Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 6005 6004 6003

dambus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zawęziłem zakres poszukiwania sprzętu do tych trzech modeli (mają grać z zestawem Tannoy Revolution). Słuchałem 6005 jest dla mnie ok jeśli chodzi o dźwięk, ale ma dwa minusy:

- mniejszy to to że nie ma radia internetowego - choć bez tego mogę się obyć (N-ka ma radio internetowe więc do przeżycia)

- większy że nie ma drugiego wyjścia HDMI (na projektor)

Dlatego tez moja uwaga skupia się na 6004 ew na 6003. Na 7005 nie wydam takich pieniędzy.

6003 to już chyba praktycznie biały kruk jeśli szukamy nowego, a nawet jeśli to z tego co widzę ma tylko 3 wejscia HDMI - u mnie to blu ray, dvd i N-ka, więc podłączenie innego urządzenia rodzi problem grzebania w kablach - odpada.

Za to za 6004 spiewają sobie na ceneo jakiech chore pieniądze (3,7-4 tys PLN) a prywatny impoort z allegro jakoś mnie nie przekonuje.

Natomiast mam pytanie inne. Wszyscy opisują dzwięk ale mało kto porównuje doznania wizyjne, obróbka materiału HD i konwertowanie z niższej do wyższej rozdzielczości(a to w kinie jest równie ważne).

Jak to wygląda w przypadku tych trzech modeli, 6005 i 6004 mają chyba ten sam procesor, nie wiem jak 6003. Ktoś może ma doświadczenie w tej materii?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90858-marantz-6005-6004-6003/

Miałem 6003 sprzedałem koledze z audiostereo,bo spodobał mi sie 7005 wziołem go na odsłuch i nie kupiłem bo kosztował dwa razy tyle co 6003 ,a nic wiecej nie oferował.Co do 6003 rewelacja,6004 ma dodany bluetoch,reszta to samo.Wszystko robi pieknie i obraz i dzwięk.Nie wiem w czym masz problem na allegro jest gościu który przywozi te modele z Niemiec .Daje 24 miesiące gwarancji,i nie ma żadnych problemów,jak coś sie staje wysyłasz mu amp do Wrocławia on jedzie do Niemiec i naprawia go w serwisie.Wiem bo u niego wydałem juz kilkanaście tys na sprzet i nigdy się nie zepsuł,a jak jest problem to sie nim zajmuje.Jak chcesz wydawać ponad tys wiecej za nic to prosze kup w sklepach 6004 jest dostepny na allegro u Jaro-J66 za 2450 pln i jest to najlepszy amplituner jaki możesz kupic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem 6003 sprzedałem koledze z audiostereo,bo spodobał mi sie 7005 wziołem go na odsłuch i nie kupiłem bo kosztował dwa razy tyle co 6003 ,a nic wiecej nie oferował.Co do 6003 rewelacja,6004 ma dodany bluetoch,reszta to samo.Wszystko robi pieknie i obraz i dzwięk.Nie wiem w czym masz problem na allegro jest gościu który przywozi te modele z Niemiec .Daje 24 miesiące gwarancji,i nie ma żadnych problemów,jak coś sie staje wysyłasz mu amp do Wrocławia on jedzie do Niemiec i naprawia go w serwisie.Wiem bo u niego wydałem juz kilkanaście tys na sprzet i nigdy się nie zepsuł,a jak jest problem to sie nim zajmuje.Jak chcesz wydawać ponad tys wiecej za nic to prosze kup w sklepach 6004 jest dostepny na allegro u Jaro-J66 za 2450 pln i jest to najlepszy amplituner jaki możesz kupic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1000 zł to dużo no ale pozostaje gwarancja dystrybutora, a tu mamy gwarancje Pana który teraz jest a za chwilę go nie ma.

No ale to już inna kwestia. Poza tym dokładając 300 zł jest 6005 od dystrybutora.

Czyli podsumowując jeśli chodzi o tor wizyjny to róznica pomiędzy tymi modelami jest żadna?

Ja nie polecam tego pana bo to jestem ja,absolutnie ale znam go i wiem że handluje sprzętem od 16 lat,i ma swietne ceny bo duże upusty,ale to pański wybór,po 1 roku gwarancja się i tak skończy i co wtedy.Saturn daje tylko rok.Inni może dwa.

