Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś pomoże ożywić wzmacniacz w starym radiu?

remick

Rekomendowane odpowiedzi

Radio pewnie odbiera AM,Nie uzyskasz dobrego brzmienia,Może jak ma UKF sprawdź w FM.

Nie nie. Ja korzystam tylko z końcówki wzmacniacza. Radio przełączone jest na wejście gramofonowe. Lampy które są niepotrzebne do wzmacniania tego sygnału zostały wyciągnięte.

On po prostu sam w sobie "brzęczy" a jeszcze obudowa drewniana powoduje że ten dźwięk jest strasznie mocno słyszalny gdy słucha się radia cicho.

Czy coś mogę z tym zrobić?

Jakoś zamontować go na gumowej podkładce czy coś?

Jeżeli rdzeń jest w rogach skręcany na śruby to można próbować mocniej go skręcić, jakaś gumowa izolacja mechaniczna od obudowy też może być dobrym pomysłem. Można też umieścić go w jakimś naczyniu z rozgrzaną parafiną i trzymać go tam dotąd aż przestaną się z niego wydobywać pęcherzyki powietrza. Następnie wyjąć i poczekać aż wystygnie.

Co do tego dźwięku, to prawdopodobnie lampy są zużyte i należałoby je wymienić. 6V6 ma ruski odpowiednik który jest tańszy, nie pamiętam symbolu w tej chwili. Możesz sprawdzić też czy kondensator elektrolityczny w katodzie 6V6 jest sprawny lub wymienić na nowy bez sprawdzania. Jeśli to możliwe to pomierz napięcia w punktach wskazanych przez strzałki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie nie. Ja korzystam tylko z końcówki wzmacniacza. Radio przełączone jest na wejście gramofonowe. Lampy które są niepotrzebne do wzmacniania tego sygnału zostały wyciągnięte.

a tego to ja nie rozumiem, gra z wejścia phono, przez stopień wzmacniacza phono, przy wyjętych lampach?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Przy wyjętych lampach części radiowej.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

W starych radiach wejście liniowe do zewnętrznego urządzenia było oznaczane jako gramofonowe. Nie było jeszcze wtedy CD:). Wystarczyłoby jakbyś spojrzał na schemat zamieszczony przez autora wątku w pierwszym wpisie i wszystko stałoby się jasne.

czyli gramofon z wkładką piezo elektryczną, czyli bez wzmocnienia, nie było potrzeby opisywać wejście jako liniowe bo i tak nie było tam co wetknąć, później już był magnetofon

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

@mamel

Do tego wejścia podłączam raspberry pi, które działa jako radio internetowe.

@stern

Nie mam dostępu do punktu "2". Resztę "jakoś" dam radę zmierzyć - mierząc na podstawkach lamp, tylko muszę od kolegi pożyczyć lepsze końcówki do miernika (widziałem miał takie cienkie zakładane na normalne kable, tak że będzie je można przepchać poprzez pająka elementów i dotknąć końcówek podstawek lamp).

Ok, może być bez punktu 2

Jeżeli rdzeń jest w rogach skręcany na śruby to można próbować mocniej go skręcić...

Jest na śruby - ale nie udało mi się nic dokręcić.

Zastosowałem podkładkę gumową - jednak raczej nie za wiele to dało :/

Co do tego dźwięku, to prawdopodobnie lampy są zużyte i należałoby je wymienić. 6V6 ma ruski odpowiednik który jest tańszy, nie pamiętam symbolu w tej chwili. Możesz sprawdzić też czy kondensator elektrolityczny w katodzie 6V6 jest sprawny lub wymienić na nowy bez sprawdzania. Jeśli to możliwe to pomierz napięcia w punktach wskazanych przez strzałki.

Pomierzyłem napięcia we wskazanych przez ciebie punktach.

Oto co mi wyszło:

1. 78.6V (!)

