Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer PowerCube 8a -instrukcja

Piootr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem subwoofer PowerCube 8a firmy Wharfedale - niestety instrukcja obsługi jest w języku angielskim, a nie mam zielonego pojęcia do czego służą takie przyciski jak: Auto Power (czy ma być włączony czy nie), Phase (podobnie jak wcześniej), pokrętło Crossover Frequency.

Kolejna sprawa: sub pracuje z amplitunerem Denon AVR 1404 i kolumnami Diamond 8.3, 8.1 i center. Jak ustawić setup kolumn - na large czy na small. Słucham muzyki i oglądam filmy w proporcji 50/50.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/8987-subwoofer-powercube-8a-instrukcja/

Auto Power, to prawdopodobnie aktywacja wzmaka suba pod wpływem impulsu z ampltuna. Chyba lepiej włączone, bo nie żre prądu, gdy nic nie jest grane. Phase to faza, zgrywasz tym faźe z kolumnami (wiadomo: różna odległość suba i kolumn od Ciebie). Crssover frequency to odcięcie zwrotnicy. W praktyce oznacza to od kiedy przestają grać basem kolumny a zaczyna sub. Im mniejsz częstotliwośc przy wystarczającym Ci basie, tym lepiej (teoretycznie bezkierunkowy odbiór basu dotyczy tylko częst. do 100 Hz, ale lepiej mniej). To zależy, od jakiej częst. spada przetwarzanie twoich kolumn. Ważne są przede wszystkim te główne (8.3 to podłogowce?) Jeżeli charakterystyka opada gwałtownie od, powiedzmy 45 Hz) to crossover powinieneś nastawić w tych okolicach. Praktyka jest taka, że tego basu z kolumn i tak jest zwykle do kina za mało i nastawia się odcięcie suba od ok 100hz:) Więcej lepiej nie, bo np. wybuchy dochodzą z 2 miejsc jednocześnie, albo kontrabas skacze: w dole z suba, w górze z kolumn. Large (duże)- jeśli fronty masz podłogowe, small (małe)- jeśli masz podstawkowce. To powie amplitunowi ile basu przekierować na suba. I tak zadecuduje Twoja satysfakcja.

Woody.

Dzięki za informację, 8.3 to faktycznie podłogowce (zapomniałem opisać). Jak wrócę z roboty to będę się musiał trochę pobawić z subem. Męczy mnie tylko jeszcze to Phase - to jest przełącznik i ma tylko on-off?! Nie wiem co z tym zrobić.

Pozdrawiam

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Przycisk Phase służy do skokowej zmiany przesunięcia fazowego z 0 stopni na 180 stopni i ma znaczenie przy ustawianiu kolumny, głównie zależy od tego czy znajduje się ona przed czy za widzem.

Woody >>

"...Large (duże)- jeśli fronty masz podłogowe, small (małe)- jeśli masz podstawkowce. To powie amplitunowi ile basu przekierować na suba. I tak zadecuduje Twoja satysfakcja...."

Domyślam się, że nie chciałeś koledze namieszać i dlatego użyłeś skrótu myślowego.

Nie jest to tak jak piszesz, to znaczy nie zawsze podstawkowe należy ustawić na "small".

Chodzi nie o wielkość kolumn (ich gabaryty) a o ich zdolność grania w pełnym paśmie częstotliwości.

Moje podstawkowce wszystkie ustawione są na "large" jak i pewnie 100% dobrej klasy podstawkowców. Tylko pierdziawki z plastiku lub naprawde małe monitory powinny być ustawione na "small".

Faktem jest, że jesli ma się SUB produkujący dobrej jakości bas można próbować takiego ustawienia nawet przy monitorach potrafiacych grać w pełnym zakresie częstotliwości, szczególnie tylnych.

Zyskać może na tym średnica.

W dwudroznych monitorach głośnik średnio/niskotonowy zostaje odciążony od "obsługi" najnizszych tonów dzieki temu gra pełniej w zakresie srednich. Często kolumny "łapią wtedy oddech" ;)

Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.