Skocz do zawartości
IGNORED

wysokotonowy D19TD-05-09 czym zastąpić

pajda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kolumny Rogers LS555 i niestety 1 wysokotonowiec padł. Są to Peerless D19TD-05-08, ale wiem, że Vifa też takie robiła.

D19TD-05 3/4" Poly Dome Tweeter

Affordable 3/4" poly dome tweeter features good dispersion and excellent power handling. High loss diaphragm. Voice coil is ferro fluid cooled. * Power handling: 80 watts RMS/115 watts max * Nominal impedance: 8 ohms * DC resistance: 6.2 ohms * Frequency range: 3,500-20,000 Hz * Magnet weight: 3.7 oz. * Fs: 1700 Hz * SPL: 89 dB 1W/1m * Dimensions: Overall Diameter: 3-11/16", Cutout Diameter: 2-3/4", Mounting Depth: 7/8", Magnet Diameter: 2-5/16", Magnet Height: 11/16".

Tak czy inaczej znalazłem takie dopiero za oceanem.

Może warto czymś ciekawym je zastąpić?

Średnica zwnętrzna nie może być większa niż 95mm.

Co polecacie?

Znalazłem kilka głośników o średnicy 94 mm. Visaton ma dwa modele w ofercie:

DT 94 polikarbonylowa,

G20SC tekstylna.

Jest też kilka Seasów:

19TFF1 tekstylna,

19TAFD/G aluminiowa,

K19TAF/G aluminiowa,

K21FD aluminiowa.

g20sc mam. Nie jest jakis przesadnie szczegolowy, ale niczym nie denerwuje, ot taki zwykly dobry glosnik. Wczesniej mialem sc10n i po wymainie na g20sc jakby koc spadl z kolumn ;)

Nie wiem czy wymiana miekkiej kopulki na aluminiaka to dobry pomysl, to zupelne rozne style grania.

Nie odpisales mi co mas zamiar zrobic ze zwrotnica.

El sueño de la razón produce monstruos.

dzięki za odzew.

Chodzi właśnie o to, że nie chcę ruszać zwrotnic. Jeśli wymiana będzie wymuszała modyfikację zwrotnic, to będę szukał oryginalnych.

Miałem jednak nadzieję, że wymiana na coś ciekawego poprawi jakość dzwięku bez konieczności dłubania w zwrotnicy.

Niestety, po to sa zwrotnice zeby zgrac ze soba glosniki. Skoro miales zwrotnice ktora zgrywala vife d19 z jakims glosnikiem, to ona bedzie wlasciwa tylko i wylacznie dla tej pary glosnikow.

Nie ma drogi na skróty, to nie obudowa, ze wstawisz inne glosniki i tez zagra.

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.