Skocz do zawartości
IGNORED

Telefunken L 3501

dalmatyn

Rekomendowane odpowiedzi

Jamo J-50 byłem w ich posiadaniu. Miałem też i J30 i J70. Jak gra J-50? Neutralnie, liniowo, jeśli Twój wzmacniacz nie gra "dołem" (mocnym basem), to możesz mieć problemy z niewystarczającą ilością basu w odsłuchu na direct'cie. Zalety J-50: W konstrukcji użyto najwyższe modele głośników philipsa AD. Wada J-50? Bardzo łatwo przesterować/przepalić głośniki wysokotonowe - oczywiście na direct'cie. Dość często dostępne są na allegro te głośniki wysokotonowe, dlatego z wymianą nie powinno być problemu. Beovoxy? To naprawdę "porządny audiofilski dźwięk" - warte zastanowienia. Quadrale qlx itp. pierdoły - POWTARZAM - omijaj szerokim łukiem. Jaki chcesz osiągnąć dźwięk - audiofilski czy po prostu bardzodobry?, jaki pokój mają nagłośnić te kolumienki? Widzę że ceną trochę wzrosła, to może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaka jest różnica między dźwiękiem audiofilskim a bardzo dobrym?

Jak pisałem, Sanui już u mnie gra, uzupełnione CD-X301i oraz TU-D33X. Poluję jeszcze na jakąś okazję z gramofonem ;)

Na razie mam podpięte głośniki Mission 707. Czy lepiej dorobić podstawki pod nie czy sprzedać i dołożyć dołożyć 50-100zł do czegoś z poniższych pozycji? Powiem szczerze, że bas jest

dość mocny (bardziej kopiący niż głęboki), ale fajnie było by mieć kolummny z potężniejszym dołem. Do reszty pasma nie mam zastrzeżeń. Bardzo fajna średnica i wysokie szczegółowe ale nie drażniące. Fajna scena, ale raczej przy bliższym odsłuchu. Na pewno nie wyczerpałem jeszcze możliwości ustawienia ich w pomieszczeniu.

Czy zamiana Missionów na np.:

Infinity Reference MKII

Ukryta Zawartość

lub

Pioneer CS-980

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Jamo CBR-200

lub

Ukryta Zawartość

porawi odczuwalnośc niskich tonów bez pogorszenia reszty pasma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Posiada Pan jeszcze kolumny telefunken tl-90 ? bo mam mniejszą konstrukcję tl-80 i chciałbym do nich zakupić pierwszą lampę do jazzu generalnie lubię ciepłe brzmienia i nigdzie nie mogę znaleźć jaka jest ich sprawność czy mógłbym prosic o opinie i informacje o większym bracie :)

• 9 miesięcy później...

Witam. Czytam i czytam te wasze posty i z jednym się zgodzę że heco seria P (profesional) gra nadzwyczaj dobrze. A te telefunkeny grają również jak kolumny z wyższej półki. Mam je jak i heco cantony philipsy magnaty i bose , to właśnie telefunkeny stoją w pokoju. Dlaczego?? Bo grają nieporównywalnie do swojego wyglądu. Myślisz że wysokie są ciepłe bo jest papierowy przetwornik nic bardziej mylnego. Grają również mocno i szczegółowo jak kopółki. Są to świetne monitorki lecz wymagają dobrego wzmacniacza. A i bass jest trochę słaby ( dla miłośników umpa-umpa) w porównaniu do np bose 4000xl czy canton hb60. Podsumowując są to bardzo dobre minimalistyczne(małe) monitory. Dźwięk czysty dynamiczny bez cofnięć czy przesterów idealny do spokojnych wokali z dobrego cd ale z ostrtą elektroniką jak infected mushrooms radzą sobie bez jęknięcia. Pozdrawiam i obalam posty " daj sobie spokój z telefu...." Oczywiście w porównaniu do innych kolumn za 10kzł są do dupy ale za 100 czy 200zł wypadają bdb.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.