Ja nie polecam tego pana bo to jestem ja,absolutnie ale znam go i wiem że handluje sprzętem od 16 lat,i ma swietne ceny bo duże upusty,ale to pański wybór,po 1 roku gwarancja się i tak skończy i co wtedy.Saturn daje tylko rok.Inni może dwa.

Różnicy pomiędzy nimi nie ma.Ja klasyfikuję je tak 1-6003

2-6004

3-6005

Saturn daje tylko rok

Ludzie !! jaki rok ?!! z urzędu przysługuje wam 24 miesiące rękojmi i "każdą" gwarancję, którą daje wam sklep to wy możecie mieć w "d***e". Jako klienci macie przecież ustawę z 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży. Od 15 lat prowadzę sklep komputerowo-hifi i walki z klientami to niemal codzienność. Nie kupuje więc na sklep żadnego towaru, na który dystrybutor nie daje mi pokrycia w gwarancji (np Harman Kardon nie daje takiego pokrycia i pomimo tego, że to niezły sprzęt nie polecam go ze względu na słabą gwarancję) w co najmniej 24 miesiącach bo potem mogą wystąpić problemy.

Nie wiem w czym masz problem na allegro jest gościu który przywozi te modele z Niemiec .Daje 24 miesiące gwarancji,i nie ma żadnych problemów

Kolega u niego kupował i przy zakupie ten właśnie gość nie wystawił żadnego dokumentu - tylko jakąś lipną gwarancje na jego własnym druku, żadnej faktury ani paragonu, który potwierdzałby że odprowadził on jakikolwiek podatek - jak więc my dystrybutorzy mamy konkurować z tymi ludźmi, którzy prywatnie sprowadzając towar z niemcowni na dzień dobry są o VAT od nas tańsi, kupują w niemczech od ruskich hurtowników sprzęt na tzw. słupy wykorzystując karuzele podatkowe itp. Jeśli tak ma wyglądać Handel to ja się nie dziwie że mamy kryzys i w tym cwaniactwie jesteśmy od greków lepsi. Dziwie się że ludzie nie boją się, skąd pochodzi sprzęt, który kupili.

Masz racje jest dokładnie jak piszesz,no ale mnie jako klientowi zależy na cenie.Płace po parę podatków i kiedy nie musze tego robić.a bardzo rzadko to sie zdarza to wole albo wyjazd do Niemiec ,albo kupno o parę tysięcy tańszego sprzetu,czy samochodu,bo w naszym pięknym kraju co chwilę mnie rąbią na kasę.Małym sklepom jest cięzko i tylko współczuć.Ale puki będziemy zarabiać 5 razy mniej niż w UNI tak będzie bo społeczeństwo jest biedne.

Wiesz, z tymi samochodami to tak nie do końca jest, bo sytuacja się trochę odwraca - to Niemcy (ze względu na kurs euro) zaczynają po auta przyjeżdżać do nas. A sprzęt ? no cóż - Pan z Wrocławia, ma mały zgryz, bo coraz częściej firmy robią zakupy kontrolowane u tych właśnie ludzi i dochodzą po numerach seryjnych kto to im sprzedał - taka firma traci natychmiast możliwość zakupu u swojego Dystrybutora. Pamiętam akcję z Dynaudio i z Onkyo. Teraz niedawno była akcja Holdingu D&M w Niemcowni i tenże Pan za chwilę nie będzię miał czym handlować. Naprawdę za te kilka złotych wolę spać spokojnie, a nie zastanawiać się z jakiego tira spadł mój Denon. Wiesz co ? co do tej biedy w społeczeństwie to bym tak się nie wychylał, popatrz na ulicę, wyjedź za miasto i zobacz, że chałupy całkiem niezłe stoją, auta jeżdżą też nie najgorsze więc nie ma chyba aż takiej tragedii. Teraz panuje moda na tzw "wyhacz" żeby wyhaczyć coś za półdarmo - tylko nikt nie patrzy, że produkt bez gwarancji, instrukcji, i papierów to produkt niepełnowartościowy.

