Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć Yamaha Pianocraft MCR-730 do Samsung LED TV 3D

mb100

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie dodam iż jestem pierwszy raz na forum dlatego wybaczcie brak fachowego języka.

Nie jestem audiofilem ale lubię posłuchać dobrze brzmiącej muzyki. Sprzęt będzie stał w niewielkim pokoju ok. 20m2. Planuję zakup sprzętu Yamaha PC MCR-730 lub PC MCR-840 i podłączyć go do telewizora SAMSUNG LED SMART TV 3D model UE40D6500. Do tego telewizora mam podpięty tuner satelitarny.

PC ma służyć przede wszystkim do słuchania dobrej jakości muzyki (to jest priorytet) a dopiero na drugim miejscu odtwarzania muzyki na wieży np. z MTV ROCK (tuner SAT), oraz dźwięku z filmów odtwarzanych z DVD wieży oraz filmów lub MP3 odtwarzanych z zewnętrznego HDD podpiętego do wieży lub TV. W związku z tym mam kilka pytań

1. Sprzedawca w jednym ze sklepów poinformował mnie że wieżę PC 730 można podłączyć kablem HDMI 1.4 z TV i korzystając z HDMI ARC na obu urządzeniach przesyłać dźwięk i obraz w jakości cyfrowej w dwóch kierunkach z wieży do TV i na odwrót. Na pytanie czy napewno już nie był taki pewny :). Dlatego chciałem zapytać fachowców czy takie podłączenie (kabel HDMI 1.4) umożliwi zarówno odtwarzanie wszystkich opcji o których pisałem wyżej tj. ("... odtwarzania muzyki na wieży np. z MTV ROCK (tuner SAT), oraz dźwięku z filmów odtwarzanych z DVD wieży oraz filmów LUB mp3 odtwarzanych z zewnętrznego HDD podpiętego do wieży lub TV) ?

2. Czy jakość tego dźwięku będzie przyzwoitej jakości oraz będzie odpowiedniej mocy - teraz mam wieżę JVC podpiętą przez RCA z tunerem satelitarnym i dźwięk jest raczej słabo słyszalny.

3. Czy ktoś może się wypowiedzieć o przewadze MCR-840 nad MCR-730 poza mocą obu zestawów. Czy warto wydać ok. 600 zł więcej za 840 ?

4. A może jakieś inne typy zestawów w zakresie cenowym 2000-3000 ?

Coś mi się wydaje , że żaden z tych modeli nie ma ARC .

Co powiesz na temat Pioneer VSC 300 ?

Wejść cyfrowych cała masa , mały z dekoderami i z możliwością rozbudowy . Dokupisz monitory lepsze od tych , co dają w kompletach.

Pozdrawiam .

Maciej

Ps.

Yamahy mają tylko po jednym wejściu Aux :(

Dzięki za sugestie. Nie mogę znaleźć w necie modelu Pioneer VSC 300 - wyszukuje tylko VSX-S300 - czy to o niego chodzi ? Jeżeli tak to z jakim odtwarzaczem (nie musi być Blue-ray, choć jeżeli nieduża różnica w cenie to też może być) i najważniejsze z jakim zestawem kolumn. Chciałbym się zamknąć w kwocie max. 3000. Na początek kupiłbym dwie kolumny a może kiedyś uzupełniłbym o pozostałe trzy i subwoofer.

Witaj .

Tak dokładnie o tego Pionka chodziło . BR może coś z LG ? Tani , łyka wszystko .

Koledzy na innym forum polecają LG 660 (?) .

Głośniki , to zależy od Twoich możliwości lokalowych i finansowych.

Jest do tego Pionka jest BR 140 , ale ludzie narzekają na soft , może coś poprawili , może nie .

Pozdrawiam.

Maciej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.