Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe własnej produkcji, 2000zł.

bigben.cycu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zainteresowałem się tematem audio w wersji domowej. Chciałbym złożyć zestaw, powiedzmy do max.2000zł. Wiem, że za taką kwotę można pomarzyć o kupnie od Denona czy innych potęg dźwięku nawet jednej kolumny, więc postanowiłem zająć się produkcją sam. Zafascynował mnie reportaż forumowicza na innym forum na El....da, temat ma kilka lat, technologia poszła do przodu, więc może i rozwiązania dla domowych użytkowników pewnie też.

Do rzeczy:

Pokój 18m2, TV 40".

Cel: filmy 80%, koncerty 10%, utwory flac 10%.

Założenia: Czystość dźwięku przede wszystkim.

Moja propozycja na zestaw jest taka:

1. Centrum multimedialne (komputer na microATX ze zintegrowaną kartą graficzną i odtwarzaczem Blue-Ray, do tego karta dźwiękowa Sound Blaster 5.1).

2. 2 kolumny na froncie

3. 2 satelitki po bokach

4. Subwofer

5. Wzmacniacze lampowe

Co do kolumn, będą wykonane własnoręcznie, do zakupu tylko głośniki, jeszcze nie wiem jakie.

Satelitki, na razie mam 4 głośniki Tonsil, parametry podam później, są to głośniki samochodowe, 4ohm.

Subwofer posiadam własnej produkcji, głośnik 25cm Infinity 10 letni, grał u mnie w aucie. Potężny bass, włączał alarmy w autach na parkingu (ale teraz nie o to chodzi).

Wzmaciacze, projektu jeszcze nie mam, ale to nie będzie problemem.

Więc teraz pytanie do Was, czy to dobra koncepcja na zestaw, czy może dzisiaj odchodzi się od komputera podpiętego pod TV? Co ze sprzętem samochodowym? Warto się z tym bawić?

Dziękuję za wszelkie informacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.