Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy, schemat warty uwagi?

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Kto z zainteresowanych nie otrzymał obiecanych plików (wzm. Duval) na maila, proszę się jeszcze o nie u mnie dopominać.

Jest spore zainteresowanie tymi układami, i duża ilość korespondencji na PW.

Dlatego mogłem kogoś z Was przeoczyć, za co przepraszam.

Ale 12AU7 to raczej nieszczególny wybór dla tego head-ampa, zbyt niskie napięcie zasilania, aby ją rozbujać.

Tu nie chodzi o rozbujanie lampy, tylko rozbujanie tranzystorów :) Chociaż założę się że gdy lampa dostanie pełne napięcie całość zagra znacznie lepiej (i prawdopodobnie dużo głośniej). Dla ciekawostki podam, że dysponuję parą komplementarną IRF610, prawdopodobnie złożę ten wzmacniacz, możliwość zasilania go z dobrego akumulatora przyda się, na przykład w dłuższej podróży pociągiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ależ kolego, to się wie.

Jak lampa nie pracuje na swojej prostoliniowej charakterystyce, to nie powinna być stosowana w takim układzie, a zwłaszcza przy takim napięciu zasilania.

Użycie 12AU7 w tym układzie to żenada dla DIY.

Można spróbować z ECC88, ale sukcesów również nie wróżę.

Ale dla ECC86 zaczyna być już szansa dobrego grania.

Max 24V DC Ua dla tej lampy, może ten układ ożywić.

Jóź lepiej, jak niektórzy maja parcie na szkło niż na DIY, przynajmniej koniec jest bardziej przewidywalny.

Jóź lepiej, jak niektórzy maja parcie na szkło niż na DIY, przynajmniej koniec jest bardziej przewidywalny.

Dlatego nie projektuję niczego od zera, bo wyszłoby prędzej właśnie coś takiego.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

No nie, to proszę potraktować jako motto, dla niektórych wysiłków.

Proszę się nie obawiać, ja adresów skrzynek nie gromadzę w jakiejś podejrzanej bazie kontaktów - zaraz po wysłaniu plików je kasuje z PW.

A ze 35 maili już poszło, i nawet nie jestem w stanie określić teraz do kogo, ale na pewno do chcących uzyskać te dane.

Panowie, gwarantuję, to nie jest głupi układ.

Zrobiłem podstawowy, i odwrotu już nie ma.

Jak ktoś słyszał tuby Avantgarde, z dobrym wzmakiem, to potwierdzi moje doznania.

Za niewielką kasę macie dźwięk rzeczywisty 1:1 - "natural sound" cechowany przez pewne firmy komercyjne to przy tym dźwięku żenada.

Nie dajcie się ogłupić skomplikowanym, i pełnym różnych ulepszaczy w torze audio wzmacniaczom.

Dzięki anonymus.

Choć na tyle wysłanych maili tylko jedna szklaneczka ?

Napiszcie przynajmniej - "pocałuj mnie w dupę".

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ok, info dla wszystkich.

Jeśli chcecie otrzymać ode mnie ten plik (zip) to miejcie przynajmniej miejsce w swojej skrzynce mailowej na jego przyjęcie.

Nie wysyłam pliku na PW, zbyt obszerny i forum nie przyjmie tej "wagi".

To jest 13,1 Mb do odbioru, a ja mam teraz urwanie głowy z Wami, ale chyba daję jeszcze radę ;-)))) ???

No macie pojecie na co się szarpiecie ?

Przecież to w mostku (wysłane pliki) ma 70W/8R i 130W/4R w klasie A.

Ja wiem, na przyjemność "całowania w dupę" również trzeba zasłużyć, o czym poinformowała mnie niedawno moja ukochana Żona, i o czym przypomniał mi jeden z naszych kolegów z forum.

Dlatego już nie wymagam tego od Was ;-)))

Nie sądźcie że jestem jakimś grubianinem, czasami lubię pofiglować.

Skrzynka mailowa się grzeje.

Sześćdziesiąt parę mailów już u Was, a jutro może być ich więcej.

Ja bym się połasił na otwarcie nowego tematu - SE mosfet kl. A.

Co Wy na to ?

Ja nie widzę u siebie przymusu, aby się zbytnio udzielać na forum, bo brnę w to prywatnie, ale dla dobra idei chyba jednak warto (?)

Wystawa Audio Show 2013 usłyszy tą konstrukcję, w moim wykonaniu - już obiecałem.

Byłoby i w tym roku czegoś posłuchać, ale jeszcze drążę swojego Pat-mos`a.

A nie zdążę na 10/11 listopada br. (AS 2012) o czym informowałem zaprzyjaźnionych, i zainteresowanych tą konstrukcją kolegów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.