Skocz do zawartości
IGNORED

TUNIG CD-sa. CZY WARTO ???

Gość marcin (wrocław)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin (wrocław)

(Konto usunięte)

Ludzie opamietajcie sie z tymi TUNINGAMI !!!

Zacznijcie po prostu myśleć logicznie. Dajecie sie omamić sprzedawcom (np.Garmin),ze wstawienie nowego kabla sieciowego do Waszego CD za 2-3tys zł, zmieni kolosalnie przestrzen,,stereofonie,detale itp. Uwierzcie mi,ze to bzdury a to,że po włożeniu słyszycie

różnice to tylko ZŁUDZENIE i PODSWIADOMOSC,w ktora sprzedawcy zaprogramowali POPRAWE!!!

IM ZALEZY NA SPRZEDAZY PODZESPOŁÓW i DLATEGO TAKIE WYOLBRZYMIENIA.

Tak szeroko opisane wymiany kondensatorów i wzmacniaczy operacyjnych to też,mocno

przereklamowana sprawa. Wymieniacie je namiętnie w swoich CD-ach nie wiedząc czesto.ze

zasilanie dostarczone do waszego IRC jest przeznaczone max do IRC, a np 2604 czy 2132 potrzebuje lepszego. Pomijam fakt,że producenci CD-sów to nie domorośli elektrycy tylko

fachowcy. Zastosowany schemat Waszego CD uwzglednia IRC a nie BB627 i czesto wstawienie 0pa627 daje gorszy efekt!!!

Ktoś napisał,że w CD za 10.000zl sa tylko tanie kondensatory i slabe OPY. Prawdopodobnie nigdy nie widzial CD-sa za 10.000zl w środku. Podam przykład: AudioAnalogue PAGANINI.

Jest to CD-es ze wszech miar REWELACYJNY. Kosztuje w sklepie ok 4500zl. W środku ???

Dwa trafa w puszkach, filtr sieciowy i to nie byle jaki (kond MKP). Cale pasmo to kondensatory

MKP4 i MKT firmy WIMA. Rezystory z najwyższej półki o tolerancji

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8810
Gość marcin (wroclaw)

(Konto usunięte)

Chcialbym zaplacic za czesci przynajmniej tyle co w sklepie. :)))

"To jest rynek"... acha czyli kupujemy w sklepie,klamiemy zainteresowanego,ze

w sklepie 3 razy drozej i JEST OK ? Czy Tak ?

Bo jesli tak to wg mnie jest to OSZUSTWO.

Kwestia samej robocizny to juz inna sprawa. To oczywiste,ze za usługe sie placi. Tu nie mam

zastrzezen.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8827
Gość molen

(Konto usunięte)

żądanie takiej kwoty to zwykła grabierz, nie chcę i nie płacę, za bzdety nie zamierzam, a efekt takich działań, jak przedmiotowe tuningi jest mizerny w relacji do poniesionych kosztów....

Ale to jest wolny kraj, nie przejmuj się tym co piszę weź sprzęt pod pachę i biegiem do tuningu, oni tylko czekają na takich frajerów...

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8828
Gość ABs do marcina

(Konto usunięte)

marcin troche wiecej luzu, przeciez to tylko tuning :)

Garmin robi fajna robote i ma dobrze skalkulowane ceny. Ja w przeciwienstwie do Ciebie twierdze, ze efekty poprawnie zaaplikowanego tuningu sa uwaga... KOLOSALNE!!!

Dotyczy to wszystkiego, zaczynajac od kabla sieciowego, a konczac na wiszacej makatce.

Oczywiscie przy zalozeniu odpowiednich proporcji, przeciez nikt nie twierdzi, ze kabel wplywa na jakosc dzwieku w takim samym stopniu jak glosnik, a nawet makatka ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8833
Gość do ABS

(Konto usunięte)

Rozumiem Cie. Po prostu prawdopodobnie jestes w jakis sposób spokrewniony z Garminem.

Ja nie mam nic przeciwko niemu. Poza cenami z kosmosu i wprowadzaniem w blad klientów. :))

"efekty poprawnie zaaplikowanego tuningu sa uwaga... KOLOSALNE!!! "

WŁAŚNIE. Obejrzyj sobie laboratorium SWOBODY, ERRINGA, GRUENSCHA lub innych powaznych

ludzi zajmujacych sie tuningiem. Tam nikt nie przeprowadza jedynie odsluchowych prób,choc i tak sa wazne. Wiekszosc to LABORATORIUM POMIAROWE.

