Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw do kina domowego?

macpiciu

Rekomendowane odpowiedzi

Na chwilę zapominając o cenie (no może nie do końca) jaki sprzęt (ampli) byłby najlepszy do kina domowego. Zależy mi na obsłudze jak największej liczby standardów dźwięku na DVD więc DDEX, DTS i DTS ES to niezbędne minimum jakie musi być obsługiwane. Obecnie mam Philips DVD 955 i miniwieżę Technics SF-EH750 (z analogowym wejściem 5.1) i 5 głośników z tegoż zestawu. Gra świetnie, ale brakuje mu przynajmniej zwykłego dekodera DTS, więc powoli nadchodzi czas na zmianę. Nie jestem audiofilem, ale miłoby było gdyby ampli również dobrze radził sobie z muzyką z zakresu od Rolling Stones, przez Ramones, Clash do Savatage (generalnie dużo czystej gitary).

Przeglądając internet wpadłem na Yamahę RX-V2400RDS, cena powiedzmy jest ok. 3900 PLN na Allegro i obsługuje THX (dosyć istotne bo zamawiam sporo filmów w USA, a tam praktycznie każdy nowo wydany DVD ma dźwięk zremasterowany i certyfikowany znaczkiem THX).

Czy w tym przedziale czyli do ok. 4000 PLN znajdę coś lepszego? Podobnego? Bardziej niezawodnego? Zaznaczam, że będzie to raczej inwestycja na najbliższe 5 lub lepiej lat.

https://www.audiostereo.pl/topic/9458-jaki-zestaw-do-kina-domowego/

Jeśli zamierzsz kupować na Allegro poszukaj coś z oferty Denona np.2803 lub 3805, Harmana Kardona np. AVR 330, 430 i Onkyo np TX-SR 601.

Co do certyfikatu THX, kierowanie się tylko tym "znaczkiem" przy zakupie sprzętu nie jest najbardziej właściwe, zwłaszcza w podanym przez ciebie kontekście remasterowanych filmów. Aby w pełni móc docenić wartość systemu opartego na THX (Ultra lub Select) potrzebne są jeszcze odpowiednie głośniki (tak gdzieś za 20000 zł). Fakt, że film ma certyfikat THX tak na prawdę niewiele znaczy. O odpowiedniej jakości dźwięku wg norm THX decydują przede wszystkim amplituner, głośniki oraz odpowiedniej wielkości pokój, o określonych parametrach akustycznych. Nie inwestuj więc w amplituner z THX (który zwykle jest znacznie droższy od innych modeli), jeśli nie zamierzasz w przyszlości budować całości kina domowego zgodnego z założeniami Pana Lucasa. Oczywiście amplitunery z THX charakteryzują się wysoką jakością dźwięku, ale bez całego sprzętu nie wykorzystasz pełnych jego możliwości.

pzdr

jarekw-> jak w takim razie do tej yamahy ma się denon lub onkyo, h/k nie odpowiada mi wizualnie (tzn. jest brzydki), a przy tej ilości amplitunerów na rynku mogę dobrać coś co gra jak trzeba i wygląda estetycznie. Oczywiście wygląd jest kwestią gustu. Jeżeli chodzi o głośniki THX to ostatnio byłem w MM i są dostępne Magnaty przód z certyfikacją THX za ok. 700PLN za sztukę. Jeżeli dobrze zrozumiałem to Lukas dosyć restrykcyjnie podchodzi do wydawania znaczków THX, czyli głośniki z tym znaczkiem muszą spełniać jakieś kryteria.

Ale OK, THX-a nie musi być, ale fajnie by było jakbym miał sprzęt na kilka lat w przód, tak jak napisałem nie stać mnie na wydawanie kasy na sprzęt do wymiany za 2 lata bo już nie obsługuje połowy standardów. Pan Lukas i spółka i jego THX mają poważny argument ZA. Siedzą w kinematografi po uszy i są w stanie "przymusić" producentów do korzystania z ich rozwiązań. Dowód? Ile w polsce jest kin z certyfikacją DTS a ile z THX? Z DTS nie znalazłem żadnego, a THX-a ma każdy mniejszy nawet Multiplex czy inny Kinoplex.

