Skocz do zawartości
IGNORED

Rozstaw głośników - 5.1 - 17m2 w prostokącie

Penetratore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam salon 18m2 otwarty jedną ścianą na jadalnie i kuchnie.

TV już wisi na ścianie a meble (jak na zdjęciu) będą dopiero zamawiane za tydzień ale koncepcja jest już przez małżonkę zatwierdzona.

Do tego próbuję wrzucić zestaw 5.0 a później dokupić suba.

Plan sytuacyjny wrzuciłem do programiku i sprawa wygląda jak na zdjęciach z tą różnicą że kanapa jest oddalona o tylnej ściany od 0,5 metra

Amplituner będzie w szafce pod TV za szybą (tego nie zdążyłem pokazać).

Na zdjęciu "p1" miedzy salonem a jadalnią jest jakby ściana co w rzeczywistości jest dość szeroką belką nośną przy suficie (lepiej pokazane na zdjęciu "p3")

70% kino, 30% muzyka

głośniki przewidziane to QQ5000

Mam do was pytanie:

- czy głośniki fronty mogą tak stać na szafce koło telewizora (jak na zdjęciu "p2") czy może zrobić uchwyt na kolumny i przymocować/przytwierdzić je na stałe do ściany na specjalnych uchwytach (mogę sobie wykonać takie - custome made)

- pytanie jak wyżej tylko do centrala

- sub może być w rogu jak na zdjęciu "p2" ??

- czy tylne głośniki mogą być na uchwytach zawieszone na wyskośći 2,1m (kable już mam w suficie) skierowane na kanapę ? Czy możę w stronę TV/amplitunera

Pozdrawiam i czekam na wasze podpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43880-0-89320400-1334614449_thumb.jpg

post-43880-0-38747300-1334614459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Z tej koncepcji to sub ma chyba najlepsze miejsce. Fronty widzę że podłogowe. więc powinny stać na podłodze, obecnie są za wysoko w stosunku do TV i centralnego. Przede wszystkim fronty powinnny być dużo szerzej rozstawione. Tyły też nie za szczęśliwie. Dodatkowo jeśli to jest zestaw 5.1 to tylne głośniki powinny być z boku głowy słuchacza. Ale u Ciebie jest mało miejsca. Może głośniki dipolowe trochę uratowałyby sytuację.Umiejscowienie ich dosyć wysoko i prawie nad głową nie jest szczęśliwe.

- troche poczytałem na temat głośników dipolowych i tak średnio to widzę.

- jest jakaś alternatywa jeżeli chodzi o pozycję frontów ? (inny rodzaj głośników, inna pozycja - pewnie po bokach mebli) ?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem mogło by to pomóc:

Czym innym jest jednak "dipol" znany z systemów wielokanałowych wg THX. To mała, zwykle naścienna konstrukcja głośnikowa, w której pracują w przeciwfazie dwa podsystemy przetworników, skierowanych w różne strony - do przodu i do tyłu pomieszczenia. Przy prawidłowym umiejscowieniu surroundowych dipoli, słuchacz znajduje się w "martwym polu", i nie słyszy działania dipoli poprzez fale biegnące od nich bezpośrednio, ale poprzez fale odbite w pomieszczeniu. Chodzi o to, aby "efekty" nie były słyszane ze ściśle określonych miejsc, ale aby tworzyły rozproszone pole dźwiękowe, otaczające słuchacza.

Moim zdaniem mogło by to pomóc:

Czym innym jest jednak "dipol" znany z systemów wielokanałowych wg THX. To mała, zwykle naścienna konstrukcja głośnikowa, w której pracują w przeciwfazie dwa podsystemy przetworników, skierowanych w różne strony - do przodu i do tyłu pomieszczenia. Przy prawidłowym umiejscowieniu surroundowych dipoli, słuchacz znajduje się w "martwym polu", i nie słyszy działania dipoli poprzez fale biegnące od nich bezpośrednio, ale poprzez fale odbite w pomieszczeniu. Chodzi o to, aby "efekty" nie były słyszane ze ściśle określonych miejsc, ale aby tworzyły rozproszone pole dźwiękowe, otaczające słuchacza.

jakieś konkretne modele/zestawy głośników.?

jako alternatywę dla aktualnego położenia frontów wymyśliłem że postawie (patrzyć na zdjęcie 2) prawy głośnik po prawej stronie witryny/szafki czyli skrajnie prawo, a na lewej stronie przesunę witrynę o 20 cm w prawo aby zmieścić tam głośnik. wtedy TV trzeba będzie lekko przesynąć aby był symetrycznie do witryn.

Co do tych tyłów to słabo to widzę.

Tylne głośniki na pewno bym obniżył i tak jak pisze HQ150 ustawił po bokach - jeden na lewej ścianie patrząc na telewizor, drugi po drugiej stronie kanapy na podstawce. głośniki tylne powinny znaleźć się maksymalnie stopę ponad głową słuchacza, jednak przy tak niedużej odległości zamontował bym je na wysokości uszu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.