Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze KD - proszę o pomoc

aryaryary

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie,

Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nowy :) Witam Wszystkich!

Od kilku miesięcy zapatruje się na kupno swojego pierwszego i może ostatniego zestawu KD.

Mam do wydania koło 4000 zł (im taniej tym lepiej), na początek chciałbym kupić amplituner i 2 kolumny.

Podoba mi się Denon AVR-1912 i kolumny JBL ES 100 jednak po przeczytaniu kilku opinii ponoć nie są warte swojej ceny.

Sprzęt będzie używany 50% muzyka (słucham wszystkiego także ciężko sprecyzować, głownie rock i trance) 50% filmy + czasami gitara podpięta poprzez Line6 toneport KB37 do komputera i dalej na głośniki/amplituner.

Zależy mi na zestawie który w przyszłości będę mógł postawić w swoim własnym salonie (nie na stancji w której obecnie mieszkam) zatem rozmiar pomieszczenia stawiał bym na koło 20-30m2 lub więcej.

Bardzo proszę o polecenie mi kolumn oraz ewentualnie wzmacniacza.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/91011-pierwsze-kd-prosz%C4%99-o-pomoc/

Witam Was serdecznie,

Na początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nowy :) Witam Wszystkich!

Od kilku miesięcy zapatruje się na kupno swojego pierwszego i może ostatniego zestawu KD.

Mam do wydania koło 4000 zł (im taniej tym lepiej), na początek chciałbym kupić amplituner i 2 kolumny.

Podoba mi się Denon AVR-1912 i kolumny JBL ES 100 jednak po przeczytaniu kilku opinii ponoć nie są warte swojej ceny.

Sprzęt będzie używany 50% muzyka (słucham wszystkiego także ciężko sprecyzować, głownie rock i trance) 50% filmy + czasami gitara podpięta poprzez Line6 toneport KB37 do komputera i dalej na głośniki/amplituner.

Zależy mi na zestawie który w przyszłości będę mógł postawić w swoim własnym salonie (nie na stancji w której obecnie mieszkam) zatem rozmiar pomieszczenia stawiał bym na koło 20-30m2 lub więcej.

Bardzo proszę o polecenie mi kolumn oraz ewentualnie wzmacniacza.

Pozdrawiam

Jesli tak jak piszesz zalezy ci na stosunku jakosc/cena to wez ten wzmacniacz jesli ci odpowiada z tymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumnami. Mam ich poprzendiki i jak dla mnie od JBL ktore podales graja lepiej. Jak dla mnie powtarzam. Nie wiem natomiast jak wiel dla ciebie znaczy znaczek JBL versus mniej nobliwy tonsil...

Teraz doczytalem ze Tonsil ma jeszcze nowsza konstrukcje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle, ze warto zwrocic uwage. Kazdy na pewno bedzie ci doradzal odsluch i wybranie kolumn "na ucho". Tez sie pod tym podpisuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I find your lack of faith disturbing...

Jeśli nie przeraża Cię zakup sprzętu używanego, to poszukaj w wypasionych modelach sprzed kilku lat.

ONKYO 905 był niedawno za ~ 2 000 pln. A może zacznij od STEREO, ale także na grubym klocku, bo to

co teraz produkują to lekka kpina. Stancje mają to do siebie, że rozmiarami nie grzeszą, więc pakowanie

się w dużą instalację chyba nie ma sensu ... zbyt wiele nie pomogłem - sorry ! :)

Jeżeli masz 4 tyś zał na całość,to nie ma sensu kupować używki bo to mija się z celem,możesz spokojnie trafic na dobry,nowy zestaw KD. Ta konstrukcja Tonsila w powyższym linku jest warto przemyślenia,może jakieś opinie na jej temat?

Jeżeli masz 4 tyś zał na całość,to nie ma sensu kupować używki bo to mija się z celem,możesz spokojnie trafic na dobry,nowy zestaw KD. Ta konstrukcja Tonsila w powyższym linku jest warto przemyślenia,może jakieś opinie na jej temat?

