Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do małego pokoju

Damian Woronowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

przymierzam się do zakupu sprzętu. Budżet ustaliłem około 1600zł który może być delikatnie nagięty. Nie ma znaczenia czy będzie to stereo, kino domowe czy głośniki do komputera. Liczy się dla mnie w miarę dobra jakość odtwarzanego dźwięku, duszący klatkę piersiową bas i brak zbędnych bajerów, audio będzie podłączone jedynie pod laptop, a więc szkoda przepłacać. Pokój ma wymiary 4x4, a więc nie będzie trudno zrobić w nim szum. Rozkład pokoju mam mniej więcej taki jak widzimy często w instrukcjach. Kanapa po środku przy jednej ścianie, na przeciw miejsce na centralny i suba, w rogach satelitki bądź kolumny. W kwocie którą dysponuję znalazłem Pioneer VSX-521 + Prism Audio Onyx 200, ale niestety, bez suba się tu nie obejdzie, a koszt takiego minimum 150RMS to 1000zł, a to za dużo dla mojego portfela. Sprzęt chcę wziąć na raty, a więc głównie uderzałem do EURO by zobaczyć oferty. W tej cenie głównie masa LG, Samsungów z milionami watuff, wifi, blurejami i innymi bajerami lecz pośród tego jeden rodzynek (tak to nazwijmy) , a mianowicie Komputerowe głośniczki Logitech Z-550. Zdaję sobie sprawę, że to plastiki, ale czytając opinie użytkowników, videorecenzje nie sposób odnieść wrażenie, że będzie to lepsze od każdego plastika do 2.000 znajdującego się w euro.

No i tutaj zwracam się do użytkowników tego forum: Co możecie mi doradzić biorąc pod uwagę fundusze, wymagania, metraż pokoju i to, że sprzęt musi być nowy, na raty?

P.S, znalazłem jeszcze kilka ofert z kolumnami, może coś z tego się nada?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tutaj te logitechy:

Ukryta Zawartość

Jeśli mam złe rozumowanie i źle wybieram to mnie poprawcie, po to tu piszemy by wspólnie i w porozumieniu wybrać coś z dobrą ceną i jakością.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95104-audio-do-ma%C5%82ego-pokoju/

z głośnikami komputerowymi oprócz podłączenia ich do laptopa nic wiecej nie zrobisz , ale z tego ww zestawu w kinie uzyskasz bardzo fajny efekt

z amplitunerami jest już inaczej , będą bardziej funkcjonalne , ale w ww zestawach brak suba

nie upierał bym się że 150W RMS to dużo czy mało w subie , ale do takiego pokoju w kinie wystarczy np Jamo sub 210 , czy też Koda SW1000 które to kupisz poniżej 500zł ,

przemyśl np tego Pioneera i dokup suba którego poleciłem ( może uda się kupić ten zestaw bez DVD , i dołożyć wtedy suba , poszukaj na necie )

w stereo będziesz miał lepszy dźwięk niż z zestawu logitech , który bez subwoofera po prostu nie zagra

zestaw Sony będzie fajny bo masz Blu-raya w komplecie

Pionner będzie z kolei najmocniejszy ( ja bym go wybrał ) jeżeli będziesz używał go tylko do laptopa

Dzięki za odpowiedź. Zwracałem uwagę na tego jamo, ale to jedynie 50RMS. W samochodzie posiadam 30cm 450rms w ciśnieniowej obudowie zasilane japońskim sony xplodem 600w RMS. Bass mam ustawiony na około 1/3 i jest dla mnie super. Wiem, że zakup tego suba spowoduje ogromne rozczarowanie. Dlatego też napisałem o minimum 150rms, słabszego nie biorę pod uwagę. W sumie nie potrafię się zdecydować. Z tego co widzę obie opcję są godne polecenia, ale jedna z nich jest po prostu bardziej przyszłościowa. Może znajdzie się ktoś z pomysłami i propozycjami które rozwieją wątpliwości?

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.