Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 2910 - HDMI 1080i

LordSith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mój pierwszy post tutaj, chociaż Forum czytam już od dłuższego czasu...

Planuję zakup odtwarzacza DVD z dobrym skalerem, wbudowanym dekoderem DTS i w miarę porządnym torem audio. Przeznaczenie: tylko filmy DVD. Obraz po HDMI (42" plazma Panasonica, G30), audio analogiem pod wzmacniacz stereo. Myślę nad Denonem 2910 (bądź 2930, ale ciężko z dostępnością w dobrym stanie), ewentualnie 1940. Obydwa posiadają DCDi Faroudja i dekodują DTS do PCM. Jedyne co mnie zastanawia, to to, jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy tymi modelami, a dokładniej trybami 1080i (max dla 2910) a 1080p (1940). Czy DCDi Faroudji w przypadku modelu 2910 dla wyjścia HDMI zajmuje się usuwaniem przeplotu tylko dla trybów 480/576p i 720p, a w przypadku 1080i zadanie to przerzuca na TV?

Przeczesałem w weekend różnej maści fora i jakoś sensownej odpowiedzi nie znalazłem. Jedynie masę teoretycznej wiedzy oraz info, że obraz puszczony w 1080i może czasem rwać, migać itp. w przypadku bardziej dynamicznych scen. Ale jak to wygląda w praktyce? Nie mam możliwości sprawdzenia tego na żadnym DVD, ale np. sygnał z tunera sat. też jest 1080i i szczerze, to nie zauważyłem żadnego migotania/rwania obrazu. Jak to wygląda w przypadku DVD, brać 2910 czy lepiej 1940, ewentualnie poczekać i jak się trafi to 2930?

https://www.audiostereo.pl/topic/94183-denon-2910-hdmi-1080i/

Jestem posiadaczem odtwarzacza Denon DVD-3910 oraz od miesiąca plazmy Panasonic 46" GT30. Także używam ustawienia HDMI 1080i. Co prawda mało oglądałem filmów DVD przez ten miesiąc, ale nie zauważyłem żadnego migotania/rwania obrazu. Wszystko jest ok.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.