Skocz do zawartości
IGNORED

IC z szczegółowy z powietrzem...

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę o pomoc! Chcę kupić interkonekt, który będzie bardzo szczegółowy a zarazem z powietrzem. Wypożyczałem już wiele i jak dotąd nic nie znalazłem. Jeden jest szczegółowy ale bez sceny inny ma scenę ale jest mało szczegółowy trzeci jest zbyt metaliczny a jeszcze inny ma "przelany" bas. Czy moglibście coś doradzić?

Już straciłem nadzieję i chęć ponownego pojawiania się w sklepie żeby coś pożyczyć. Nie chcę pisać co już pożyczałem żeby nie nakierowywać drogi tego tematu. Chciałbym żebyście coś poradzili i ciekaw jestem czy macie takie same odczucia co do niektórych kabli jak ja.

Mój sprzęt to Harman HD 740, wzmak: HK 680 i kolumny Tannoy M4.

Porównując dźwięk przez słuchawki wtykane do CD'ka i wzmaka - dźwięk z CD'ka jest lepszy a ten z wzmana "zmulony" więc jestem przekonany ze to wina interkonektu.

https://www.audiostereo.pl/topic/9094-ic-z-szczeg%C3%B3%C5%82owy-z-powietrzem/

Zamiast biegać po sklepach, pobiegaj po stronach internetowych i wypróbuj kilka projektów DIY. To da Ci wystarczająco wiedzy żeby dobrać odpowiedni IC. Myślę jednak że zostaniesz przy którymś z kolejnych swoich produktów. Polecam zwłaszcza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Komercyjne IC robione są tak żeby zastąpić pokrętła basu i/lub sopranu a nie żeby brzmieć neutralnie. To raczej reguła niż wyjątek i nie jest to tylko moja opinia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam wizytę w salonie audio przy Ratuszowej w Warszawie (dokładne info w zakladce sklepy). Określenie swoich preferencji muzycznych pozwoli właścicielom salonu na dobranie odpowiednich parametrów IC dla Ciebie. Napisz do mnie maila (patrz o mnie) to prześlę Ci w ciągu kilku dni namiar na ciekawą manufakturę kabli na Mokotowie w Warszawie.

Że jak ? A co tu ma elektronika do rzeczy ? Kupujesz końcówki zakręcane a nie lutowane i jedyne co musisz zrobić to dobrać geometrię albo owinąć kilka razy taśmą samoprzylepną tu i ówdzie. No i oczywiście testować różne materiały, przewodniki...

To nawet szybciej będzie niż jeżdżenie po sklepach i wypożyczanie. Raz jedziesz po materiały (kabel 3zł z metra, końcówki zakręcane chyba po 10zł są) i potem siadasz wieczorem, ząbkami izolację pokonujesz, zręcznie młócisz dwa włókna i zakręcasz w końcówkach. Potem wpinasz i z wrażenia przekracasz kieliszek upadając w fotel ;>

A jak nie to następny. Jak po kilku zmianach niewiele się poprawia to znaczy się możliwe że problem leży gdzie indziej. Jeśli niewiele wogóle się zmienia to problem napewno leży gdzie indziej.

Ale rozumiem że skoro szukasz IC to kilka miesięcy słuchasz już tego zestawu ustawionego idealnie w dobrze wytłumionym pokoju ? Kable głośnikowe oczywiście neutralne a nie tnące górę a przycisk direct na wzmacniaczu wciśnięty ? Oczywiście słuchasz nocą przy wyłączonym komputerze i w całkowitej ciemności ? I oczywiście poza małymi detalami wszystko jest ok ?

Fv - no ale przynajmniej nie poleciłeś od razu Velum albo gruppenfurera Eichmanna ;)

Ja bym jednak przed udaniem sie do manufaktury radził sprobowac czegos taniego - albo sobie złozyć. Dexon lub Monacor GAC-202 w cenie 50-60zł. Albo zamówienie wtyczek w Dexonie i np. kabla Gotham GAC-2/1 lub 4/1 wszystko mozna kupić wysyłkowo. Koszty moga byc od 20-30zł. Tak przy okazji wiekszość super wtyczek to kolorowy bajer. Dla oszczędności mozna zastosowac "estradowe" takie złocone ze spiralnymi odgiętkami za kilka złotych.

pozdr.

A może układ wzmacniający sygnał (dla potrzeb odsłuchu z gniazda słuchawkowego) jest - z punktu widzenia sprzętu towarzyszącego (słuchawek) - lepszy w otwarzaczu niż ten sam układ we wzmacniaczu?

Ja zacząłem od kabla od kosiarki i wtyków od zepsutego kabla AV za 3zł. Rezulatat jest bardzo obiecujący (wątek 8818). Jeśli z takich materiałów da się tyle wyciągnąć to co by było jakbym miał sensowne wtyczki i wyższej jakości materiał przewodzący.... Na razie nie mam motywacji kombinować bo zbieram na kolumny dla których warto się starać :>

Podstawa to zacząć. Żeby zacząć trzeba uzmysłowić sobie jak niewiele wspólnego cena ma z jakością w XXI wieku. Pomóc w tym może wątek 8921 oraz dywagacje nt. biznesu kablowego w wątku podanym wyżej (8818).

Ale co to znaczy "rasowy" kabel za 100zł. Moim zdaniem "rasowe" to są kable pro-audio, np. Monacor czy Gotham. Tzw. Kable "audiofilskie" do 100zł. to raczej sa "kundle" - mają dobrą markę i prawie zawsze jakieś niedostatki - zazwyczaj brzmia cieniej - dosłownie. jeżeli nie chcesz lutować to masz do wyboru Monacora GAC-202 albo Dexona (nazwy nie znam - znajdziesz w katalogu na stronie Dexona), który wygląda już bardzo audiofilsko i ma solidną budowę - nie wiem tylko jak jest z jakością wykonania. Monacora GAC-202 mogę polecić - to prosty kabel estradowy - za 50zł. co jest dość dużo jak na jego wkład materiałowy, ale jak na jakosć dźwięku jest naprawdę dobrze. Taniej mozna go zlutować samemu z Gothama GAC-2/1 i tanich wtyczek (5-6zł. za kabel i 8-12zł. za najtańsze wtyczki - czyli 13-18zł.). Za efekt nie ręczę, bo ostatnio robiłem taki IC z Taskera i byłem nieco rozczarowany - a jak nie masz wprawy to nawet lutowanie mozna popsuć.

W tych cenach - do 100zł. możesz dostać tylko niby audiofilskie Profigoldy czy Vivanco. Więc w zasadzie nie ma wielkiego wyboru.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.