Skocz do zawartości
IGNORED

Czy da się użyć odtwarzacz CD również jako DAC zewnętrzny?

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Miałem ostatnio przyjemność wpiąć do mojego systemu DAC Havana. Transportem był Onkyo Integra DX-7911. Głośniki to Infinity Kappa 8.2i, zasilane z Pioneera Elite M-91. I ku nie tylko mojemu, największemu ździwieniu, nie było żadnych róznic w uzyskanym dźwięku. Słucham tylko płyt CD. Mam też radio inetrnetowe Maximum MR-2000. po podpięciu go do Havany szok. Tak ogromna poprawa wszsytkich aspektów dźwięku. Z dobrej stacji np. Linn radio prawie jakbym płyt słuchał. Ale niestety w odsłuchu płyt, w moim systemie Havana, mimo że przecież zacna, nic nie wniosła.

I tu oczywiście narażam się na ogromna krytykę ale ośmielę się przypuszczać, że DAC w tym moim CD jest na całkiem przyzwoitym poziomie. Po podpięciu innych odtwarzaczy CD róznice były całkiem wyraźne. Skoro tak, to może by go jeszcze dodatkowo wykorzystać jako zewnętrzny DAC?

Czy takie widzimisię jest możliwe? W zasadzie to wystarczyło by mi wejście SPDiF aktywowane włącznikiem np.

Jeśli pytasz to pewnie sam tego byś nie był w stanie zrobić. Szybciej, taniej i przyjemniej będzie gdy zainwestujesz w jakiś tańszy przetwornik tylko do radia.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jeśli pytasz to pewnie sam tego byś nie był w stanie zrobić. Szybciej, taniej i przyjemniej będzie gdy zainwestujesz w jakiś tańszy przetwornik tylko do radia.

Pewnie jest tak jak piszesz. Ale obawiam się że tańszy może być też sporo gorszy.

Teoretycznie rzecz jest do zrobienia. Potrzeba kawałka płytki z odbiornikiem SPDiF (jakimś DIR-em czy WM-em) no i gniazdo TORX + wiedza jak to wpiąć w układ. Możliwe do zrobienia, średnio trudne nawet ale pytanie jakie są Twoje doświadczenia w temacie techniki cyfrowej no i że tak powiem lutownicze. Trzeba dłubać na druku i najlepiej go nie zniszczyć.

Pewnie jest tak jak piszesz. Ale obawiam się że tańszy może być też sporo gorszy.

Najprościej sprawdzić, to Onkyo to też jakiś high-end nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.