Yamaha mi się podoba i pod względem fizycznym i możliwością rozbudowy. Z tego co zauważyłem to jest przygotowana do obsługi dźwięku z dodatkowych głośników przednich Presence, co oznacza, że w najbliższej przyszłości dźwięk surround w kinie domowy rozwinie się jeszcze bardziej.

Dlatego też zależy mi na opiniach co do niezawodności sprzętu i jego jakości wykonania. Zdecydowanie nie kupię sprzętu nawet Yamahy jeżeli na pudle jest budzący zgrozę Made in China.

>Ile w polsce jest kin z certyfikacją DTS a ile z THX? Z DTS nie znalazłem żadnego, a THX-a ma każdy mniejszy nawet Multiplex czy inny Kinoplex.

porownujesz jablka z gruszkami. To jedno to norma jakosci, to drugie to technologia kodowania...

xajas

www.jaschiks.com

Jedno i drugie to format zapisu dźwięku, a nie jakości. Skoro DTS jest taki super to dlaczego w DTS 96/24 masz dostępne tylko 3 tytuły? THX to też w zasadzie oznaczenie jakości (przynajmniej dla Pana Lucasa). DTS od DD różni się algorytmem kompresji i kodowania dźwięku. Proponuję poczytać dokumentację do DTS, DD i THX. Wszystkie formaty mają swoje plusy i minusy.

A kto napisał, że THX to format? Tam jest kropka po THX, a komentarz o + i - jest po kropce. Dwa THX to DD z tym, że posiadając sprzęt THX można z niego wykrzesać odrobinę więcej niż z DTS ES czy DD EX i tyle.

mysle ze jest tutaj kilka niescislosci - taki jestem upierdliwy :-)))

..Ile w polsce jest kin z certyfikacją DTS a ile z THX

.....To jedno to norma jakosci, to drugie to technologia kodowania

.........Jedno i drugie to format zapisu dźwięku, a nie jakości

.............A kto napisał, że THX to format

-> macpiciu

>Dwa THX to DD...

THX to nie DD. THX istnialo zanim pojawilo sie DD. Fakt ze THX zwiazalo sie z DD nie znaczy ze to jest to samo.

Proponuję poczytać dokumentację do DTS, DD i THX :-)))

xajas

www.jaschiks.com

Ja prferuję sprzęt Denona ze względu na jego charakter brzmienia. Proponuję ci model 2803 lub 3805. Oba modele mają wszystkie niezbędne dekodery, mnóstwo niezbędnych wejść i wyjść ułatwiających konfigurację sprzętu, każdy wyposażony w dwa znakomite procesory SHARK i siedem końcówek mocy. Ponadto 3805 wyposażony jest w możliwość upgradu sygnału video np. z kompozytu do komponent i wiele innych przydatnych funkcji. Żyć nie umierać. A co do made in China to obawaim się, że możesz mieć wtedy nieco problemów, bo praktycznie każda firma właśnie tam wytwarza swoje produkty.

pzdr

Faktycznie coraz bardziej skłaniam się w kierunku Denona (co do China - to przynajmniej w teorii na obudowie Denona jest Made in Japan). Chociaż może być tak, że wszystko montują w Chinach, jedną śrubkę dokręcają w Japonii i jest Made in Japan.

