Skocz do zawartości
IGNORED

Seas CA21RE do 2 way?

benek161

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam prawie za darmo parę głośników 8 calowych seasów CA21RE (membrana papierowa, lakierowana na gumie, wymaga obudowy zamkniętej). Zastanawiam się czy nadawałby się do dużych monitorów lub kolumn podłogowych 2 drożnych (8+1 cala)? Oczywiście jestem świadomy że trzeba by łączyć je z dobrą kopułką znoszącą niski podział (planowałem z seasem 27TBFC/G). Warto bawić się tymi głośnikami czy dać sobie spokój i kupić coś współczesnego np 22 cm papierowego seasa ?

Parametry głośnika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93568-seas-ca21re-do-2-way/

Mam monitory na tym głośniku. Grają z Morelem MDT29. Ten CA21RE jest po prostu stworzony do dużych monitorów w obudowie zamkniętej. Powlekany papier daje cudowną barwę. Instrumenty akustyczne brzmią po prostu znakomicie. Ze wszystkich kolumienek, jakie zbudowałem właśnie te budzą u wszystkich największe uznanie. Morel bardzo pasuje do tego Seasa. Całość pomógł mi dopasować i zestroić Jakub Nyka z QBA. Te cacka grają u mnie już ponad 10 lat i nie zamieniłbym ich nawet za węglaski Scan-Speaka. Obudowa zamknięta sprawia, że brzmienie jest precyzyjne i szybkie, czyste i przestrzenne.

jędrek, wyczytałem w którymś Twoim poście że masz go w 20l. czy to nie za mało? Z symulacji wychodzi że najlepiej będzie mu w 30-35l. Jaki filtr (którego rzędu) zastosowany jest na CA?

20 litrów, odliczając wzmocnienie nawet 19 litrów. Ten projekt udoskonalałem kilka lat. W tym strojeniu (oba głośniki II rzędu) 19 litrów wypadło the best. Miałem skrzynki na 25, na 22, to nie było to. Jeśli nie chcesz wyważać otwartych drzwi, opiszę wszystko po kolei. Ale może nie na forum.

Projekt może być ciekawy, więc też chętnie poczytamy o tym co chcesz autorowi przekazać.. :)

Wewnątrz skrzynek piasek (pomiędzy podwójnymi ściankami), brak równoległych powierzchni (ale z zewnątrz regularna skrzynka), wytłumienie tylko filcem, Morel bez ferrofluidu (rozkosz dla ucha). Cewki powietrzne, kondy Audyn QS, rezystory bezindukcyjne, okablowanie Audioquest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.