Skocz do zawartości
IGNORED

Domowe studio ( waterfall)

Kątnikrecords

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu salke prób zaczynam powoli przekształcać w studio ( narazie dla znajomych i lokalnych zespołów- i pewnie tak juz zostanie) Po pewnych modyfikacjach i małym remoncie postanowiłem zrobic pomiary pomieszczenia. Jestem ciekawy waszej opinii o tej charakterystyce i przy okazji chciałem zapytać o to co mnie w niej najbardziej martwi czyli spadek basu gdzieś w okolicach 48 Hz ( a dokładniej co można z tym zrobić ?). Pewnie wytłaczanki po jajkach wydadzą wam sie smieszne ale kładliśmy je kilka lat temu jak mój zepsół jeszcze grał. Nie odrywałem ich z tego wzgledu że w nieznacznym stopniu pochłaniają niektóre częstotliwosci. Zrywać ich nie będę ponieważ planuje za jakiś czas zrobić pomieszczenie w pomieszczeniiu więc nie bedą przeszkadzały. Kupiłem wełne mineralną na absorbery i za jakiś czas zabieram się do roboty, ale wiem ze to nie pomoże na lej w wykresie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu wykres wodospadowy

Przy okazji strona do studia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jedno najnowsze całkowicie surowe nagranie perkusji

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90500-domowe-studio-waterfall/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu wykres wodospadowy

Witam, niestety wykres mało czytelny. Poszukaj w Sieci jak powinno się przedstawiać wykresy wodospadowe. Moja rada jest taka pomiar wykonaj w przedziale 20-250 Hz, bo tam są największe problemy z modami pomieszczenia. W zakładce Controls - ustaw wartość Time Range na 1000 ms. Przesuń tak wykres na osi dB (pionowej) aby był zawarty zakres 60 dB od maksymalnego poziomu. Dobrze też jest kliknąć na Freg, Axis w ustawieniach w tej samej zakładce Waterffal. W załączniku masz przykładowy wykres.

post-11945-0-26083800-1326314893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spadek poziomu dźwięku w niektórych pasmach częstotliwości bywa związany z efektem grzebieniowym. Ten efekt polega na tym, że fale dźwiękowe bezpośrednie (np. z głośnika) propagujące się w różnych kierunkach sumują się z falami odbitymi od ścian, sufitu itd. Wtedy poziom w niektórych pasmach częstotliwości zwiększa się a w innych zmniejsza. Można to zredukować stosując dyfuzory, które rozpraszają fale odbite. Ja u siebie używam czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.