Skocz do zawartości
IGNORED

Zamienniki lamp do Manty V3

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zachęcony wypowiedzią na forum, że lampy z Manty (6j1 rzekomo) mają zamienniki rosyjskie i są to 6Ż1P i 6Ż1P-EW i na dodatek zachęcony linkiem do sklepu lampyelektronowe.pl wszedłem na stronę, do sklepu internetowego i czytam:

Pentoda w.cz małej mocy. Dawniej stosowana np. w układach p.cz. odbiorników TV. Obecnie jest stosowana w układach przedwzmacniaczy i stopniach wejściowych niektórych wzmacniaczy konstrukcji chińskiej (np. Manta V3)

No to sobie myślę, że kolega na forum chyba wiedział, co pisze, sklep to chyba profesjonaliści, to kupię te lampy i spróbuję wymienić, zobaczę co sie stanie z dźwiękiem, czy się poprawi, czy pogorszy...

Poniżej zaprezentuję zdjęcie. Po lewej jest w osłonce lampa Manty V3, w środku 6Ż1P, a po prawej ECC85.

niemanta.jpg

Ja jestem laik, humanista, nietechniczny debil, ale widzę, że jeśli te lampy miałyby być zamiennikami, to chyba po gruntownej przeróbce wzmacniacza, bo rosyjskie lampy mają nóżki do cokołu małych rozmiarów na 7 nóżek, a lampy Manty V3 podobne są do ECC85 - większe i mają 9 nóżek.

Ja się kurde pytam, czemu w tym sklepie takie farmazony piszą? To jest wprowadzanie w błąd klienta, który traci niepotrzebnie kasę.

Zresztą rozmaite autorytety wypowiadające się na forum twierdziły to samo, co na stronie sklepu. To ja się pytam na podstawie czego? Czy w ogóle tę Mantę widzieli na oczy?

Sorry troszkę się wkurzyłem, bo juz się oblizywałem na samą myśl o nowym doświadczeniu ("już był w ogródku, już witał się z gąską"), a to kicha.

Celowo założyłem nowy wątek, bo ktoś inny tak, jak i ja, może zostać wprowadzony w błąd zawartością innych wątków o Mancie.

Lampy 6Ż1P i 6Ż1P-EW nie są zamiennikami lamp MantyV3, a jakie są? Wie ktoś?

https://www.audiostereo.pl/topic/91629-zamienniki-lamp-do-manty-v3/

Hm... a moze zaniast doszukiwac sie u innych bledu warto bylo by upewnic sie czy samemu go nie popelnilismy...

Zamiennikiem chinskiej lampy 6j1 jest rosyjska 6ż1p i to nie podlega najmniejszej dyskusji. Dyskusji natomiast moze podlegac to ze moze jednak w v3jce nie siedza 6j1, bo 6j1 maja cokol heptal czyli maja 7 nozek a Ty piszesz ze lampy w Twojej mancie maja 9 nozek czyli posiadaja cokol noval... Pytales o zamiennik 6j1 to Ci go podalem i ja wiedzialem co pisze ale Ty chyba nie bardzo piszac ze w v3 sa 6j1.

Po lewej jest w osłonce lampa Manty V3

Co jest napisane na bańce tej lampy?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Pewnie pisze "klient nass pann" xD

I sklepu tez bym nie obwinial, bo oni zasugerowali sie opisem manty. Skad mogli wiedziec za manta kompletnie nie wie co sprzedaje. W v5 tez sa inne lampy niz w ich opisie. W ogole to uzytkownicy mant to musza miec zdrowie. Ja dzis odeslalem v3jke bo juz przyszla do mnie nie sprawna:/ Za to v5tke dzis rozkrecilem i posprawdzalem czy w srodku nie ma jakichs niemilych niespodzianek i o dziwo w srodku bylo calkiem wporzadku(nawet luty calkiem przyzwoite), tak ze jedyna wtopa w mojej mancie to jedna inna srubka przy gnizdzie zasilania ale traktuje to jako znak szczegolny mojej manty :)

jedyna wtopa w mojej mancie to jedna inna srubka przy gnizdzie zasilania ale traktuje to jako znak szczegolny mojej manty :)

To tak celowo zrobili, bo jakby ktoś wypuścił podróbki, to pewnie nie przyjdzie mu do głowy żeby zastosować inne śrubki i taką podróbkę łatwo będzie rozpoznać:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No coż, pierwsza reakcja. Może nawet nie tyle zmarnowane pieniądze ile zawód, że sobie nie pokombinuję.