Tego brakuje w POLSCE. Moze za pare lat ktos sie dorobi takiego sprzetu i wtedy bedzie to mialo sens. Na razie to "macanie po ciemku". Wbudowywanie podstawek i "testy".

Kolosalne róznice ? Sam w to chyba nie wierzysz. Jestem osoba,ktora słuchała CD po tuningu

"po omacku" i normalnego CD. Różnice ? KOLOSALNE. W niektórych utworach pojawily sie niesamowite przedźwieki (szczególnie w skomplikowanych kompozycjach). Problem ten nie

mial miejsca w normalnym. Dźwiek testowanego CD-sa po tuningu byl minimalnie INNY. Ale

czy lepszy ???

Przemysl to i zbadaj swoj CD obiektywnie. Zapros kolege wez drugi egzemplarz. Popros aby kolega zmienial zrodla i POSTAW EKSPERTYZE. Pamietaj o tym aby nie wiedziec,ktory w danym

momencie gra.

ZAKLADAM SIE,ZE BEDZIESZ MIAL KOLOSALNE PROBLEMY. A 1200zl poszlo......

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8837

oj oj oj...mialem sie ne mieszac, po prostu myslalem ze nikt nie podejmie polemiki z osoba, ktora ten watek rozpoczela. Po pierwsze - od razu widac, ze do kogos zywisz uraze. Po drugie - jestes jedna z bardzo niewielu ludzi tak twierdzacych. Ja znam gro audiofili twierdzacych zupelnie co innego, pewnie takze czesc tych "najbardziej swiadomych" i szanowanych zabierze glos w tej dyskusji (np Maciekw). Swego czasu tuningowany w Lcaudio (choc zgadzam sie ze ceny maja kosmiczne) marantz byl recenzowany w HiFi i M, no ale pewnie ich spokrewnisz redakcje z ta firma:). Fajnie ze proponujesz nam darmowa porade, bo oto narodzil sie nam nowy guru, ktory wszystko wie (np kto co uslyszy) i to wszystko za darmo:) ps. ja w domu mam do dyspozycji niestety tylko wlasne uszy, bez zadnego laboratorium, szkoda...

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8841
Gość Marcin do Paul

(Konto usunięte)

I wlasnie ze wzgledu na to,ze nie masz laboratorium powinienes robic swoje tuningi w oparciu o jakis sprawdzony SCHEMAT.

Ja nie nikogo nie LEKCEWAZE. garmin to tylko przykład. Podobnych jest wielu.

Zaoferowalem swoja pomoc w kwesti dojscia do ODPOWIEDNICH stron np z opisem AKUSTYKI POMIESZCZENIA.

cyt "jestes jedna z bardzo niewielu ludzi tak twierdzacych"

Niewielu ? Nie sadze. Myśle,ze osób równie racjonalnie i logicznie podchodzących do tego tematu jest mnóstwo.

Po prostu każdy ma swoj rozum i nie trzeba byc EINSTEINEM aby stwierdzic fakt WIELKIEGO

RYZYKA BRAKU POPRAWY BRZMIENIA CD-sa PO TUNINGU.

Koresponduje z facetem,ktory przez 6lat byl inzynierem we włoskim AUDIO ANALOGUE.

Uwierz mi,ze dowiedzialem sie od niego wiele ciekawych rzeczy. A po pytaniu co sadzi

na temat wymiany wzm operacyjnych,kondensatorów stwierdzil tylko fakt: NIE MOZE SIE TO ODBYWAC BEZ FACHOWEJ APARATURY i DOGLEBNEJ WIEDZY W TEMACIE. A TESTOWANIE

NA PODSTAWKACH I NA SLUCH POTRAKTOWAŁ MIEDZYNARODOWYM :-)

A tuning z LCAudio to nie polski wynalazek tylko PROFESJONALNA ROBOTA. aplikacja jest

szeroko opisana.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8846

Nigdy nie negowałem tuningu, zawsze miałem natomiast duże wątpliwości słysząc, że każdy może sobie poprawić w ten sposób brzmienie tanim kosztem. Uważam, że tak nie jest, są bowiem dwie możliwosci:

