Skocz do zawartości
IGNORED

Szumy/trzaski NAD C370

ambush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wzmacniacz NAD C370

Ostatnio zaobserwowałem taki problem, mianowicie w lewym kanale słychać, sporadycznie (od czasu do czasu), szumy/trzaski, głównie szumy. Czas ich trwania nie jest stały. Nie zmieniają się wraz ze zmiana regulacji głośnoći. Wykluczyłem też wpływ źródła, bo nie ma znaczenia czy coś jest podłączone czy nie (cd, aux, disc etc). Problem występuje tak samo na kolumnach jak i samych słuchawkach.

Reansumując: gdy zacznają się szumy (czas trwania zmienny, przeważnie od kilku do kilkudziesięciu sec. , lewy kanał) przełączanie źródeł, 'zabawa' potencjometrem volume etc nic nie zmienia. Szumy/trzaski znikają samoczynnie, działa także ponowne odpalenie wzmacniacza (restart). Proszę o pomoc w tej sprawie, może to coś banalnego, a może lepiej oddać specjaliście? Ze mnie to taki elektryk amator więc nie chciałbym czegos 'spalić' ;)

Z góry dziękuję za pomoc w sprawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/90102-szumytrzaski-nad-c370/

Jezeli poruszanie potencjometrem nie pomaga to napewno zanieczyszczone sa jakies styki w torze sygnalu tego kanalu co szumi: minimum to trzebaby popsikac i poprzlaczac, ale pewnie nie obejdzie sie bez porzadnego przeczyszczenia z ew. rozebraniem, moze nawet wymiana, choc moga byc tez zimne luty i uszkodzony kondensator,

Witam

Przyczyną takiego zachowania może być uszkodzenie (termiczne) jakiegoś tranzystora. Podobne objawy miałem w NAD S300 z ZTX-ami które mocno się nagrzewały podczas normalnej pracy ... pomogła tylko wymiana.

Polecam wymianę większości mniejszych kondensatorów elektrolitycznych - szczególnie tych których obudowa zamiast być jasnoniebieska jest prawie czarna. W stopniach mocy jest kilka elektrolitów 100uF/25V które podgrzewane przez radiatory tranzystorów sterujących mogą mieć już tylko kilka mikrofaradów pojemności.

Koniecznie sprawdź kolor dużych kondensatorów w zasilaczu (4 szt). Jeśli mają kolor BIAŁY to KONIECZNIE je wymień ponieważ były mocno zawodne powodując mały pożar wewnątrz C370. Mniej zawodne były kondensatory w kolorze fioletowym i czarnym - choćby takie jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

preatorius

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za obie odpowiedzi/podpowiedzi, postaram się wszystko posprawdzać i dać znać. Problem może być faktycznie związany z termperaturą gdyż występuje po dłuższej pracy, a i sam c370 z racji swojej mocy generuje jej sporo.

Ps. Kondensatory zasilacza mam takie jak na fotce.. Ufff;)

• 4 tygodnie później...

Polecam wymianę większości mniejszych kondensatorów elektrolitycznych - szczególnie tych których obudowa zamiast być jasnoniebieska jest prawie czarna. W stopniach mocy jest kilka elektrolitów 100uF/25V które podgrzewane przez radiatory tranzystorów sterujących mogą mieć już tylko kilka mikrofaradów pojemności.

Witam, możesz wskazać o jakie kondensatory chodzi na załączonych zdjęciach? Będę wdzieczny bo moj elektryk ociągał się z naprawą aż się wkurzyłem i odebrałem, poszukam innego lub sam postaram się wymienić bo ludzie.. ile można czekać ehh. Swoją drogą mówił tylko, że wymienił jakieś tranzystory, ale coś mi się wierzyć nie chce.. potestuje oczywiście bo może faktycznie, ale prosiłbym o możliwe zaznaczenie tych elektrolitów o których mowa, celem wymiany (z racji wieku nie zaszkodzi). Fotki można podesłać na [email protected] z góry dzięki Preatorius.

Pozdrawiam

nad1.jpg

nad2.jpg

3_1261053891.jpg

370.jpg

21256d1184349738-obduserte-hifi-produkter-c370.jpg

• 1 rok później...
Gość

(Konto usunięte)

Odkpkuję wątek, ale kto mi powie co to za "plastelina" na kondach? (domyślam się, że ma to "chłodzic" elektrolit? Jednak co to dokłandie jest?)

Może tylko ktoś nie wyzbył się szkolnych nawyków z gumą do żucia?

v7311.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.