Nigdy nie przyszłoby mi do głowy po prostu pisać na bank coś, czego nie jestem pewny, nie widziałem i nie dotknąłem. A gość ze sklepu w mailu wciskał mi, że są inne V3 z innymi lampami, co jest oczywistą nieprawdą. Bał się może, ze będę chciał lampy odesłać. Ale mówi się trudno. Zapłaciłem frycowe.

a moze zaniast doszukiwac sie u innych bledu warto bylo by upewnic sie czy samemu go nie popelnilismy...

Właśnie o to chodzi, ze wszędzie gdzie tylko zajrzałem, wszyscy powtarzali jak mantrę - 6j1. Za bzdurną notką handlową Manty, której polskie przedstawicielstwo widać o niczym nie ma pojęcia, a serwis ma klientów głęboko w d... ponad dwa miesiące czekam na pilota badziewnego od manty, który się zepsuł prawie natychmiast po kupnie.

Teraz to w ogóle nie wiadomo, jakie lampy siedzą w Mancie. Mając obecne doświadczenie to wolałbym mieć lampy na zapas. Bo jak walnie w czasie gwarancji to serwis weźmie i nie odda przez rok.

Co jest napisane na bańce tej lampy?

Nic. Od góryu jest romb z J w środku, a na bokach nic. Czyściutko. I to zaczyna mnie niepokoić, bo w tej chwili to już w ogóle cholera wie co to jest.

I sklepu tez bym nie obwinial, bo oni zasugerowali sie opisem manty.

Do sklepu to w zasadzie napisałem, żeby uświadomić im, ze mają opis nijak przystający do rzeczywistości.

Nic. Od góryu jest romb z J w środku, a na bokach nic. Czyściutko. I to zaczyna mnie niepokoić, bo w tej chwili to już w ogóle cholera wie co to jest.

Wyjmij ją i zrób kilka zdjęć, to coś wymyślimy

może to sprawę rozjaśni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Całkiem możliwe. Z innego źródła dowiedziałem się, że może to być lampa 6N1, która podobnie jak ECC85 jest podwójną triodą małej mocy.

Pytanie tylko czy zamienniki można zastosować, czy też na tyle różnią się, że wymagać to będzie jakichś przeróbek.

Pytanie tylko czy zamienniki można zastosować, czy też na tyle różnią się, że wymagać to będzie jakichś przeróbek.

Różnią się one trochę, ale nie na tyle aby nie można było ich stosować zamiennie. Można wstawić ECC85 i sprawdzić jak to będzie grać, oczywiście jest to zasadne pod warunkiem że oryginalna to 6N1 lub 6N1P lub 6N1P-EW

Gość StaryM

(Konto usunięte)

ECC85 mam tylko jedną z takiego malutkiego preampa/bufora.

Natomiast z kontaktu ze sklepem dowiedziałem się, że nie byłoby problemu ze zwrotem lamp i tu muszę przyznać, że lekko poniosło mnie w domysłach. Przy czym nie mam żadnych w sumie pretensji do sklepu, mogłem jak głupi nie wierzyć wszystkiemu co na stronach w internecie jest napisane i dokładnie porównać 6j1 z moimi lampami przed zakupem.

Sklep twierdzi też, że są Manty V3 z lampami 6j1 i 6N1 i wiedzą to od samej Manty. Ponieważ widziałem starszy i nowszy typ V3 na własne oczy, a ponadto są rozmaite zdjęcia, które pokazują wyraźnie, że rozmiar lamp dopasowany jest do tych "klatek", a różnice wielkości lamp widać wyraźnie na zdjęciu powyżej. Po dotychczasowych kontaktach z Mantą i jej olewającym klientów serwisem, to Mancie raczej bym nie wierzył.

Niech się ewentualnie wypowiedzą fachowcy, czy te lampy tak sobie można zamiennie wstawiać do tej samej konstrukcji, zamieniając tylko cokoły.

czy te lampy tak sobie można zamiennie wstawiać do tej samej konstrukcji, zamieniając tylko cokoły.

Nie można, ponieważ 6N1 jest podwójną triodą, a 6J1 pojedynczą pentodą.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ergo albo Manty są dwie o kompletnie różnej konstrukcji (czyli de facto któraś z niech nie jest V3), albo wstawiają kit.

Choć i tak mam ochotę na to by pobawić się w zamianę lamp, może wtedy bym kable usłyszał. ;)

Eee no na takim tanim sprzecie sie nie da je uslyszec! To musza byc klcki pow 10 tys i musi na nich byc logo audiofilskiej firmy! Wtedy to dopiero slychac kable... Tylko najpierw je trzeba dobrze wygrzac muzyka specjalnie do tego stworzona! I to nie tylko te glosnikowe ale tez i te zasilajace... No i nie zapomminajmy o porzadnym profesjonalnym bezpieczniku topikowym o pozłacanych kapslacha, bo on diametralnie zmienia brzmienie zestawu! Masakra...;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.