Skocz do zawartości
IGNORED

Dobranie satelit do frontow 2.0

Glivek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post tutaj, takze prosze o wyrozumialosc.

Otoz chodzi mi o to jaki komplet koluminek "center" i 2x surround dobrac do tego co mam czyli moj konfig:

Amp: Onkyo tx-sr505e

Fronty: Jamo s606

Zrodlo dzwieku :PC (Alc889a po optyku)

Player: Splash pro (ma opcje S/pdif / bitstream)

Material: przwaznie hdripy 720p z dd i dts (muzyka *.mp3. czasami *.flac)

Chcialbym skompletowac zestaw 5.0, suba nie potrzebuje bo basu z tych frontow jamo mam dosc w filmach ,moze to dzieki akustyce prostokatnego pokoju 32m2. Mam okazje tanio kupic centra wharfedale crystal(100zl) lub dimond 9(za 200zl),a moze centra z zestawu jamo hcs3 tak samo jak surroundy s60(ok200zl para), no nie wiem moze cos innego polecanie, prosze o propozycje, moge przeznaczyc na te 3 kolumienki z 500zl.

https://www.audiostereo.pl/topic/95161-dobranie-satelit-do-frontow-20/

Witam

Głośnik centralny musi byc na przetwornikach, które brzmią tak samo jak przetworniki kolumn frontowych, bo jeśli nie to nie ma mowy o spójności sceny dzwiękowej

Albo nie kupuj centrala w ogóle, albo kup z tej samej seri co fronty czyli hcs3- surroundy też możesz z jamo wtedy będzie najoptymalniej ,ale w gruncie rzeczy to nie są one tak ważne jak przednie głośniki

pozdro

O masz nie wiedzialem o tej spojnosci sceny dzieki za rade, w sumie za kupnem kolumn z zestawu przemawia fakt ze potem latwiej to sprzedac jako komplet :> Ok jeszcze pare malych pytanek:

1. Na ile ustawic Crossover w ampli gdy nie mam suba tylko te 5.0 jamo ?

2. Ustawic dla centra i surroundow opcje "large" czy "small" ?

3. Impedancje zostawic w przedziale 4-6Ohm czy dac na 6-16Ohm ?

4. Czy przestawienie w opcjach alc889a wyjscie S/pdif na jakosc 24bit/96Khz cos da czy nie ma sensu i w jakiej glebi zostawic, nie jestem pewny ale przy wyjsciu S/pdif ktorego ja uzywam karta muzyczna nie ma wplywu na jakosc brzmienia bo kodowaniem zajmuje sie DAC w ampli, czy sie myle i jak to jest naprawde.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.