Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetowid do podróży w czasie

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że posiadam w piwnicy sporą kolekcję kaset VHS ze swojego dzieciństwa, chciałbym zapoatrzyć się w sprawny magnetowid, żeby móc powspominać. Odkąd się urodziłem posiadałem tylko jeden magnetowid. Był to porządny japoński Sanyo kupiony w latach 80-tych. Niestety jakieś 10 lat temu zepsuł się w nim mechanizm ładowania kasety i od tamtej pory skonczyla sie moja historia z taśmami.

W prawdzie pożyczłem od brata kupiony przez niego nie dawno na Allegro odtwarzacz, ale nie działa on w pełni sprawnie.

Mam parę ofert na oku, jednak chciałbym poznać wasze zdanie co najlepiej wziąć. (myślę, że jest na tym forum sporo osób, które pamiętają jeszcze tamte czasy).

1. MÓJ FAWORYT -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4. ciekawostka -

Ukryta Zawartość

5.

Ukryta Zawartość

Kusiły mnie też całkiem stare japończyki ( w stylu tego Sanyo co miałem ), ale nie wiadomo w jakim to stanie po latach wszystko. Pozatym kuszą te dodatkowe ficzery w nowszych modelach.

Liczy się przedewszystkim niezawodność, idealny obraz i dźwięk. cena ok. 100zł.

Byłbym wdzięczny za Wasze sugestie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No coz, mam w domu chyba z 10 magnetowidow, lezyly po kilka lat nieuzywane a po wlaczeniu okazalo sie ze wszystkie nie dzialaja... Po pierwsze guma sie starzeje i padki napedowe sie rozpataja a oponki rolek twardnieja. Tak stalo sie np w . Sanyo. Zadzialal tylko stary Grundig VS380, nie ma w nim paskow tylko naped bezposredni i 5 silnikow. W magnetowidach Philips, Panasonic, Sony itp z tzw. Euromechnizmem, gdzie kieszen kasety umieszczona jest centralnie, nagminnie lamia sie plastikowe zebatki w napedzie, plastik robi sie z czasem lamliwy. Wiec radze kupic nowy magnetowid, z gwarancja lub stary model polprofesjonalny lub profesjonalny jak ERA.

Myślę, że w moim przypadku nie ma sensu pakować w to jakiś wiekszych pieniędzy. Przeglądne jedynie parę taśm i sprzęt wyląduje w piwnicy. Myślę, że magnetowidy na Allegro są sprawdzane przynajmniej w podstawowy sposób i jeśli sprzedawca zapewnia, że jest 100% sprawny to w większości przypadków tak jest - inaczej posypałyby się negatywne komenty, czego nikt nie lubi.

Przegapiłem niestety aukcje mojego faworyta. Liczę, że doradzicie mi coś z reszty moich propozycji :)

ja ostatnio reanimowałem mojego Philipsa VR 600 ( 6 głowic , stereo nicam ... bardzo fajne video , w 2000r kosztowało aż strach się przyznać 1.000zł )

niewiele był używany do odtwarzania kaset i z zastania padł mechanizm napędzający

oddałem do serwisu i za 100zł mam wg mnie nadal w pełni sprawną sztukę

to co miałem na kasetach nagrałem na DVD za pomocą nagrywarki Panasonica jaką posiadam i teraz znowu video służy jako wyświetlacz godziny :-)

kup w pełni sprawne video i zgraj na płytki ( nawet za pomocą kompa + jakaś karta )

Myślałem nad zgraniem ważniejszych kaset na DVD, lecz po pierwsze są to dodatkowe koszta (zakup karty TV do kompa) a po drugie wypalane płyty DVD mają bardzo krótką trwałość w porównaniu do kaset VHS. Ok. 7-9 lat i można taką płytkę wyrzucić do kosza bo nawet jej nie zbootuje. Etykieta zółknie i utlenia się. Nagrywane płyty posiadam od ok. 1999r., obecnie najstarsza działająca jest z roku 2003 ( i to dlatego, że była to płyta bez etykiety ). Cała reszta poleciała do kosza. Co innego płyty oryginalnie tłoczone - te posiadam niemal wszystkie działające od roku 1996, choć też zdarzały się wyjątki gdzie pojawiały się błedy zwykle na tanich płytach z czasopism.

Z kolei kasety VHS z mojej sporej kolekcji działają idealnie co do jednej, nawet ta z moich pierwszych urodzin z 1987r. :) Kolory, jakość, płynność porównywalna z transmisją telewizyjną. Już pomijam fakt jak porządne wtedy były kamery. Dziś technologia cyrfowa próbuje dogonić tamte analogowe czasy lecz większośc tych małych gówieniek handycam-ów może się schować w porównaniu z tamtymi sprzętami.

Wróćmy jednak do tematu.

Co myślicie o tym magnetowidku:

Ukryta Zawartość

W miare nowoczesny się wydaje. Obsługa S-VHS i takie tam..

Dopytałbym sie gościa dokładnie czy wszystko z nim OK i jutro bym przypilnował tej aukcji.

Co myślicie?

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

IDŻ DO JAKIEGOŚ KOMISU LUB SKLEPU Z UŻYWANYMI RZECZAMI Z ZAGRANICY LUB CZASAMI RÓWNIEŻ BYWA W TZW LUMPEXACH TAM MAJĄ MAGNETOWIDY I SOBIE MOŻNA SPRAWDZIĆ I W TANICH CENACH DO 60ZŁ KUPISZ SPOKOJENIE JA KUPIŁEM TELEFUNKENA ZA 10ZŁ I SIEMENSA ZA 35ZŁ

Co innego płyty oryginalnie tłoczone - te posiadam niemal wszystkie działające od roku 1996

Premiera formatu DVD miała miejsce w marcu 1997 (USA) i późną jesienią tego roku w Europie !

Rocznik 1987 miał wówczas 10 lat i bawił się w piaskownicach... :)

Gość

(Konto usunięte)

IDŻ DO JAKIEGOŚ KOMISU LUB SKLEPU Z UŻYWANYMI RZECZAMI Z ZAGRANICY LUB CZASAMI RÓWNIEŻ BYWA W TZW LUMPEXACH TAM MAJĄ MAGNETOWIDY I SOBIE MOŻNA SPRAWDZIĆ I W TANICH CENACH DO 60ZŁ KUPISZ SPOKOJENIE JA KUPIŁEM TELEFUNKENA ZA 10ZŁ I SIEMENSA ZA 35ZŁ

W domu wszyscy zdrowi?

Autor zadał pytanie w 2012 roku... :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Przeca w tytule wątku jest o podróży w czasie... :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Premiera formatu DVD miała miejsce w marcu 1997 (USA) i późną jesienią tego roku w Europie !

Rocznik 1987 miał wówczas 10 lat i bawił się w piaskownicach... :)

Miałem na myśli płyty CD-AUDIO, które w tamtym czasie kupował mi Ojciec, oraz CD-ROMy.

A ten magnetowid do podróży w czasie wyhaczyłem całkiem fajnego Panasonic'a za 50zł. Raz był w naprawie bo posypał się mechanizm ładujący kasetę, a poza tym chodzi jak burza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.