Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wybrać tuner+CD+magn.za +/-1700,-

Franki

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, chciałbym kupić sprzęt za 1700,- (z dużym marginesem, tuner, CD (RW), magnetofon). Muzyka poważna ale też i inna. Doradźcie jak przystąpić do problemu. Myslałem o zestawie Technics SC-HD350, ale nawet nie umiem odpowiedzieć sobie czy ich moc 22W to wystarczy w domu?

Tylko bez dużej ilości technicznych terminów, bo nic nie zrozumiem.

Pozdrawiam

Franki

https://www.audiostereo.pl/topic/8989-jak-wybra%C4%87-tunercdmagnza-1700/

Nowe:

Jeśli bardzo zależy ci na magnetofonie to ten Technics może byc, choc raczej dołożyłbym do SC HD 560. Jeśli niekoniecznie musi być magnetofon, to Yamaha PianoCraft E 300.

chyba spokojnie magnetofon mogę sobie podarować... a czy to wskazanie ma model HD 560, związane jest z mocą? Czy to znaczy, że ta w 350 jest za mała? I czy ta Yamaha jest zauważalnie lepsza (w moich nieszkolonych a kochających muzykę uszach)?

Yamaha ma zausłyszalnie (zauważalnie) lepszy dźwięk. Zresztą możesz do PianoCrafta dokupić magnetofon (symbol KX-E300)...

Zaś różnica między Technicsami nie leży głównie w mocy, lecz w paśmie przenoszenia: 55 Hz~22kHz pierwszy i 50 Hz~45 kHz drugi (poziom -10 dB), co oznacza głównie, że będziesz miał tam ciut niższy baz i ciut czystsze wysokie tony. Szczególnie wysokotonowiec jest zrobiony w lepszej technologii i tu można oczekiwać poprawy brzmienia.

Dzięki Ururam Tururam,

musiałem trochę pobiegać po Internecie... zdecydowałem się spróbować tą yamahę. Jeśli masz jeszcze trochę cierpliwości to może mógłbyś odpowiedzieć mi na pytania:

1. Na ile bezpiecznie jest kupowac poprzez ogłoszenia np. w Allegro (chodzi o ten - reklamowany jako nowy - sprzęt), akurat kilka ofert sprzedaży yama.PC 400 jest.

2. Albo w sklepach Internetowych (chyba trzeba sprzęt obmacać przed zapłaceniem? - niestety nie mam znajomych przywożących sprzęt)

pozdrawiam

Franki

>Ururam Tururam : wolałbym jednak to bezpieczeństwo w %-centach :-)

Dziękuję Ci za rady !

>WM : podejrzewam, że kompletowanie na piechotę jest dla mnie za trudne...

mam umysł kompletnie nieanalityczny. Jednak może...?

Mój adres: [email protected]

pozdrawiam Was!

Zabili mi ćwieka!

Ale po kolei. Byłem wczoraj w sklepie audiofilskim w Białymstoku. Powiedziałem (bardzo sympatycznemu) panu, że owszem 2000+- mam na sprzęt i wiem, że u niego jest raczej drożej i że po prostu chcę posłuchać muzyki by wiedzieć z czego rezygnuję.

No i pan podłączył sprzęt za razem 9000 (wzmac.+cd - nie wiem czy tuner) + głośniczki (próbowaliśmy 3 komplety brytyjskie flynt??? - nie pamiętam, raz jeszcze tej samej firmy (dziewicze wg pana) i jakieś niemieckie (VSP, AWS???) - qrcze mam kłopoty z nazwami)

Usiadłem wygodnie - najpierw wrzuciłem King Crimson (epitaphium?) - to dla rozgrzewki urządzenia. - owszem ładnie.

Po 10 minutach włączyłem TĄ PŁYTĘ - ukochaną muzyką w ukochanym wykonaniu: Tako rzecze Zaratustra Ryszarda Sztrausa pod Karajanem. Wielka rozpiętość dramatyczna i dynamiczna. Bardzo ładnie brzmiało owszem. Szczególnie na trzecich kolumnach słodko (ale mało na dole), z kolei 2-gie kolumny były chyba najlepsze, ale trochę niepewne? sztywne? (może tak zawsze z dziewiczymi?).

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony, bo usłyszałem wreszcie. I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ - JEDNAK BRZMIENIA SKRZYPIEC Z FILHARMONII TO JA NIE USŁYSZAŁEM. Było to dla mnie zaskoczenie... Czy to znaczy, że sprzęt za w sumie 9000 zł za słaby????????????

Wróciłem do domu i dalej wałkować mojego Radmora 5102 made in 1980 lub wcześniej. Pół nocy spędziłem (no do 2.00). Zmiana przewodów, lutowanie zamiast wtykanie, podłączanie do CDR komputera i kolumn Unitra-Tonsil 1979 (ZG30C114) z wymienionymi głosnikami tonów niższych (American 800M serie). Dzisiaj rano kontrola odsłuchu. Wnioski:

1. Dzieki wymianie styków rzeczywiście się poprawiło.

2. Barwa dźwięku przy muzyce klasycznej i z radia i z CD ładna i chyba wierna (oczywiście skrzypiec nadal nie ma :-).

3. Barwa głosu ludzkiego ładna i chyba dość wierna.

4. Muzyka pop z radia wyraźnie gorsza, prawie nieciekawa (może antena na tą stację za słaba?)

5. King Crimson z CD ok: nie co tylko gorzej niż w sklepie.

6. Gorsza analityczność (pojęcie usłyszane od pana w sklepie), tak gorsza. Po lekkiej części może to być winą ustawienia w pokoju z gołymi ścianami (w sklepie było tłumienie), ale chyba nie - kolumienki (i/lub wzmacniacz?) są tu raczej gorsze. (jeszcze ustawień popróbuję)

7. Przy niskich basach lekkie dudnienia (może wymieniłem niskotonowe na złe?)

8. Całkiem niski poziom szumów (trzeba naprawdę gałkę przekręcić, żeby je usłyszeć)

Tak, muszę się zastanowić, żeby stryjek nie zamienił siekierki na kijek...

Aha znalazłem jedną przykrą rzecz: potencjometr lewy - prawy jest uszkodzony i gałkę trzeba maksymalnie odchylić, żeby zrównoważyć prawy i lewy, a jestem elektronikiem jak z koziej d... trąba... MOŻE KTOŚ Z WAS MNĄ ZDALNIE POSTERUJE ??? (OBIECUJĘ, ŻE NIE BĘDĘ NARZEKAŁ JAK COŚ NIE PÓJDZIE. CAŁA ODPOWIEDZIALNOŚĆ PO MOJEJ STRONIE!!!)

TA OPOWIEŚĆ JEST Z MORAŁEM: moja najmilsza z żon powiedziała wczoraj: chcesz mieć dźwięk dobrej jakości? Zamiast wydawać na hi-end to weź mnie do filharmonii; połączysz przyjemne z pożytecznym i dostaniesz dźwięk prawdziwie naturalny. Qurcze czasem mnie się wydaje, że mam skłonność do przekombinowywania. Teraz zastanawiam się co ma być tym przyjemnym a co pozytecznym :-)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.