1. Ktoś sam tuninguje swój sprzęt

Jestem pełen podziwu dla wiedzy wielu osób opisujacych robione przez siebie modyfikacje na tym forum. Sam jednak nie podjąłbym się samodzielnego grzebania w swoim sprzecie, mimo, że jestem z wykształcenia inżynierem elektronikiem. Trzeba mieć ogromną wiedzę, sporo praktyki, sprzęt pomiarowy i dużo, dużo czasu. Ja ten czas wolę poświęcić rodzinie, muzyce i innym zajęciom. Są jednak osoby, dla których właśnie grzebanie w sprzęcie jest najlepszą formą relaksu. Jedni w każdej wolnej chwili grzebią w silniku samochodu, inni w CD-ku. Nie wolno nam krytykować sensu ich działań - robia to co lubią, widzą w tym sens, słyszą efekty (nawet jeśli niewielkie - to co z tego).

2. Ktoś daje sprzęt do tuningu

Tak jak napisał ABs - nikt nie zrobi tego po cenie części. Tak więc kupujemu CD za 2000 i dokładamy kolejne 2000 za tuning. Zaraz ... a czy nie lepiej kupić od razu CD za 4000? Czy ten tuningowany będzie rzeczywiście lepszy od tego nowego? Pojawiało się na forum pytanie: skoro wystarczy wymienić części za 500 zł aby otrzymac sprzęt o klasę lepszy, to czemu ten głupi producent tego nie robi? Ma skretyniałych konstruktorów czy co? Otóż z wymiany zdań w tym wątku wynika, że za 500 zł niewiele się da zrobić (mówimy cały czas o usłudze, nie o hobbystach), a za 2000 - to i producent potrafi.

Reasumując - tuning jest dla hobbystów z dużą wiedzą - dla ludzi, którzy nie potrafią sami - nie ma większego sensu. Przynajmniej dla najczęściej rozważanego zakresu cenowego. Co innego być może przy drogim sprzęcie - ale z drugiej strony kto odważyłby się bez wahania oddać klocek za 10tys w ręce "dłubacza". Przecież - nie zapominajmy - zawsze może być też GORZEJ.

W zwiazku z tym mała prowokacja - niech odezwą się ludzie, którzy robiąc tuning (lub zamawiając go u kogoś) coś sknocili. Niech wreszcie napisze ktoś, kto po tuningu usłyszał, że jest dużo gorzej. Nie wierzę, że zawsze się wszystko udaje - a takie wrażenie można odnieść czytając posty. Nie chodzi mi o dyskredytowanie tuningu ale o tzw. "drugą stronę medalu" - niech początkujący audiofile zaglądając na forum mają świadomość, że dłubanie w sprzęcie to także ryzyko porażki. Przedstawianie im wszystkiego w różowych kolorach nie jest do końca uczciwe.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8860

Panie Marcinie ma Pan calkowita racje.Nic dodac nic ujac (jesli chodzi o pierwszy wpis).

Dla zainteresowanych tylko dodam aby zwrocili uwage no to cos co rzekomo ma byc zegarem taktujacym oferowanym przez wyzej wymienianego Pana G.Prosze sobie obejrzec strone firmy AUDIOCOM z Angli ,ktora zajmuje sie produkcja porzadnych modulow do tuningu odtwarzaczy CD.

Polecam ,szczegolnie drastyczna jest roznica w ilosci komponentow.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8869

Szanowny panie Marcinie. Pisze pan o pomiarach. To moze ja sie wypowiem. Sam jeste uzytkownikiem tuningowanego sprzetu. Mam tez mozliwosci przeprowadzenia pomiarow i kazda modyfikacje weryfikuje liczbami, wykresami itd. No wiec przede wszystkim - wymiana opampow daje zauwazalne roznice w widmie pasma np. trojkata czy kwadratu. O dziwo roznice takze zauwazalne sa w ilosci znieksztalcen harmonicznych i intermodulacyjnych. Nie watpie tez ze kazdy stabilizator napiecia czy kondensator wymieniony na lepszy bedzie mial wymierny wplyw na dzwiek. Dlatego wiec bede kontynuowal wymiane czesci w swoim sprzecie bo mam pewnosc ze daje to pozytywne zmiany. A JRC o ktorych pan wspomnial to najwiekszy chlam. Wymiana daje wyniki natychmiastowe, widoczne golym okiem i oczywiscie slyszalne. Nie istnieje na swiecie producent ktory robi cos "dla swiata". We wszystko wliczone sa koszta i dlatego wymiana elementu nawet na 10% lepszego ale dwukrotnie lepszego najzwyczajniej sie nie kalkuluje. Zawsze warto wiecej zarobic, o czym sam chyba powinien Pan wiedziec. Nierzadko bywa ze producenci operuja na bardzo dobrych projektach, ale ze wzgledu na oszczednosc montuja je na slabych czesciah. Z drugiej strony mamy konstrukcje ktore sklecone sa na zasadzie - jak dziala to sprzedajemy. Tuning tych faktycznie mija sie z celem.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8891

