Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa zamiast tranzystora

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Lampa to dla mnie kompletna nie wiadoma. Coraz bardziej skłaniam się jednak by wypróbować to zjawisko na własnej skórze. Słucham w zasadzie niemal wyłącznie gramofonu, od czasu do czasu Cd, magnetofonu i tunera. Dźwiękowo jest dobrze ale podobno lampa czaruje. Mimo lektury wątków na forum mam kilka wątpliwości. Słucham muzyki w 35 m pokoju o kształcie prostokąta, głośniki są ustawione przy węższej ścianie. Zastanawiam się czy lampa nagłośni taki pokój, czy wystarczy mocy. Moje głośniki to podłogowe Splendory 7/1 i ich skuteczność to 88dB., są to kolumny o brytyjskim brzmieniu, neutralne z uwypukloną średnicą i niezbyt mocnym basem. Ciekaw jestem czy zestawienie tych głośników z lampą da dobry efekt, choć intuicja podpowiada mi że może być ok. Jest jeszcze trzecia sprawa, teraz mam podłączone do wzmacniacza tranzystorowego (exposure) sporo urządzeń, magnetofon, Cd, gramofon, mikrofon, tuner, preamp słuchawkowy, procesor AV. Czy wzmacniacz lampowy da mi też możliwość takiego uniwersalnego zastosowania, zauważyłem że lampowce mają mniej wejść, wyjść etc.. Wracając do meritum, najchętniej kupił bym jakiś sprawdzony wzmacniacz, z lektury wynika że dobrą opinie mają chińskie rzeczy, zastanawiam się nad XINDAK MT-3 lub BEWITCH 6550 ew. jakiś model Yanin. Pytanie do użytkowników, co powinienem wybrać by cieszyć się lampowym brzmieniem w dużym pokoju z kolumnami o neutralnej charakterystyce z uwypukloną średnicą? Czy wzmacniacz lampowy z powodzeniem przejmie obowiązki tranzystorowego w zakresie odtwarzania cd, gramofonu, magnetofonu, słuchania przez słuchawki ew. końcówki mocy dla tunera?

https://www.audiostereo.pl/topic/89914-lampa-zamiast-tranzystora/
  • 2 tygodnie później...

Które spendory ?Jeśli można wiedziec do pomieszczenia 16m .

Toż to jakieś splendory są, wielka nie wiadoma. Może Janina, Yanin coś pomoże. Miał/miała/miało duże szanse na wielkie nieszczęście. Ko/a/cur...

• 2 tygodnie później...

Zawsze możesz wzmacniacz lampowy wypożyczyć za kaucją i sprawdzić jak zabrzmi w Twoim pomieszczeniu/systemie.O moc bym się nie martwił bo możesz wybrać konstrukcję push-pull, które zazwyczaj mają większe wzmocnienie czyli większą moc.Natomiast te wejścia mogą być problemem.Wzmacniacze lampowe buduje się w oparciu o zasadę "im mniej tym lepiej" - czystość toru.Dużo wzmacniaczy wygląda tak: jedno wejście i jeden potencjometr.Ja w swoim mam akurat 3 i to mi zupełnie wystarcza.

Najlepiej faktycznie samemu się przekonać na własne uszy i oczy, chyba nie ma jakiegoś bez kolizyjnego rozwiązania. W wątku dot. pierwszych kroków z lampą przekonała mnie prosta ale chyba najlepsza rada aby kupić jakiś podstawowy model i wówczas przekonać się czy to właściwa droga, tak zrobiłem, kupiłem chińczyka Yaqin 5881A2. Wzmacniacz ma gniazda dla 4 wejść, wejście słuchawkowe, auto bias, kratkę zabezpieczającą i moc 2 x23 W niby mało ale wcale mało nie jest. Zastosowano w nim 4 lampy 5881 oraz 4 lampy 6N1P. Wzmacniacz jest moim zdaniem solidnie wykonany i w zasadzie wygląda na bezobsługowy, daje możliwości podłączenia wszystkich źródeł na których mi zależało, słuchania przez słuchawki, jedynie brak mu pilota. W chwili obecnej pracują w stopniu przedwzmacniacza 4 lampy 6N1P-EW. W niedalekiej przyszłości zamienię lampy w stopniu preampu na zalecane na forum kombinacje 2x6N1P (ew. 2x6N1P-EW) i 2x6CG7 (paczka w drodze), ciekaw jestem różnicy. Na razie jest zabawa, fajnie słychać, wzmacniacz spokojnie daje radę nagłośnić ponad 30 m pokój, trochę wróciłem do słuchania płyt cd, na tranzystorze słuchałem głównie winyli a teraz o dziwo cd też fajnie brzmią. Spróbuje trochę "dostosować" dźwięk lampami, dużych możliwości nie ma ale małe pozytywne korekty mam nadzieję wprowadzę i może pozostanę przy lampie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.