teraz na ebayu za duży pieniądz

Ukryta Zawartość

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ja

• 3 tygodnie później...

Czyli może ktoś podsumuje które lampy dać do amplifona żeby uwydatnić górę bo w obecnym stanie dół strasznie tłumi mi górę. Już teraz jest on dla mnie zamulony więc na pewno nie chce zamulic go jeszcze bardziej. Jakie lampy najlepiej zastosować?

Co do 6p1p to bezpośredno bez zmian nie wstawisz el90.Elektryczne są równoważne (b.b zblizone -jeśli nawet nie takie same punkty pracy) ,ale wymagaja przejśćiówek z heptala na noval. Ja zrobiłem taką voltę w Meng Aria P-1.Wstawiając Brimaxy uzyskałem zupełnie inne ,pełniejsze brzmienie .Przy nich rosyjskie oryginały wypadają blado.Inwestycja w cokoły i przeróbkę warta była "zachodu". Poszukaj wątku o EL90 lub mancie V5 bo tam takie same są końcówki.6p1p.

ODNOŚNIE SERII 6nxP nie podmienisz bez ingerencji w układ pre.(przecokołowanie polaczen,rez katodowe,itp.)

Czyli może ktoś podsumuje które lampy dać do amplifona żeby uwydatnić górę bo w obecnym stanie dół strasznie tłumi mi górę. Już teraz jest on dla mnie zamulony więc na pewno nie chce zamulic go jeszcze bardziej. Jakie lampy najlepiej zastosować?

Ponawiam

147 lamp i tyleż zamienników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponawiam: Jakie lampy zastosować w amplifonie (są zamontowane na wejściu 4x 6n1p i 2x 5963) żeby bez kombinowania z elektryką (zmianami napięć itp.) móc zamontować bez problemów i uzyskać brzmienie choć podobne do zamierzonego (poskromiony bas i wyraźna czysta góra oraz ogólna szczegółowość)???

Proszę o pomoc

ponawiam: Jakie lampy zastosować w amplifonie (są zamontowane na wejściu 4x 6n1p i 2x 5963) żeby bez kombinowania z elektryką (zmianami napięć itp.) móc zamontować bez problemów i uzyskać brzmienie choć podobne do zamierzonego (poskromiony bas i wyraźna czysta góra oraz ogólna szczegółowość)???

Proszę o pomoc

ponawiam i proszę o odpowiedź czy na miejsce lampy 5963 można wstawić 5963, 5814, 6189, 12au7, ECC82, E82cc,ECC802 lub ich amerykańskie wersje bez zabaw w zmiany napięć? i jakie lampy można zastosować na miejsce 6n1p poza 6CG7/6FQ7? czy można by ew. zastosować zamienniki lampy 5963??

proszę o odpowiedź

@ maxiak

Czy uważasz że tylko wymianą lamp możesz uzyskać brzmienie, o jakie zabiegasz ?

Co Ci gra w torze audio ?

Jakie lampy już próbowałeś wkładać ?

Nieraz jest tak, że ten sam typ lampy lecz innego producenta uwydatni znacząco niektóre aspekty pasma.

Sporą zmianę mogą również wnieść przewody sygnałowe, zwłaszcza srebro w "żyle gorącej" - lampa lubi srebro.

W systemie najłatwiej wpływać na obwody wejściowe, te nisko-sygnałowe, są podatniejsze na wszelkie zmiany.

Nie musisz od razu kupować drogich kabelków.

Przewody sygnałowe można tanim kosztem samemu zrobić, na Allegro jest w sprzedaży drut jubilerski o różnej grubości, im cieńszy tym bardziej będzie "ciął" bas, uwydatniając wysokie i średnicę.

Jak widzisz rozwiązań jest sporo, trzeba mieć tylko czas i odrobinę cierpliwości, aby wypracować zamierzone brzmienie.

pzdr.

Jednakże ja już mam srebrne kable. A lamp jeszcze nie zmieniałem bo nie wiem jakie mogę tam włożyć i dlatego was zapytałem jakie pomogą mi osiągnąć zamierzony efekt dźwiękowy który opisałem kilka postów wyżej.

Lampa 5963 sama jest mutacją 12au7 ( europejskie ecc82) więc wszystkie przywołane tu lampy 6189, ecc802, e82cc, 5814 możesz z powodzeniem bez żadnej ingerencji we wzmak stosować. Co więcej można bez regulacji wstawić E80CC i np 12bh7 i też nic się nie powinno stać . A przynajmniej u mnie się nic nie stało - poza zmianą dzwięku oczywiście.

Pozdr

P.S był chyba wątek o najlepszych ecc82

Ja

Przy 0,4mm - 0,5mm (drut srebrny) już wyraźnie słychać cięcie dołu pasma.

wiesz z doświadczenia czy to obiegowa opinia?

Hiraga poleca 0.4 na IC a 0.6 na głośniki, gram na 0.4 czyżbyśmy oba głuche?

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.