Czuje iz musze jeszcze rozwinac temat. Wezmy np. linie Marantza - CD43, 53, 63 ,63se ,63se ki. Wszystkie te odtwarzacze zbudowane sa na tym samym projekcie i tym samym przetworniku. Roznia sie wlasnie komponentami. Przede wszystkim kondensatorami, rezystorami obudowa i innymi tego typu drobiazgami. Czemu twierdzi pan ze kupujac najnizszy produkt serii, nie powinienem go zmodyfikowac nakladem 1/10 roznicy w cenie, tak aby byl blizniaczy temu najdrozszemu ? Swoja droga ten najdrozszy tez nie osiaga pelni swoich mozliwosci (w mysl tego co napisalem w poprzednim liscie), ale jego modyfikacja juz wymaga pewnej wiedzy. Publicznie zarzuca pan Garminowi brak tej wiedzy. Na jakich podstawach ?

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8892

Szybciutkie przyklady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8898
Gość odpowiedz do Marcina

(Konto usunięte)

Do ludzi to nie trafia Jesli czlowiek uslyszy ze za pare stow moze miec CD za kilk tysiecy to chocby nie wiem co bedzie bronil tej teori Nie twierdze ze tuning nie daje efektow Tylko ze stosunek jakosc/cena jest bardzo ryzykowny A poza tym odsluch powinien byc przeprowadzany na sprzecie referencyjnym gdyz tylko na takim ewidentnie slychac czy idzie to w dobrym kierunku i czy wart jest pieniedzy Czasami pozostale elementy toru maskuja to lub dos znacznie pomniejszaja mam na mysli kolumny i popmieszczenie A tak pozatym tunining przeprowadzaja najczesciej ludzi ktorzy posiadaja sprzet budrzetowy i chca jakims magicznym sposobem miec hi-end nie tedy droga

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8903
Gość marcin do glina

(Konto usunięte)

Co Ty z tym Garminem. To byl tylko przyklad.

A to co piszesz o Marantzu OK. Tylko,ze w marantzu od 43 do 63 sa rowniez inne trafa(inne mniej wydajne,choc identycznie wygladajace),kondensatory na zasilaniu a nawet tranzystory(!). Wiec o to mi wlasnie chodzi. Jesli masz na przyklad Model

CD-63 to wzorujac sie na nim mozesz polepszyc swojego np. CD-43. Tylko,ze to praca ze schematem. i nie mam nic przeciwko takim modyfikacjom,bo sa one tylko nasladownictwem wyzszego modelu. Pomijam fakt,ze marantz robi na identycznej plytce wiekszosc modeli klasy

Hi-fi. Dlatego w przypadku Marantza zadanie jest duzo latwiejsze,bo nie trzeba sie WYSILAĆ.

Jesli chodzi o IRC to chyba nieuważnie czytales moj tekst. To byl prosty przyklad i TYLKO PRZYKLAD. Pisalem tez o CD za 2-3tysiace zl. O czym chyba równiez zapomniałeś.

Bardzo zastanawia mnie fakt,ze korzystasz z urządzeń pomiarowych. Można wiedziec jakich ??? Bo nie bardzo rozwinąłeś ten temat. Chyba nie celowo. Prawda?

Zgodze sie natomiast,ze w konstrukcjach,ktore w sklepie osiągają ceny na poziomie 1.000zl

mozna testowac,ryzykować itp.

Ja w każdym bądź razie w CD-sie za 3-4tys zł nie dałbym możliwości grzebania i uczenia sie.

Poza tym np w SONY CDP-XA50ES,o ktorym wczesniej pisalem, SWOBODA nie wymienial

kondesatorów jak leci na lepsze. Wiekszosc zostawil na miejscu. Znał tylko dokladnie schemat

i dokladne pomiary CD-sa (Swoboda wspolpracuje z firma SONY). Pomijam fakt,że uslugi Swobody podczas trwania gwarancji nie naruszaja jej. Gwarancja jest traktowana dalej.