2. 234.8V

3. 10.3V

4. 239V

5. 254V

6. 254V

Czy możesz coś wywnioskować z tych podanych napięć?

Aaaa. Dławik przyszedł, więc go zamontowałem i rezystorami doregulowałem aby było 254-255V na wyjściu z zasilacza.

Zastosowałem podkładkę gumową - jednak raczej nie za wiele to dało :/

No to pozostaje nasączenie czymś, np. parafiną.

Z tych napięć wynika, że EABC jest dość mocno zużyta, 6V6 nie tak bardzo. Nie wiem czy jest sens szukać tej EABC. Zamiast niej można by włożyć którąś z seri ECC ale trzeba by nieco przerobić układ. Jutro sprawdzę która będzie pasować.

Zamiast tej EABC można wstawić ECC83 lub nawet lepiej tańszą rosyjską 6N2P

Układ należy wówczas przerobić według zamieszczonego rysunku. Pozostaje jeszcze kwestia żarzenia. Dla lampy 6N2P żarzenie należy zostawić tak jak jest, natomiast piny podstawki 6,7,8 i 9 podłączyć do masy. W przypadku ECC 83 trzeba postąpić inaczej i jeśli się na nią zdecydujesz to napiszę ci jak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast tej EABC można wstawić ECC83 lub nawet lepiej tańszą rosyjską 6N2P

Układ należy wówczas przerobić według zamieszczonego rysunku. Pozostaje jeszcze kwestia żarzenia. Dla lampy 6N2P żarzenie należy zostawić tak jak jest, natomiast piny podstawki 6,7,8 i 9 podłączyć do masy. W przypadku ECC 83 trzeba postąpić inaczej i jeśli się na nią zdecydujesz to napiszę ci jak.

Dzięki za schemat.

Kupię więc tą lampę 6N2P.

Możesz zerknąć czy ta będzie OK: (6N2P-EV)

Ukryta Zawartość

Kolejne pytanie. Czy do tej lampy muszę dokupować podstawkę? Czy ta w której 6v6 była będzie dobra?

Ukryta Zawartość

Tak, ta lampa będzie ok, ale ta lampa to jest zamiast lampy EABC 80. Podstawki są takie same do obydwu. Jeśli chcesz wymienić również 6V6, to jej tańszym rosyjskim odpowiednikiem jest 6P6S. Podstawki mają takie same i nic przy niej nie trzeba przerabiać.

OK - dziękuję zanotowałem.

Jak po przyjściu 6N2P nadal będę miał zastrzeżenia do dźwięku kupię też nową 6V6/6P6S.

Przy okazji - wymienię kondensator o którym pisałeś (katoda 6V6) no ale 50u to raczej nie znajdę.

47u/50V nie powinno być problemem?

Czy jest sens wymieniać inne kondensatory? Jeżeli tak, które? (cały czas mam na myśli poprawę jakości dźwięku)

47u/50V będzie dobry. Może być też 100u, w tym miejscu nie jest to krytyczna wartość. Innych na razie nie wymieniaj, ponieważ one nie wysychają tak jak elektrolityczne i są pewnie sprawne. Na razie wstaw tą 6N2P, to będziemy wiedzieli co dalej robić.

Czemu ją kupiłeś w Rosji a nie na pewnym znanym portalu aukcyjnym w Polsce?

Nie mieszkam w Polsce i czy kupię na ebay'u czy na "pewnym portalu aukcyjnym" - jeden pies, przy czym nie wszyscy z polski chcą wysyłać za granicę a na ebay'u z tym to nie ma akurat problemu żadnego ;)

Aha, nie wpadłem na to że piszesz z zagranicy.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Przyszła dzisiaj lampa 6n2p.

Właśnie skończyłem montować układ według twojego schematu.

Mam parę pytań odnośnie elementów tam narysowanych.