Ma i to bardzo duży sens. Za 4 tys. kupimy nowy podstawowy model, który gra miernie. Kolega wyżej polecił sprzęt, który gra już bardzo poprawnie.

Święte słowa.

ja bym proponowal koledze nie zaczynac od razu od kina domowego . kup stereo . w tej kwocie kupisz juz " niezle " grajacy zestaw - oczywiscie uzywany

ogladal bys filmy na stereo . nie jest zle . lepiej mysle niz na mizernym 5.1 . a takowy kosztuje wiecej niz 5 kola poniewaz sklada sie z wielu urzadzen . 5 kolumn i subwoofer do tego dvd i amplituner . jesli masz tv to mozna wykluczyc . co daje 4 tys \ 8 urzadzen to jest 500 zl /

ja bym proponwoal kupic dobry wzmak do tego 2 kolumny podlogowe i enentualnie cd/ mial bys wieksza przyjemnosc niz z niskobudzetowego "kina domowego "

JBL to urzadzenia na komercyjny rynek . skierowany na supermarkety . nie godny polecenia komus kto szuka czegos wiecej niz tylko zestaw grajacy

kazdy od czegos zaczyna , kazdy uczy sie na bledach . duzo czytaj i sluchaj co najwazniejsze

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

ja bym proponowal koledze nie zaczynac od razu od kina domowego . kup stereo . w tej kwocie kupisz juz " niezle " grajacy zestaw - oczywiscie uzywany

ogladal bys filmy na stereo . nie jest zle . lepiej mysle niz na mizernym 5.1 . a takowy kosztuje wiecej niz 5 kola poniewaz sklada sie z wielu urzadzen . 5 kolumn i subwoofer do tego dvd i amplituner . jesli masz tv to mozna wykluczyc . co daje 4 tys \ 8 urzadzen to jest 500 zl /

ja bym proponwoal kupic dobry wzmak do tego 2 kolumny podlogowe i enentualnie cd/ mial bys wieksza przyjemnosc niz z niskobudzetowego "kina domowego "

JBL to urzadzenia na komercyjny rynek . skierowany na supermarkety . nie godny polecenia komus kto szuka czegos wiecej niz tylko zestaw grajacy

kazdy od czegos zaczyna , kazdy uczy sie na bledach . duzo czytaj i sluchaj co najwazniejsze

właśnie chcę zacząć od stereo :) z czasem dokupić resztę kolumn :)

podoba mi sie ten avr 1912 i z kolumn których mogłem posłuchać es100 JBLa :) ale ponoć są mierne. No i nie wiem jakie wybrac :)

właśnie chcę zacząć od stereo :) z czasem dokupić resztę kolumn :)

podoba mi sie ten avr 1912 i z kolumn których mogłem posłuchać es100 JBLa :) ale ponoć są mierne. No i nie wiem jakie wybrac :)

sprawa jest taka . jesli cenisz sobie sluchanie stereo to kup wzmacniacz . nie amplituner. wzmacniacz i 2 kolumny . bedziesz miec dobry dzwiek . ladna stereofonie . uzywany wzmak i uzywane kolumny za ta kwote cos wychaczysz ciekawego . sprawa jest taka ze amplituner av nie zagra tak jak wzmacniacz stereo . ja jestem zdania jak cos to na max albo wcale . ale kazdy ma inaczej . kd wyniesie cie bardzo duzo jesli bedziesz powoli skladac bo to wiele elementow . jak zaczniesz od 4 k na stereo to pozniej bedziesz musial do zestawu takiej samej seri lb podobnej kupowac kolumny i zatrzymasz sie wkoncu w 1x k zl juz nie wsponinajac o projektorze czy tv . zacznij od stereo 2.0 pozniej rozwaz kd . ja z checia jak mial bym $$ to zmienil bym u siebie wzmak z tranzystora na lampe . wszystko pokolei . zacznij od podstaw ogolnego sluchania a moze daj boze finisz bedzie na lampach czego sam chce ;]

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.