Jeszcze raz podkreslam nie jestem przeciwnikiem TUNINGOWANIA. Jestem przeciwnikiem

tuningowania i modyfikowania przez osoby nie posiadajace gruntownej i dogłebnej wiedzy

w temacie. Niestety musze przyznac,ze czytajac wiekszosc artykułów "modyfikatorów"

dochodze do wniosku,ze tej wiedzy i mozliwosci fizycznych nie posiadaja. Moze moja ocena

jest sroga ale jest to moje zdanie,do ktorego mam prawo.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8904

Moj "sprzet pomiarowy" to zadna tajemnica. To troszke lepsza karta dzwiekowa firmy Terratec. Sprawdza sie wystarczajaco dobrze do elementarnych pomiarow. SNR dla przetwornika analogowo-cyfrowego to nieco ponad 100db, ale jak widac na wykresach karta w wysokich czestotliwosciach osiaga znacznie lepsze wyniki.

Ja natomiast wciaz jestem zwolennikiem tuningu, nawet przez osoby ktore sie na konstrukcji sprzetu nie znaja. Majac cd gdzie projektant nie bez powodu umiescil kondensator bezfirmowy o pojemnosci np. 470nf nie widze zadnych przeszkod w wymianie go na identyczny parametrowo, lecz renomowanego producenta. Nie ma nic do stracenia, a mozna zyskac. W razie czego mozna nawet wrocic do starych czesci.

Tuning jest znacznie tanszy niz kupno nowego odtwarzacza. Na pewno warto sprobowac bo mozna wiele zaoszczedzic. To co Pan krytykuje to chyba wypowiedzi rozentuzjazmowanych uzytkownikow, a nie sama idee poprawy sprzetu. Wrzucil Pan to niepotrzebnie do jednego worka.

Za tuning Marka Levinsona nikt sie nie bierze ... ale kazdy sprzet nizszej polki cenowej to wyboista droga lepszych i gorszych kompromisow. Nawet w posiadanym przez Pana Sonym.

O metodologi Tuningu roznych osob (w tym wspomnianej przez Pana) nie doszukiwalbym sie glebszego sensu. Jesli ktos robi to zarobkowo to oczywiste jest ze bedzie stosowal takie metody ktore przyniosa mu najwiekszy zysk jak najmniejszym kosztem. Takie rzeczy to podstawowa wiedza z dziedziny marketingu.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8907
Gość maciekw do Marcina

(Konto usunięte)

Sądzę, że nigdy nie słuchałeś tego samego sprzętu przed tuningiem i po, bo różnice są tutaj ewidentne, a nie jak twierdzisz minimalne. Oczywiście ma prawo nie podobać ci się uzyskany dźwięk (każdy z nas ma inne preferencje) ale zmiany są bardzo znaczące. Tak więc uprzejmie Ciebie proszę, abyś najpierw posłuchał sprzętu po dobrych przeróbkach, i dopiero wtedy formułował swój sąd. Tak jest uczciwiej.

Dlaczego zarzucasz nieznajomość elektroniki osobom, które się w to bawią? Ja kolego dobrze wiem co stosuje i dlaczego. Jak nie podoba mi się oszczędnościowe rozwiązanie to dorabiam własną PCB według własnego pomysłu. I co drogi kolego ma fantastycznie wyposażone laboratorium do prawidłowej aplikacji wzmacniacza operacyjnego lub innych standardowych kości? Tutaj w najgorszym wypadku wystarczy dobry generator, oscyloskop, multimetr, miernik zniekształceń i na końcu własne ucho. Ponadto jeśli ktoś ma wiedzę i doświadczenie, to pewne rozwiązania może robić w ciemno bez pomiarów. Przecież nie będziesz badał, czy wprowadzenie tłumienia sygnału na wejściu układu prostym dzielnikiem rezystorowym daje na tym dzielniku zniekształcenia intermodulacyjne.

Oczywiście, jak ktoś ma małe pojęcie o el-ce, to nie powinien zabierać się za dłubanie w sprzęcie, bo efekt będzie przypadkowy.

Ponadto Marcinie nikomu za pieniądze nie przerabiam sprzętu. Jeśli chodzi o mój własny, to stosunek ceny elementów do efektów jest więcej niż zadawalający (swojej pracy nie liczę, choć jej nakład jest bardzo duży). Zaręczam Ci Marcinie, że gdyby tak nie było, to stać mnie na wymianę posiadanych klocków, co zresztą też często robię.

