Skocz do zawartości
IGNORED

żarzenie lamp na prąd stały

Gość JanF

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

Witam,

wchodzę powoli w temat wzmacniczy lampowych - paredziesiąt godzin (na razie) z gałami wlepionymi w monitor, wybór schematów, konsultacie z dostawcami i pierwsze zakupy (oj boli!).

Mam takie pytanie, zetknałem się z taką opinią, że skutecznym sposobem likwidacji przydźwięku sieciowego jest zasilanie żarzenia napięciem stałym, nawet, jak w katalogu podane jest, że obwód żarzenia lampy ma być zasilany napięciem zmiennym.

Ten sposób z definicji MUSI być skuteczny TEORETYCZNIE, ale co na to praktyka i same lampy?

Źródłem sygnału do wzmacniacza lampowego ma być iPod w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam,

Jan

Witam,

wchodzę powoli w temat wzmacniczy lampowych - paredziesiąt godzin (na razie) z gałami wlepionymi w monitor, wybór schematów, konsultacie z dostawcami i pierwsze zakupy (oj boli!).

Mam takie pytanie, zetknałem się z taką opinią, że skutecznym sposobem likwidacji przydźwięku sieciowego jest zasilanie żarzenia napięciem stałym, nawet, jak w katalogu podane jest, że obwód żarzenia lampy ma być zasilany napięciem zmiennym.

Ten sposób z definicji MUSI być skuteczny TEORETYCZNIE, ale co na to praktyka i same lampy?

Źródłem sygnału do wzmacniacza lampowego ma być iPod w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam,

Jan

Witaj

Tak można i tu masz do poczytania na temat żarzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Kopalnię wiedzy masz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Morze mam małe doświadczenie w budowie układów na lampach ( 7 czy 8 ) ,ale zawsze zasilacze robiłem na płytkach uniwersalnych kierując się wskazówkami że elementy odpowiedzialne za prostowanie i dodatkową filtrację lutujemy dopiero wtedy gdy faktycznie "brumi". Nigdy nie brumiło więc albo mam fart albo trafiałem na dobre projekty. Ostatnio wpadł do mnie kolega z przedwzmacniaczem lampowym zrobionym na płytkach z AVT. Wszystko fajnie gra. Tylko małe ale, za części do budowy płytki zasilacza zapłacił 8 razy tyle co ja za swoje nie wliczając trafa za które też przepłacił bo było przewymiarowane. Może gdzieś je jeszcze wykorzysta. Moim zdaniem nadmierna filtracja lub prostowanie na siłę mnie ma sensu. Ze złą masą trzeba walczyć na poziomie rozlokowania elementów jakości wykonania a dopiero potem zabijąć ją mostkami i kondensatorami. Nawet gdzieś w opisach p.Fikusa pojawia się gwiazda czyli jeden wspólny punkt połączeniowy.

Brumienie niekoniecznie musi wynikać z żarzenia napięciem(prądem) zmiennym. W moim wzmacniaczu słuchawkowym-żarzonym zmiennym- dołożylem do anodowego 2x330 uF+R i brum ucichł na tyle że z potkiem na max ledwo słychać. W innym przypadku pomogło "odwrócenie" wtyczki sieciowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.