Skocz do zawartości
IGNORED

SPH-255 , RS52AN-8, DT-254 - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie ?

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witajcie, czy ktokolwiek może widział / czytał test bądź sam miał okazje słuchać któregoś z wymienionych głośników ?

Monacor SPH-255

Monacor DT-254

DAYTON AUDIO RS52AN-8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rs 52 wypada super na tle konkurencji.

A na wysokotnowy wybierz coś z tego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobierz odpowiedni podział i będziesz mógł się cieszyć kolumna o niskich zniekształceniach (wiernie oddających to co jest nagrane?). Co do woofera to się nie wypowiadam, bo widziałbym tu Al200, ale za drogi i kłoci się z twoją koncepcją;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

trochę drogi ten RS ale fakt jest taki że jako jedyny pasuje, fajnie że jest zamknięty i mały dzięki temu mogę wyżej osadzić głośnik basowy co pozwala mi wydłużyć labirynt zachowując taką samą wysokość budy.

no AL200 do tego projektu odpada, ale generalnie W 250 S kontra SPH-255. Na monacor'a padło z błahych powodów (skuteczność i moc taka sama jak w daytonie. no i FS).

A na wysokokotny wybierz coś z tego - http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/
rozumiem że ten DT-254 trochę przeinwestowany ? przeanalizuje zobaczę na co mnie stać. dzięki.
rozumiem że ten DT-254 trochę przeinwestowany ? przeanalizuje zobaczę na co mnie stać. dzięki.

O monacorze czytałem opinie, ze to tlyko dystrybutor glosnikow i sam nic nie produkuje (kiedys sprzedawali TVM arn 226 w cenie 2 razy wyzszej niz tesla). Druga rzecz to, że na żadną opini o tym głośniki nie trafiłem jeszcze, więc duze ryzko. Trzecia rzecz - kierowanie się ilością zniekształcen harmonicznych przy wyborze głosnika w przypadku gdy nie jest sie osłuchanym to dobra droga - polegasz na faktach, a nie na opiniach w stylu "ta aluminiowa kopułka gra jak jedwab".

Daytona rs 52 chwalił kiedyś misiomor (w tym przedziale cenowym). Na zagranicznych forach (diyaudio.com) zwracali uwage także na seas12rcy, choć zniekształcenie ma wyższe (zwłaszcza 3 harmoniczną). Ze średniaków dostepnych do wybory jest jeszcze seas mca15 i Głośnik Scan Speak Discovery D7608-920000 choć w tym ostatnim wypadku wyjdziemy poza budżet, podobnie jak reszta - ml.in średniotnowy kopułkowy monacora. Ewentaulnie jak chcesz się szarpnąc na coś droższego to będize jeszcze w Greltonie sredniotnowy aluminiowy visaton al130M (chyba tak sie nazywa) ostanio w promocji.

Co do basu to o nic Ci nie podsune bo nie wiem dokłądnie jakie parametry sa porzadane w Tl. Pamiętaj tylko, że średnitonwoy ko0pułkowy lub mały stożkowy trzeba ciąć >500 hz, a więc woofer powienien mieć niezła charakterystykę do 1 khz i zadnych zabków nacharakterystyce impedancji do tego nzakresu.

Ogólnie postaraj się trzymac się jakiejś koncpecji kolumn, żeby twoje działanei miało jakiś cel, nie dobieraj głośników z przypadku. Pomysl co chcesz osicagnac, czy szczegółowosc (wiec raczej metalowe membrany), czy cieple brzmienie (papier i tekstylne kopuiłki), czy solidny bas (duzy woofer), czy dobre charki kierunkowe (małe głośniki), etc, etc.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

no właśnie nie mam przekonania do tego DT-254 i myślałem by go zastąpić SEAS 27TBFC/G H1212-06.

Bas będzie cięty na w okolicy 800hz, tzn taki jest plan. TL nie podnosi rezonansu, znacznie poprawia jakość basu itd więc nie ma problemów zmuszających do niskich cięć. Oba głośniki dają radę nawet powyżej tego zakresu (visaton pięknie!)

Wiesz z tym doborem głośników to może bym przemyślał temat jakbym miał w czym wybierać. Al130 ma 87db więc jest trochę cichy jak na swoją moc, o alu słyszałem trochę narzekania.

O monacorze czytałem opinie, ze to tlyko dystrybutor glosnikow i sam nic nie produkuje (kiedys sprzedawali TVM arn 226 w cenie 2 razy wyzszej niz tesla). Druga rzecz to, że na żadną opini o tym głośniki nie trafiłem jeszcze, więc duze ryzko. Trzecia rzecz - kierowanie się ilością zniekształcen harmonicznych przy wyborze głosnika w przypadku gdy nie jest sie osłuchanym to dobra droga - polegasz na faktach, a nie na opiniach w stylu "ta aluminiowa kopułka gra jak jedwab".
Każdy lubi co innego, góra ma to do siebie że inny materiał to inna charakterystyka, ja słuchałem kiedyś GDWK 10/80/T spodobał mi się grał fajnie, czysto i mocno, detali też nie brakowało. Niestety jest teraz nie do kupienia, stelity kina mam na GDWK 11/100 i się nawet spisują, w szoku byłem jak usłyszałem na nich dźwięki które umykały mi w moim 2way. zagranicy niestety nie miałem okazji słuchać :( nie tej w której wybieram
jednak wezmę SC 10 N za tą kasę mogę zaryzykować :)

Nawet o tym nie myśl. To poziom dźwięku niewiele wyżej niż wieże z supermarketu. Miałem ten głosnik w kolumnach przez długi czas i jedyne co moge powiedzieć, to to, że nie denerwuje. Ale jest bez zycia, mało szczegółowy i ma bardzo wysoki rezonans - koszmar przy pasywnym cięciu.

Jakiś rok temu wymieniłem go na niezbyt popularnego g20sc i jest naprawdę duża różnica (z kolumny spadł przysłowiowy koc). Mimo to g20sc nie polecam, bo teraz myślę nad jego wymianą na coś lepszego - chciałem CI tylko uzmysłowić jak niski poziom reprezentuje sc10n (i imho wiekszość kopułek do 100 zł/szt).

Napisałem Ci prwatną wiadomośc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.