Teraz pytanie pomocnicze, jakie kolumny dobrać do Denona 3805 (z przeznaczeniem na odtwarzanie głównie filmów, podstawkowe bo akurat mam taki układ pokoju itd., że w grę wchodzą tylko podstawkowe i na razie tylko fronty bo na resztę - przy cenie Denona - na razie nie będzie mnie stać, ale z założeniem rozbudowy do pełnego 7.1 w przyszłości.

według mnie porównywanie denona 3805 do y 2400 jest nie sprawiedliwe,przecież to inna seria,jak wyjdze yamaha 2500 to wtedy tak a obecnie to można porównac do denona 3803,wiec nie dziwne że denon moze być lepszy od Y 2400

Widzę, że ślepo wierzysz w Yamahę. Mnie też się podoba szczególnie, że ma certyfikat THX (wbrew wielu opiniom można zbudować kino domowe THX - ampli + głośniki za rozsądne pieniądze). Z zakupem poczekam może do końca wakacji i zobaczę czy nie pojawi się coś nowego, np. od Yamahy. Generalnie Denon 3805 wygląda obecnie najsmaczniej.

Druga, rzecz jeżeli ciągle będę czekał na nowszy model to nigdy nic nie kupię. Obecnie porównanie D3805 do Y2400 jest uczciwe o tyle, że oba są na rynku. Kwestia dyskusji o Y2500 jest jak zakup przez Polskę izraelskich rakiet do Huzara, których nikt nie widział, ale podobno są najlepsze.

macpiciu lubie yamahe to prawda,ale bez jaj przecież to jest oczywiste że denon mozliwe że bedzie lepszy bo jest drozszy i poza tym jest nowszym modelem,ja bym na twoim miejscu poczekał na nową yamahe albo onkyo w tej cenie,bo potem możesz żałowac,no ale jak sie spieszysz to trudno.Ale jak mówiłem wczęsniej to porównanie jest niesprawiedliwe,a to że są teraz oba na rynku to w niczym nie usprawiedliwia,ale rób jak chcesz,twoje pieniądze.POZDRO

słuchaj na areadvd i hifi-regler dużo piszą,ale ile z tego wszystkiego sie robi w praktyce to nie wiadomo,obecnie liczy sie kasa i tyle,masz logo na sprzecie to prestiż i renoma,i lekko podrasowane w niektórych przypadkach parametry,czytaj to co na stronkach piszą dalej to zobaczymy jak na tym wyjdzesz,ja w to kompletnie nie wierze,Lukas chce zarobić kase i tyle.A yamaha dlatego skusiła sie na to logo zeby sie lepiej sprzedawały ampli bo wczęsniej zapierali sie że nie bedą dawac Lucasowi zarobic.Obecnie logo THX mozna ujrzeć na plastikowych zabawkach do kompa udajacych głośniki za 1,5 kzł,wiec.......POZDRO

Do macpiciu

Tak na prawdę spór czy lepsza Yamaha 2400 czy Denon 3805 nie ma w zasadzie sensu, gdyż oba modele mieszczą się w tej samej klasie sprzętowej. Co innego gdybyśmy prównywali jakiś model z serii budżetowej np Yamahy 450 z tymże Denonem. Dla wyboru konkretnego modelu z pułapu cenowego Denona 3805 istotniejsze jest to, jakie lubi się brzmienie i tym należy się kierować przy zakupie, takie jest przynajmniej moje zdanie.

Co do głośników, to jeśli zamierzasz kupić teraz tylko fronty powinieneś zastanowić się nad tym, czy nie dokupić od razu głośnika centralnego. Może się bowiem później okazać, że trudno będzie Ci znaleźć taki sam głośnik centralny (czyli pochodzący z tej samej serii). Dopasowując głośniki sceny przedniej od różnych producentów należy czynić to z dużą rozwagą, żeby nie zaburzyć przedniej sceny dźwiękowej. Różne membrany i konstrukcja głośnika to często bardzo odmienny charakter brzmienia. Sam popełniłem kiedyś ten błąd i miałem później problemy ze znalezieniem włąściwego centrala, gdyż posiadane przeze mnie monitory zostały wycofane z produkcji. Co do konkretnych propozycji to poleciłbym do kina domowego JBL E 30, Paradigm Monitor 5v3 lub Studio 40v3 (ze szczególnym uwzględnieniem tych ostatnich, choć drogich).

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.