Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie monitorow

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wiem ,temat o kruchym gruncie ale coz sporobuje. od jakiegos czasu zastanawiam sie nad okablowaniem glosnikowym mojego systemu. niedawno zlozone monitory sa okablowane kablem Klotza. glosnikowe mam Tary labs RSC 1000 czyli kable na pewno z wyzszej poly niz Klotz. teraz mysle czy nie sprzedac Tary i nie kupic jakis tanszy kabelek (ale tez w miare dobrej jakosci) na metry i nie pociagnac okablowania w koncowkach mozy (Ugoda) , odcinaka od wzmacniaczy do kolumn i samego wnetrza kolumn zeby nie bylo przeskakiwania jakosciowego miedzy kablami. myslelm kupic tare ale ciezko dostac na metry... jakie jest wasze zdanie na ten temat i jakie beda rezultaty (najprawdopodobniej). jesli chodzi o dzwiek to przedewszystkim bardzo dobra srednica , roznorodny bas (nie musi byc go duzo) czyste wysokie. czy ktos juz robil takie operacje i na jakie kable jeszcze warto rzucic okiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/90882-okablowanie-monitorow/

ja bym się pozbył raczej tego klotza, to kabel estradowy, w monitorach raczej nie występują takie moce jak na estradzie, tu masz tarę, mają też tańsze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem czy warto aż tak szaleć, nie sadzę żeby twoje głośniki były aż tak drogie, tu masz ten sam materiał w sensie miedzi i izolacja pewnie też podobna, różnica tylko w geometrii, zresztą cewki, wyprowadzenia kondensatorów, zaciski też masz z drutu 8N?

niedawno zlozone monitory sa okablowane kablem Klotza. glosnikowe mam Tary labs RSC 1000 czyli kable na pewno z wyzszej poly niz Klotz. teraz mysle czy nie sprzedac Tary i nie kupic jakis tanszy kabelek (ale tez w miare dobrej jakosci) na metry i nie pociagnac okablowania w koncowkach mozy (Ugoda) , odcinaka od wzmacniaczy do kolumn i samego wnetrza kolumn zeby nie bylo przeskakiwania jakosciowego miedzy kablami.

Piszesz o jakiś kablach zamiast skupić się na tym co ważne. Co to za kolumny? Elementy zwrotnicy masz dopieszczone, że kablem się przejmujesz?

przemyslalem sprawe i zrobilem wedlug innej koncepcji...otoz mialem po 2x2m rsc 1000.tak sie sklada ze kabel ma 4zyly w sobie bo jest przystosowany do bi wiringu.zrobilem tak ze kazdego skrocilem 30cm z jednej 30 z dugiej i mialem 16 przewodow do okablowania obudwoch kolum i koncowek mocy. monitoey na Usher 8948A i 9950-20 zwrotnica na cewkach powietrznych i kondach polipropylenowych (niebieski Jantzen).dzisiaj caly dzien grzebalem wszystko sobie porobilem bez kupowania dodatkowych kabli. takze teraz od wyjscia ukladu w koncowkach do samych glosnikow sa zyly z rsc1000. poprawily sie przedewszystkim wysokie choc reszta pasma tez troche zeszlachetniala :)) dzieki za odp wlasciwie watek mozna zamknac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.