A propos wyciągania pieniędzy, to raczej tak zachwalane przez ciebie wymienianie kabli w kolumnie jest na pograniczu woodo i tylko w nielicznych przypadkach ma sens. A tak przy okazji to popatrz sobie w inne posty, bo zarówno przerobiłem jak i zrobiłem trochę kolumn też.

A co do Arka (Garmina), którego równo flekujesz, to porównaj ceny sprzedawanych przez niego opampów z rzeczywistymi cenami rynkowymi i później zacznij się zastanawiać nad przyzwoitym zachowaniem.

Ja sam część rzeczy kupuję u Arka, bo:

1) część z nich jest tańsza niż, gdzie indziej,

2) te które są troszkę droższe /znam źródła skąd on je bierze (np. adaptery Brown Dog)/ można u niego zamówić w mniej kłopotliwy sposób niż zamawiając przez internet.

Tak więc Marcinie wyluzuj się.

PS

Jak poczytasz inne posty, to zobaczysz, że wielokrotnie wypowiadałem się, iż akustyka pomieszczenia jest najważniejsza, co nie znaczy, że mam w dobrze przygotowanym pomieszczeniu odsłuchowym słuchać adapteru Bambino. Tak więc ameryki nie odkryłeś, a namiary które oferujesz (miło to z twojej strony) każdy może sobie z łatwością wyszukać w sieci. Także, to co odkrywczo głosisz o zakupie płyt CD, to także już dawno już było dyskutowane na forum.

Ponadto podziwiam twoją wiarę w profesjonalizm producentów klocków znajdujących się w sklepowej sprzedaży i mogę powiedzieć, że ci jej zazdroszczę.

Pozdrawiam, życzę więcej opanowania i namawiam do posłuchania różnie "grających" opampów.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8913
Gość pauloo

(Konto usunięte)

Tuning wart jest zachodu

Ci którzy nie wierzą w jego efekty niech sobie kupują sprzęcik fabryczny he he !

a nie przekonują nas co jest lepsze.

Od Garmina i jemu podobnym ręce precz, szkoda na czytanie waszych bzdur...

Wierzcie dalej w magie producentów, dystrybutorów i sklepów, które zarabiają krocie na sprzęcie, którego wartość materiałowa jest najczęściej conajmniej połowę mniejsza niż sami żądają, ludziska chcą zarabiać i żyć, a my możemy za to z rynku wtórnego kupić ten sam sprzęcik i dołożyć kaskę za tuning, który zrobi z niego sprzęt wartości sonicznej częto o klasę lepszej, a cena jaką przyjdzie nam zapłacić za sprzet i tuning będzie podobna jak za ten sam nowiutki prosto z półki, tylko czy ten sam?...nie bo nasz jest dobrze podrasowany i wchodzi w zakręty na pełnej zybkości gdy tamten lstoi już w rowie...

Pozdrawiam

Zdrowy rozsądek jest dla stoików bez fantazji

Tuning jest dla ludzi z wyobraźnią

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8925

Widze, ze Wielu z Was nie chce zauważyć,że istnieje np RYNEK WTÓRNY.

To oczywiste,że zamiast kupować w sklepie CD-sa za 5.000zl lepiej kupić

używanego za 1.500-2.000zl.

A z tego co rozumiem po Waszych listach dowiaduje sie,ze najlepiej kupic sobie MARANTZA CD43 i go tuningować.

Ktos napisał o tym,że nie testowałem sprzetu TUNINGOWANEGO. Bzdura.

Miałem przyjemność słuchać przerobionej CD67Mk2 na wzór znanego "MODYFIKATORA".

Wymieniono w nim:

Całą obudowe i mechanizm wytłumiono matami koszt ok 15zl.

Wstawiono nowe kable wewnątrz i wymieniono gniazda 30zł

Wzmacniacz operacyjne na OPA627 (podwojne na dodatkowych plytkach) koszt ok 230zl

Kondensatory w zasilaniu i calej scieżce analogowej (w tym Black Gate) koszt ok 250zl

Dodano nowy kabel sieciowy a cale trafo przeniesiono do osobnej puszki koszt ok 250zl

Zegar a'la LCAudio,tylko na syfiastej płytce i okrojony do granic koszt 200zl

Pomijam fakt,ze w trakcie tuningu pan "MODYFIKATOR" zapomnial dodac znajomemu,ze po usunieciu tranzystorów filtrujących czy jakos tak(niby odpowiadaly za szumy i smooth on) uszkodził sie przetwornik i jeden kanał zaczął cicho grać a sekcja gniazda słuchawkowego umarła. To był kolejny koszt ok 180zl.

