Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki do Luxman P-200?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w tej chwili dwie pary - Grado SR325is (na sprzedaż - grają dla mnie mega przyjemnie jazz i klasykę, ale są jak dla mnie zbyt jasne do rocka, który jednak przeważa w mojej płytotece) i Audio Technica W1000X - tutaj nie mam się do czego przyczepić.

Szukam czegoś zamiast Grado - otwartego, celem pogłębiania doświadczeń, poszukiwań etc. Może wyższy model Grado zagra inaczej? Czy to będzie raczej ta sama szkoła dźwięku, ale z większą szczegółowością?

Myślałem wstępnie o Beyerdynamic T1 (ale tutaj impedancja 600ohm może być problemem dla Luxmana?), Sennheiser HD800, może Ultrasone PRO 2900 choć to inna półka...

Co poradzicie? Może ktoś ma ten wzmak z dobrymi otwartymi słuchawkami i mógłby mi polecić połączenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/92722-jakie-s%C5%82uchawki-do-luxman-p-200/

Specyfikacja P-200 wskazuje na niską impedancję wyjściową i niskie napięcie zasilania, bo mu szybko leci moc maksymalna wraz ze wzrostem impedancji. To dobra sytuacja dla Grado, ale dla tych dużych modeli wolałbym większy zapas mocy, tak z 1W przy 32 omach na kanał. Do T1 za mało napięcia, żeby dać czadu gdy trzeba, HD800 też nie najlepiej wspominam ze wzmacniaczem o podobnym zapasie napięcia. Było nudno. HD600 lub HD650 pociągnie spokojnie, podobnie Beyery DT880. AKG K701 też by dał radę, tylko że one są zbyt podobne do W1000X i raczej niczego nie wniosą, żeby się chciało przesiadki robić w którąś stronę. Sensownymi propozycjami zostają Shure SRH-940 i Ultrasone SIgnature Pro. Jedne i drugie są dość wyrównane tonalnie, tyle że znowu zamknięte. Shure wypuściło otwarte modele słuchawek ostatnio, ale nie wiem jak grają. Pro 2900 to nie liga Signature Pro ani Shure SRH-940, więc bym odpuścił. Tak na dobrą sprawę SRH-940 poza lepszą czytelnością też mogą wiele nie wnieść względem Audio-Technik. Najdalej od nich byłby Sennheiser HD650 ze swoją pomroczną naturą. DT880 i HD600 to taka "neutralność" z inaczej rozłożonymi akcentami. Mi zawsze lepiej wchodziły DT880. Łatwiej się na nich uzyskuje odczucie realizmu. Są mniej dopalone na basie i średnicy, grają bardziej analitycznie, szersza scena i bliższa. Jak nie słuchasz klasyki z realistycznymi głośnościami, to może ten Luxman wydoli z Grado GS1000i i nie wejdzie w clipping podczas forte orkiestrowego? One się wydają bardzo dobrym uzupełnieniem ATH-W1000X.

A moze Denony D5000/7000?

Porownywałem je bezposrednio do DT880 PRO na wzmaku BP Majkela. Beyery grały przy Denonach jak słuchawki demo, wyciete skraje pasm, nigdy juz nie wroce do tych słuchawek a mialem je dwa razy. Obecne HD600 tez uwazam za duzo lepsze. Sa bardziej bezposrednie, zdecydowanie mocniejszy nizej schodzący bas, W rocku daja rade....

Może AKG Q701,otwarte i trochę lepsze od K701,lepiej dopalony,wypełniony dźwięk.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Tych AKG słuchałem kiedy wybierałem Audio Technici - nie przekonały mnie niestety...

Wygląda na to, że te nowe otwarte Shure są już dostępne w Polsce, przynajmniej wiszą na stronie RMS.

Pytanie czy ktoś już je ma i może podzielić się opinią? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.