Skocz do zawartości
IGNORED

jak uzyskac dzwiek przestrzenny w moim przypadku?

pesiu89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam ampli: STRK740P kolumny 5.0 sony-ss-f6000p podpiete wszytsko OK> gdy daje na pilocie test tone dzwiek jest we wszytskich kanałach. nie wiem puszczam filmy z dvd przez swiatłowody kablem ustawiam w menu dvd pro logic i nic dzwiek mam stereo głośny! a na tylnych minimalne odgłosy ,ale to nie to co mam sie spodziewac,prawda??

odtwarzacz dvd mam z niskiej półki manta.od czegrmaty ac3o to zalezy czy film musi byc w super jakosci czy jak jak sprawdzam we własiwosciach filmu w kompie format AC3 ma 6kanałowy dzwiek a avi. filmy 2kanałowy,czy ampli nie rozdzieli nawet avi na przestrzenny?

Witam posiadam ampli: STRK740P kolumny 5.0 sony-ss-f6000p podpiete wszytsko OK> gdy daje na pilocie test tone dzwiek jest we wszytskich kanałach. nie wiem puszczam filmy z dvd przez swiatłowody kablem ustawiam w menu dvd pro logic i nic dzwiek mam stereo głośny! a na tylnych minimalne odgłosy ,ale to nie to co mam sie spodziewac,prawda??

odtwarzacz dvd mam z niskiej półki manta.od czegrmaty ac3o to zalezy czy film musi byc w super jakosci czy jak jak sprawdzam we własiwosciach filmu w kompie format AC3 ma 6kanałowy dzwiek a avi. filmy 2kanałowy,czy ampli nie rozdzieli nawet avi na przestrzenny?

Na amplitunerze nie ustawiaj pro logic. Ustaw auto, ew dolby digital/dts w zależności od filmu. W odtwarzaczu dvd sprawdź czy nie masz downmix 5.1 do stereo (2.0).

Audiophools - goo.gl/NJkF8

zobacze ale na dvd mam pro logic i na ampli tez z reszta, sa rózne ustawienia w ampli. ale jesli chodzi o format filmu np. AVI to ampli powinnien zrobic dzwiek przestrezenny?czemu 2 tylnie głosniki są bardziej ciche jest głos ale tak jakby odbity.

w dvd mam ustawienie pro logic je tez mam wył? na ampli jest sporo róznych ustawien... ale czemu w 2 tylnych głosnikach jest dzwiek ale bardziej cichy tak jakby głos odbicia.filmy mam w formacie AVI ampli powinnien zrobic dzwiek przestrzenny tak samo jak np.mp3?

dvd ma takze wejscie cinche specialne na 5.1 umieszczone na zdj tylko amplituner nie ma tyle wejsc cinch na 5.1 zdj 2 . jedynie coaxial lub swiatłowodem zeby było 5.1 ale dzwieku nie ma! powinnien byc! te cinche da rade jakos podpiac? kabel światłowód słyszałem ze jest najlepszy jakościowo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42702-0-34198600-1329676369_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dvd ma takze wejscie cinche specialne na 5.1 umieszczone na zdj tylko amplituner nie ma tyle wejsc cinch na 5.1 zdj 2 . jedynie coaxial lub swiatłowodem zeby było 5.1 ale dzwieku nie ma! powinnien byc! te cinche da rade jakos podpiac? kabel światłowód słyszałem ze jest najlepszy jakościowo...

Użyj kabla optycznego (światłowód). Koszt to jakieś 10zł. Żadnych innych kabli, poza hdmi do telewizora.

W dvd ustaw jako wyjście dźwięku (audio output) - optical

Podłącz kablek optyczny do dvd, nie podłączaj do amplitunera. Popatrz, czy kiedy odtwarza się film, na niepodłączonej końcówce zapala się czerwone światełko. Znaczy to, że dvd wysyła dźwięk przez ten kabelek. Jeśli tak jest, podłącz ten koniec do wejścia w amplitunerze.

W amplitunerze jako wejście dźwięku (audio input) ustaw - optical.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

ok uzywam wejscia optycznego muzyka mi gra tylko na 2 kanały przednie a dzwiek w tylnich jest tak jakby odbity? dzwiek przestrzenny powinnien byc przez ten amplituer i dvd?? optyczny kabel jest najlepszy w tym przypadku tak?

Dźwięk przestrzenny nie oznacza, że ze wszystkich kanałów (kolumn) będzie łupić muza itp. Są to kanały efektowe, czyli np jeśli masz nagranie głosu ludzkiego z dużym podgłosem np ktoś krzyczy w teatrze to w głośnikach efektowych nie będziesz miał ryku głosu tylko to odbite echo głosu.

ust dzwieku:

1 ust.głosników:

-downmix :lś/pś , stereo, 5.1

-ust. SPDIF: spdif wył, spdif/raw, spdif/pcm

-przetwarzanie 3d: prologic2-wł wył, auto

-HDCD-1x, 2x wył

2 ustawienia dolby

-podwujne mono

-dynamika

to są ustwienia w dvd : a na ampli mam prologic i nie ma przestrzennego film puszczam w ac3

ust. Amplitunera głosniki :

L i R large , C -small, SL i SR Large . s.w-no

L i R 1,3m , C -0,1 SL i SR- 1,3m

PL BEHD-MID i Side nie wiem co to za ust. i jakie maja znaczenie?

HGT. High i ght. low ?

c.mode,av1 c.mode.av2 ?

a.mode prologic wszystko i wtedy mam przestrzenny ale te tylnie odbite są głosy: c.st.es i są a,b c lub hall,jazz itp

2ch- to na 2 głosniki

a,dec to moj wybór własny chyba?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dziwne 5.1 dzwiek pisze tu ze z cinch a coaxial i optical dzwiek cyfrowy

JAK W KONCU Z TYM PRZESTRZENNYM DZWIEKIEM

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

pesiu89 - w tej chwili masz dźwięk przestrzenny - ścieżki filmowe/koncerty w kanałach efektowych mają zapisane ( jak nazwa wskazuje ) efekty akustyczne - pogłos hali , deszcz , nadjeżdżający z tyłu samochód itp . Jeśli chcesz muzykę grającą z 5 kanałów musisz sobie zakupić np amplituner yamahy - tam wśród ustawień DSP masz stereo 7.1 i wtedy muzyka gra równie głośno ze wszystkich kanałów . Wszystkie ProLogic-i itp naśladują efekty przestrzenne , a nie odtwarzają jednakowo głośno muzyki z wszystkich głośników

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.