Cała zabawa kosztowała przeszło 1150zl + CD-67 600zl RAZEM = 1750zl. Nie licze godzin

sprzedonych nad modyfikacją.

Zaczeły się próby odsłuchowe... I cóż w obecności kilku znajomych odkrylismy,ze CD dalej odstaje od SONY CDP-XA50ES i to w sporym stopniu. Szczególnie stereofonia,bass i górne rejestry.

Pojawiło sie wtedy pytanie. I po co tyle zachodu ? Tak pojawil sie moj list na forum.

Jak sie potem okazalo za kwote 1800-2000zl można mieć o wiele lepszego CD-sa. i nie pisze

tu tylko o SONY. Za 2.000zl jest całe mnóstwo CD-sów,ktore w sklepie kosztuja przeszło 4000zl.

CHCE JESZCZE NAWIAZAC DO MOJEGO POPRZEDNIKA,KTORY STWIERDZIL,ZE KABLE W KOLUMNACH NIE MAJA ZNACZENIA.

POWIEDZ MI JAKA JEST RÓŻNICA W KABLACH ZE WZMACNIACZA DO KOLUMNY A W KOLUMNI DO GŁOŚNIKÓW.

CZY WG CIEBIE JEST MAGICZNA BARIERA OBUDOWY KOLUMNY,A W NIEJ FIZYKA NIE DZIALA.

WYMIANA KABLI W KOLUMNIE JEST WAZNA NA RÓWNI Z KABLAMI DO WZMACNIACZA (Z KOLUMNY). TO MAJA BYC TE SAME KABLE !!!

CZY TO TAKIE CIEŻKIE DO ZROZUMIENIA???

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8956
Gość MARCIN DO PAULO

(Konto usunięte)

To dobrze,ze masz wiare w "MODYFIKATORÓW" a nie masz w sprzedawców.

Tylko pytanie: co to za różnica? i jeden i drugi zrobi wszystko aby sprzedać produkt.

Napisałeś,ze tuning jest dla ludzi w WYOBRAŹNIĄ

Porównanie z motoryzacją jest jak najbardziej TRAFNE. Najlepiej uciąć piłką do metalu sprężyny w zawieszeniu. Utwardzić je gumowymi wężami. Wyrzucić filtr powietrza.

Wybebeszyć rure wydechową i dospawać kawałek rury nierdzewnej. I wtedy bedziemy

ludźmi z FANTAZJĄ ???

Pewnie ten,ktory oddaje auto do fachowca od motoryzacji i tamten dobiera poszczególne elementy zgodnie z atestami i mozliwosciami do auta to człowiek bez FANTAZJI ???

Prawda jest taka,ze to ludzie bez WYOBRAŻNI nie zważając na brak wiedzy robią pseudo

tuningi,ktore sa czasami wręcz GROŹNE.

Paulo życzę Ci wiele szcześcia w Twoim życiu z FANTAZJĄ i pseudo WYOBRAŹNIA

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8959
Gość Marcin do Paula

(Konto usunięte)

Moj system:

Pre+Amp Audio Analogue BELLINI+DONIZETTI(2szt)

CD sony CDP-XA50ES

kolumny Canton Karat M70

2 Interkonekty FadelArt Aerolink

Kable głośnikowe FadelArt Stream

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8961
Gość maciekw do Marcina

(Konto usunięte)

Drogi Marcinie,

dyskusja z tobą jest ciężka, bo jesteś człowiekiem wiary, który nie patrzy na fakty i argumenty innych osób, jeżeli miały by być sprzeczne z twoimi dogmatami.

Otóż pięć akapitów pisanych wersalikami poświęciłeś na polemikę ze moimi rzekomymi poglądami, których ja nigdy nie wypowiadałem na tym forum.

Otóż przyjęłeś za punkt wyjścia do swojej filipiki, iż wymieniam kable w tuningowanym sprzęcie i twierdzę, że wymiana kabli ma sens w klockach, ale nie w kolumnach.