Kto ma ten ma widziałeś gdzieś aby ludzie za granicą brali po 500 euro kredytu na święta u nas tak bo zarobki nie są takie jak podaje statystyka.Ja nie mam powodu do narzekań jeszcze,ale w związku z tym że nie kupuje jednego zestawu na lata i nie czyszcze go szmateczką a pilotów nie trzymam w foli.Tylko jak mi nie odpowiada idzie na allegro i kupuje cos lepszego z reguły jest to sprzęt za który w Polsce płaciłbym tyle co za motor czy używane auto .To dziękuje naszym dystrybutorom.Parę tysięcy mam zawsze w kieszeni,a gwarancja mnie nie interesuje ,bo i tak nie trzymam niczego dłużej niż dwa lata.Raz w życiu sie naciąłem na wysokim modelu Pioneera kupiłem go w sklepie za 7999 po trzech latach padł procesor cyfrowy,amplituner się ciągle wyłączał.Było po gwarancji ,a w autoryzowanym serwisie zaspiewali za naprawę ponad 2200 pln.Podziękowałem i na tym zakończyłem kupowanie sprzętu w naszych sklepach.

Pewnie oboje mamy rację, ja jednak zostanę przy swoim, i większość moich klientów ma podobne zdanie żeby nie dać zarabiać oszustom ??!!

Jednak przytoczę tutaj trzy motta które powinny dawać do myślenia przy zakupach:

1)Chytry dwa razy traci,

2)Szkłem d**y nie podetrzesz,

3)Widelcem zupy się nie najesz,

Zawsze tak jest i gdzieś w którymś momencie obróci się to przeciwko tobie. Taka hipotetyczna sytuacja:

Okradli ci chałupę, idziesz do PZU i akurat na ten amplituner co ci ukradli nie masz kwitów, bo Pan "prywatny import" ci ich nie dał - sorry winnetou, za to nie zapłacimy, albo przepięcie w sieci - efekt: uwalony AMP idziesz do PZU - proszę o paragon,fakturę jak myślisz co powie ci PZU czy inne towarzystwo?! Wierz mi, nie od wczoraj zajmuje się sprzętem i takie sytuacje moim klientom się zdarzały i zdarzają. Ja swoim klientom zawsze oferuje możliwość rozszerzenia gwarancji ponad standardowe 2 lata nawet do 5 lat za niewielkie pieniądze. Jeśli ktoś kupuje amp za 8500,- to te 290 zł w ramach rabatu spokojnie do tych 5 lat można rozszerzyć - wierz mi, że nawet po 4 latach sprzedając taki sprzęt weźmiesz więcej i przez ten czas śpisz spokojnie.

Wolny rynek każdy kupuje gdzie chce i to jest dobre.Nie muszę np płacić 500 pln za perfumy czy 1000 za Szampana,czy kosmicznych sum za dobre ciuchy.Wsiadam w Samolot i lece do Londynu,Paryża czy gdzie chcę.Pare lat temu jeszcze były uczciwe wyprzedaże w Saturnie,czy MM.Teraz smiech na sali towary tańsze o 10-20 proc.Trzy lata temu W Saturnie kupiłem np przecenionego Harmana 645 z 6999 za 2000 pln,czy Denona v4306 w MM za 2100.Takie okazje są zawsze za granicą nie u nas.

Pare lat temu jeszcze były uczciwe wyprzedaże w Saturnie,czy MM.Teraz smiech na sali

Dystrybutorzy przestali płacić tzw. "półkowe" (30% rabatu od detalu żeby towar stał na półce) i skończyły się promocje, czas najwyższy aby wróciła równowaga w traktowaniu małych sklepów na równi z Media Shitami. Promocji -Vat już dawno nie widziałem.

Widzę że dyskusja zeszła na nieco inny temat. W każdym razie pozostaję przy legalnym zakupie, chociażby ze względu na fakt iż sprzętu nie wymieniam co 2 lata. Gra u mnie do dzisiaj Marantz CD6000 OSE i radio ST6000, ktore kupiłem w sklepie i nic się w nich nie zepsuło nigdy . Być może to że pochodziły z legalnego źródła miało znaczenie w związku z ich bezawaryjną pracą (tfu, tfu, żeby nie zapeszyć).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.