Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wzmacniaczem lampowym

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

mam monobloki lampowe Phoenix SE zbudowane na lampkach Ecc83 na wejściu, 6H8C jako sterownik - odwracacz (chyba ;0) i 6C33C jako lampa mocy. Od pewnego czasu pojawia mi się w głośnikach lekkie popierdywanie - przypomina to dźwięki jakie wydaje stara i zniszczona płyta gramofonowa. Może macie jakieś pomysły co to może być? Wiem że najprawdopodobniej źródłem problemu jest lampa 6H8C bo jak się ją porusza albo w nią popuka to przestaje, ale nie wiem czy mam pecha do lamp bo po wymianie problem pojawił się na nowo. Czekam ewentualnie na sugestje i pomysły. Sam mam jeszcze zbyt małe doświadczenie w lampach, ale pogrzebac mogę. Kilka kopnięć 400V nauczyło mnie rozładowywać kondensatory przed ich dotykaniem ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/9061-problem-z-wzmacniaczem-lampowym/

Witam,

Polecam jeszcze proste eksperymenty, o ile jeszce tego nie zrobiłeś - załącz odwotnie kolumny potem np. zamiana lamp międzi monoblokami - jak będzie nadal popiardywać to przynajmniej wyeliminujemy lampę. Ja kiedys podejrzewałem wzmaka, a to zawieszenie głośnika mi sie naderwało :).

Z wymianą lamp to się wstrzymaj.

Pzdr

buzer> to raczej napewno lampa tym bardziej że jak się nią porusza lub postuka (w nią) to albo trzeszczy bardziej albo popierduje albo przestaje. Poza tym te trzaski słuchac nawet bez podpiętego źródła. A tak jak mówisz to oczywiście sprawdzałem z milion razy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.