Otóż drogi kolego, ja raczej nie wymieniam kabli nigdzie, chyba że wynika to z praw fizyki (np. w sytuacji, gdy kabelek o zbyt małym przekroju powoduje zmniejszenie współczynnika tłumienia w torze wysokoprądowym sygnału). Wymiana kabelka długości 30 cm we wzmacniaczu raczej nie ma większego sensu, o ile oryginalny ma odpowiedni przekrój (jest to moje opinia, a inne osoby mogą mieć odmienne zdanie). Otóż znacznie większe zniekształcenia sygnału są na stykach przekaźników, o ile są stosowane i stykach kabla z gniazdem (dlatego ma jak najbardzie sens stosowanie gniazd i wtyczek wysokiej jakości, np. WBT).

Co do kabli, to pozwolisz że zacytuję Pana Manfreda Zollera:

„...Nienawidze tego calego "voodoo" zwiazanego z high endem. Wczesniej czy pózniej ludzie dojda do wniosku, ze "voodoo" jest glupie. Wewnatrz kazdy wie, ze "voodoo" jest nieprawda. Na wystawach high end, kazdy mówi o kablach. Wczoraj mialem spotkanie z czlowiekiem, który twierdzil, ze slyszy róznice w dzwieku pochodzace od kabli sieciowych. Ja wówczas powiedzialem: OK klade na stól 1.000 DM, ty tez zrób to samo. Zrobimy test, 10 razy podlaczymy twój i 10 razy mój kabel sieciowy. Jezeli 9 razy odgadniesz swój kabel, wygrywasz 1.000 DM. Mam kilku swiadków tej rozmowy. Oczywiscie on sie nie zgodzil na zaklad...”

A co do twojego opisanego przypadku, to wydaje mi się, że zrobił to jakiś dłubak, o ile są prawdziwe twoje stwierdzenia co do ostatecznych skutków w słuchanym przez Ciebie Marantzie. Tak więc: "raz, to nie często, a dwa razy to nie zawsze".

Na tym chciałbym skończyć polemikę z tobą, bo wydaje mi się, że w żaden sposób nie odpowiadasz na argumenty osób, które z tobą dyskutują, przekręcasz ich wypowiedzi i wogóle jesteś strasznie agresywny (np. atak na kolegę Arka "Garmina").

Pozdrawiam

P.S.

Aha, jeszcze jedno, nikt z osób, które wypowiadają się na forum nie zmusza nikogo do naśladownictwa. Wymieniamy tylko swoje poglądy. jak Cię denerwują, to ich nie czytaj. I jeszcze jedno. Tuning ma to do siebie, że się opłaca i to bardzo, ale tylko wtedy jak jest robiony na własny użytek przez hobbistów znających się na rzeczy. Wynika to z faktu, że oprócz kosztów materiałowych jest zawsze jeszcze robocizna (wiele godzin kombinowania, prób pomiarów itd). Dlatego tuning jako usługa zawsze będzie drogi i wtedy rzeczywiście warto się zastanowić, czy się opłaca.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8965
Gość Marcin do MaciekW

(Konto usunięte)

Sam sobie przeczysz,wiec jak tu podejmowac polemikę. Dodatkowo przyznajesz mi racje

widząc w tym SWOJĄ strone. To jakies dziwne. prawda ?

Piszesz,ze testowałes kable sieciow i nie bylo róznicy. Przecież w tym momencie przyznajesz mi racje,bo JA ROWNIEZ NIE WIERZE W ZNACZNE POLEPSZENIE DŹWIEKU ZA POMOCĄ KABLA SIECIOWEGO.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8968
Gość Paul do glisty

(Konto usunięte)

prawdziwa glista z Ciebie:) szkoda ze dyzkusje sprowadzasz do czepiania sie literowek i obrazania innych, majacych naprade duza wiedze osob (maciekw). To przykre, bo to forum audiofilskie, a bycie audiofilem znaczy przestrzegac pewnych niepisanych praw, oktorych Ty najwyrazniej nie masz pojecia. Nie pozdrawiam i wypowiadaj sie prosze tylko wtedy gdy masz cos do powiedzenia. Chociaz Twoja rola w tej calej prowokacji sprowadza sie wlasnie do tego. To nie jest trudne do rozszyfrowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/944-tunig-cd-sa-czy-warto/#findComment-8973
  • Pokaż nowe odpowiedzi