Skocz do zawartości
IGNORED

Położenie tweetera....jak to jest na prawdę?

fish75

Rekomendowane odpowiedzi

Tak swoją drogą, typowe "półkowce", zawsze się dziwię po co to kupować (chyba że naprawdę będą stać na półce, ale skoro piszesz o standach, to znaczy że masz miejsce na normalne podłogowce o poprawnej objętości). Ostro podbity wyższy bas(efekciarstwo, mające sprawić wrażenie "kopa"), niskiego basu jak na lekarstwo (bo niby skąd ma być, przy takiej objętości kolumny i średnicy głośników).

Niefajnie pofalowany środek.

Mam nadzieję ze Twoje mają lepszą charakterystykę, inaczej nie wiem skąd to "szczęście". Z kolumn bez niskiego basu?

Dear Jancio,

ze sie odniose ...prawda jest ze miejsce by sie znalazlo, niestety zycie z kompromisow sie sklada. Jak wiadomo nie wszystkie glosniki zgrywaja sie z wzmacniaczem ktory mam (PM7000)(jak to zwykle bywa ze nie wszystko do siebie pasuje) co zaweza wybor, zaweza go rowniez fakt ze wszystkich glosnikow nie da sie posluchac.Po kilku innych markach natrafilem na MA i spodobalay mi sie.Prawda przy Oldfieldzie i Vangelisie basowo wypadaja slabo ale juz jazzie czy bluesie uwazam ze krzywdy nie ma(kompromis).Nastepym kompromisem jest cena jak zwykle najwaznieszym.Swoja droga jakie podlogowki bys polecil w cenie BR2?...

...zapomnialem jeszcze o jedym kompromisie jakosci do ceny...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Po wpisach w koncowce widac wyraznie, ze to forum dla "kolka wzajemnej adoracji".

Mottem przewodnim powinno byc "Jestes nowy i sie nie znasz ? Jestes tu niemile widziany. Wynocha.".

:-)

Dopiero po pyskowce Palton lagodzi sprawe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie sugerowalismy kiedys piaskownicy ?

Troche to wszystko zalosne.

ze sie odniose ...prawda jest ze miejsce by sie znalazlo, niestety zycie z kompromisow sie sklada

Ty jeszcze nic nie zrozumiales z tej dyskusji ?

Otworze Ci oczy.

Nie masz prawa byc szczesliwy z tym co masz.

Jak zaczniesz wyznawac audiofilska religie, wtedy sekta Cie naznaczy i ochrzci.

Wtedy juz bedziesz mogl zmieniac, kupowac i dazyc do absolutu ... i byc w sekcie szczesliwy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jak zaczniesz wyznawac audiofilska religie, wtedy sekta Cie naznaczy i ochrzci.

...powiedziawszy szczerze mam bardzo male zapotrzebowanie na akceptacje srodowiska... i nie mam zamiaru nikomu d...lizac

Nie masz prawa byc szczesliwy z tym co masz.

...alez ja jestem szczesliwy z tym co mam

Wtedy juz bedziesz mogl zmieniac, kupowac i dazyc do absolutu ...

to jest rzecz ktorej nie cierpie- kupowac i sprzedawac itd ...ja lubie kupic raz porzednie i miec dlugo...

i byc w sekcie szczesliwy

ja nie za bardzo lubie gadanie o sprzecie... predzej o muzyce... ale najbardziej lubie jej sluchac

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Moim zdaniem gwizdek nie powinien być idealnie na wysokości uszu gdyż do uszu dochodzi wtedy najwięcej w najkrótszym czasie fal odbitych od ścian bocznych. To samo dotyczy pochylenia, tweeter powinien być odchylony od osi. W tym drugim przypadku istotne jest żeby dalej był w osi słuchacz głośnik, chyba że producent przewidział inaczej np. do wyrównania górka charakterystyki na tweeterze którą można wyrównać odchylając go od osi słuchacza.Tak np. umyślił sobie to Von Schweikert w VR-5 i góra tam brzmi genialnie.

Jak za tym widzimy konstruując kolumny poza badaniem w komorze bezechowej musimy mieć pojęcie gdzie je docelowo wstawimy.

Czy kolumny są dla nas czasem wystarczy popatrzeć ;)

D4

Kiedy gwizdek jest na wysokości uszu,to najwięcej do uszu dociera fal bezpośrednich,a nie jak piszesz odbitych od ścian!Podczas odchylania wysoko tonówek od osi zestawu dochodzi do wyrównania prędkości docierania dzwięku gwizdka i reszty głośników do uszu słuchacza.

Dear Jancio,

ze sie odniose ...prawda jest ze miejsce by sie znalazlo, niestety zycie z kompromisow sie sklada. Jak wiadomo nie wszystkie glosniki zgrywaja sie z wzmacniaczem ktory mam (PM7000)(jak to zwykle bywa ze nie wszystko do siebie pasuje) co zaweza wybor, zaweza go rowniez fakt ze wszystkich glosnikow nie da sie posluchac.Po kilku innych markach natrafilem na MA i spodobalay mi sie.Prawda przy Oldfieldzie i Vangelisie basowo wypadaja slabo ale juz jazzie czy bluesie uwazam ze krzywdy nie ma(kompromis).Nastepym kompromisem jest cena jak zwykle najwaznieszym.Swoja droga jakie podlogowki bys polecil w cenie BR2?...

