Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice pomiędzy Audience 50 a 52 ?

olekzaj

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie kieruję do użytkowników w/w kolumn oraz expertów.

Przymierzam się do zakupu używanych kolumn, oczywiście model starszy można nabyć taniej, jednak nie jestem pewien czy dobrze zrobię jeśli będę chciał na tych kolumnach zaoszczędzić. Dzięki za wypowiedź.

Ja mam audience 50 - nie miałem możliwości porównywać bezpośrednio z 52 i nie wypowiem się o dźwięku ale mała uwaga dla kupującego na temat budowy. Jak poszukasz w necie (ostatnio widziałem na e-bay) zdjęć tych kolumn to zobaczysz że były dwie wersje 50-tek. Nowsza (ja mam taką) wygląda identycznie jak obecna 52. Starsza miała wysokotonówę położoną wyżej niż w modelu późniejszym - w dodatku byłą ona w całości okrągła a nie wciąta jak w 52-ce. Dodatkowo układ wkrętów głośnika niskotonowego jest inny. Z tego co wiem to 50 różni się od 52:

a) budową przedniego panelu

b) wewnętrznym wzmocnieniem

c) zwrotnicą

Jeśli więc 50 późniejsze wyglądają jak 52 to jest też duża szansa że mają podobną budowę wewnętrzną (po co robić różne obudowy) - zwrotnica się pewnie różni ale kto wie ;)

Tak więc ja na Twoim miejscu bym polował na te nowsze 50-ki :)

Co do ceny - mocno używanych 50-tek nie kupisz taniej jak za 1500zł, jeśli są w stanie idealnym to minimum to 1700-1800zł - ostatnio były na allegrosie za podobną cenę.

I mała uwaga na koniec - to nie są łatwe kolumny do wysterowania - lubią prądzik ale jak im go dasz to pokażą co umieją :)

Oto stary model audience 50

[obrazekLUKASZ-140168_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tak wygląda audience 52 oraz nowsza wersja 50

[obrazekLUKASZ-140169_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Przyłączam się do podziękowań dla Josefa!. Dopiero dziś odkryłem ten wątek i to że moje 50-tki są tymi podobnymi do 52. Interesujące.

Przy okazji na czym polega różnica brzmienia 52 i 52SE, ale konkretnie (góra, średnica, bas...), bo czytanie że coś jest "o dwie klasy lepsze" niestety nie ma wartości:).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.