Skocz do zawartości
IGNORED

Porada w sprawie rozstawienia głośników

bushi_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

układ mojego pokoju wraz z aneksem kuchennym wygląda mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W związku z tym mam pytanie czy usytuowanie kolumn jest optymalne? Jak dobrze widać kolumny mogą być w zasadzie ustawione wzdłuż ściany 480 cm (czyli tak jak teraz) albo wzdłuż ściany 307 cm, innych możliwości właściwie nie ma. Proszę zatem o potwierdzenie bardziej doświadczonych osób czy zastosowane przeze mnie ustawienie jest prawidłowe, czy też można by pomyśleć nad jakimiś zmianami. W nawiązaniu do tego chciałbym jeszcze zapytać jaki mniej więcej powinien być rozstaw pomiędzy kolumnami, zakładając że pomiędzy kanapą z której słucham muzyki do kolumn jest ok. 250 cm???

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

W obecnym ustawieniu brakuje symetrii lewo/prawo. Kolumny i miejsce sluchacza powinny byc ustawione na osi, wzgledem srodku pokoju. Obecne ustawienie moze powodowac zaburzonie stereofonii.

Kolejna kwestia jest bliskie umiejscowienie kolumn względem ścian przedniej, takie ustawienie będzie powodowało nienaturalne podbicie zakresu basowego.

Kolumny powinny być trochę odsunięte względem ściany/naroży jeśli zależy nam na bardziej liniowym przetwarzaniu basu.

Dodatkowe informacje na temat ustawienia kolumn w pomieszczeniu znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

W obecnym ustawieniu brakuje symetrii lewo/prawo. Kolumny i miejsce sluchacza powinny byc ustawione na osi, wzgledem srodku pokoju. Obecne ustawienie moze powodowac zaburzonie stereofonii.

Podobno są super zestawy i super kolumny, które nie muszą być ustawione zgodnie z w/w regułami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chciałem to przekazać, to pewni "specjaliści" zakrakali mnie, że jestem natrętny i g... wiem.

Czasem tak jest, że kogoś nie przekonasz, choćbyś miał najlepsze argumenty... Trzeba to po prostu zaakceptować, jeśli ktoś nie chce Twojej rady czy pomocy, to nic na siłę:) Jest na forum za to duże grono osób, które już doceniło Twoje rady.

Czyli rozumiem, że najlepiej przesunąć kolumny na środek według osi pokoju oraz odstawić je od ścian i narożników. Czy coś jeszcze sensownego da się zrobić? Przy okazji chciałbym zapytać czy jest sens przestawiać kolumny pod określonym kątem w stosunku do słuchającego, czy też raczej powinny stać prosto? Mam monitory - Monitor Audio BX2.

Zapoznałeś się z tym?

Ukryta Zawartość

Zerknij także do tematu :Ustawienie kolumn w/g Audio Physic w zakładce akustyka, może znajdziesz jeszcze coś.

Ukryta Zawartość

... jako ze zostalem wywolany do tablicy jako 'szczekajacy expert' to

doradze ci 'bushi' abys sprobowal jednak na scianie 307cm i mial w d ...fizyke a zastosowal praktyke. jak ci sie nie bedzie podobac to przestaw z powrotem , pokrec glosnikami do srodka i na zewnatrz, pokombinuj z siedziskiem i rozstawem glosnikow i posluchaj gdzie ci sie podoba najbardziej a nie...

BX to bardzo fajne glosniki jak reszte masz dobrze dobrana to powinienes byc zadowolony( sam mam podobne)

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

BX to bardzo fajne glosniki jak reszte masz dobrze dobrana to powinienes byc zadowolony

Bushi - ustaw gdziekolwiek kolumny, bo to musi i tak zagrać. Innym takie ustawienie się sprawdza i są super zadowoleni. Wystarczy, że masz dobry sprzęt.

Bushi - ustaw gdziekolwiek kolumny, bo to musi i tak zagrać. Innym takie ustawienie się sprawdza i są super zadowoleni. Wystarczy, że masz dobry sprzęt.

...Imacman odbierasz mi cala radoche ...sarkazm to moja robota...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.