...zapomnialem jeszcze o jedym kompromisie jakosci do ceny...

Własnie o to chodzi. O ten kompromis. Małe "monitory" wymyślono dla ludzi nie posiadających miejsca na postawienie podłogowców.

Tam gdzie trzeba głośniki postawić na półce, na szafce po obu stronach tv...w sypialni...wszystko OK.

Kompromisem jest właśnie rozciągnięcie basu - coś za coś, albo objętość obudowy i średnica głośnika, albo pełny bas.

Jak to się stało że marketingowcy przekonali ludzi żeby stawiać kompromisowe "maluchy" na standach - dokładnie w tym samym miejscu i zajmując tyle powierzchni podłogi ile podłogowce - to juz ich słodka tajemnica.

Wzmacniacz masz solidny, przy takim współczynniku tłumienia jaki on ma(dumping factor) nie widzę podstaw do obaw. I tak to co słyszysz - decycujący jest duet kolumny/pomieszczenie.

Ciężko cokolwiek polecać, naprawdę. To co ja słyszę - nie jest tym co Ty słyszysz. Gusta są różne...szczerze, mając ~2k do wydania, rozejrzałbym się za jakimś uzywanym "bang for bucks" raczej, niż za nowymi. To też rzecz osobistego podejścia :)

Ale jak chcesz usłyszeć "islands of orient" Vangelisa tak żeby poruszylo serce, nie rezygnując z jazzu to umów się z kimś kto ma ostinato 2000 albo ostinato^2 - i posłuchaj własnymi uszami. Albo popytaj o inne używane grające na takim poziomie jak one.

Trudno o coś nowego grającego tak dobrze.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość

(Konto usunięte)

Własnie o to chodzi. O ten kompromis. Małe "monitory" wymyślono dla ludzi nie posiadających miejsca na postawienie podłogowców.

Tam gdzie trzeba głośniki postawić na półce, na szafce po obu stronach tv...w sypialni...wszystko OK.

Kompromisem jest właśnie rozciągnięcie basu - coś za coś, albo objętość obudowy i średnica głośnika, albo pełny bas.

Jak to się stało że marketingowcy przekonali ludzi żeby stawiać kompromisowe "maluchy" na standach - dokładnie w tym samym miejscu i zajmując tyle powierzchni podłogi ile podłogowce - to juz ich słodka tajemnica.

Wzmacniacz masz solidny, przy takim współczynniku tłumienia jaki on ma(dumping factor) nie widzę podstaw do obaw. I tak to co słyszysz - decycujący jest duet kolumny/pomieszczenie.

Ciężko cokolwiek polecać, naprawdę. To co ja słyszę - nie jest tym co Ty słyszysz. Gusta są różne...szczerze, mając ~2k do wydania, rozejrzałbym się za jakimś uzywanym "bang for bucks" raczej, niż za nowymi. To też rzecz osobistego podejścia :)

Ale jak chcesz usłyszeć "islands of orient" Vangelisa tak żeby poruszylo serce, nie rezygnując z jazzu to umów się z kimś kto ma ostinato 2000 albo ostinato^2 - i posłuchaj własnymi uszami. Albo popytaj o inne używane grające na takim poziomie jak one.

Trudno o coś nowego grającego tak dobrze.

Jancio

Dodam coś od siebie a propos tych "marketingowców", bo moim zdaniem zapomniałeś o takich czynnikach:

1. Cena - z reguły podłogowy "odpowiednik" monitora (z tej samej serii, te same przetworniki, ta sama zwrotnica) jest min. 1,5 raza droższy. I różnicy tej nie zniweluje cena standów - bardzo dobre można kupić za ok. 400,-.

2. Zgadzam się w zupełności co do basu, jednakże zdecydowanie łatwiej dźwięk "odrywa się" od monitorów, a nie podłogówek. Jeśli więc ktoś nie jest miłośnikiem niskich tonów, to monitory na pewno sprawią mu większą frajdę.

3. Co do samego wykorzystania miejsca, to też nie do końca jest tak. Bywa że np. róg fotela, kanapy jest w bezpośrednio przy kolumnie i wtedy monitory są jedynym rozwiązaniem. W przypadku kolumny podłogowej głośnik średnio-niskotonowy byłby po prostu zasłonięty.

Ponadto podłogówki potrzebują jednak większej przestrzeni wokół siebie.

Pozdrawiam! :)

3. Co do samego wykorzystania miejsca, to też nie do końca jest tak. Bywa że np. róg fotela, kanapy jest w bezpośrednio przy kolumnie i wtedy monitory są jedynym rozwiązaniem. W przypadku kolumny podłogowej głośnik średnio-niskotonowy byłby po prostu zasłonięty.

This is a good point...

Rowniez pozdrawiam ;-) (co za niespodziewany poztywny odzew)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.