1. rezystor 2k2 w katodzie 6n2p - na ile krytyczna jest jego wartość? W chwili obecnej zastosowałem 2x 1kOhm - bo nie miałem 2k2. Mam natomiast 3k3. Jakiej mocy on powinien być.

2. to samo pytanie odnośnie kondensatora 220uF. W tej chwili wstawiłem 100u - na co ma wpływ jego wartość? Na jakie napięcie on powinien być?

Teraz o dźwięku.

Dźwięk się zdecydowanie poprawił. Nie jest już zniekształcony. Natomiast mam wrażenie że jest tam "za dużo basu" :)

Nigdy nie myślałem, że będę się skarżył na nadmiar basu ;)

Zamówiłem nową lampę 6v6 - zobaczymy co to coś zmieni (i czy w ogóle).

Znacznie mniej słyszalny jest też przydźwięk sieci. - Czyżby zmiana lampy miała na to jakiś wpływ?

Ten rezystor w katodzie nie jest krytyczny, możesz poeksperymentować z nim trochę. Jego moc nie jest istotna, wystarczy nawet 0,125W. Kondensator może być 100u, może być też mniejszy. Jego wartość jeśli jest za mały będzie skutkować zmniejszeniem basu. Możesz też spróbować go odłączyć, wtedy zmniejszy się wzmocnienie. Ten kondensator może być na obojętnie jakie napięcie, to nie jest istotne.

Co do barwy tonu, możesz pobawić się w zmianę elementów zakreślonych w kółka lub odłączyć te obwody w miejscach X i sprawdzać po kolei jak wpływa zwiększenie kondensatora dwukrotnie lub zmniejszenie o połowę. Kondensatory znajdziesz w nieużywanej części radia:) Co do dalszego zmniejszenia przydźwięku to napiszę coś później wieczorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten rezystor w katodzie nie jest krytyczny, możesz poeksperymentować z nim trochę. Jego moc nie jest istotna, wystarczy nawet 0,125W.

OK - w takim razie pobawię się nim. Rezystory 0.125W mam - kłopot u mnie jest z tymi "mocniejszymi" :)

Myślałem, że taki trzeba, bo w schemacie wrysowałeś właśnie taki :)

Kondensator może być 100u, może być też mniejszy. Jego wartość jeśli jest za mały będzie skutkować zmniejszeniem basu. Możesz też spróbować go odłączyć, wtedy zmniejszy się wzmocnienie. Ten kondensator może być na obojętnie jakie napięcie, to nie jest istotne.

OK - to też mam miejsce nowe do zabawy :)

Co do barwy tonu, możesz pobawić się w zmianę elementów zakreślonych w kółka lub odłączyć te obwody w miejscach X i sprawdzać po kolei jak wpływa zwiększenie kondensatora dwukrotnie lub zmniejszenie o połowę. Kondensatory znajdziesz w nieużywanej części radia:) Co do dalszego zmniejszenia przydźwięku to napiszę coś później wieczorem.

Tutaj może być kłopot, bo o ile do elementów które sam dokładam dostęp jakiś tam mam, to jednak te oryginalne są montowane tak, że musiałbym robić nowy układ.

Coś mi się wydaje, że to jednak się tak skończy - wtedy będę miał swobodny dostęp do wszystkiego a nie tylko do tego co zmieniam.

Teraz przydźwięk. Obwód żarzenia należy przerobić wg rysunku. Odłącz jeden z przewodów żarzenia od masy i podłącz potencjometr drutowy wg rysunku. Potencjometr powinien mieć wartość 100 Ohm i moc 1W lub więcej. Tym potencjometrem będziesz mógł wyregulować minimum przydźwięku. Jeżeli przy podłączonym źródle sygnału ale bez sygnału np. na pauzie przydźwięk rośnie w miarę kręcenia w prawo potencjometrem głośności, należy jeszcze wymienić go na inny o wartości 22k lub 47k. Oczywiście jeżeli uda Ci się gdzieś kupić taki który będzie mechanicznie pasował. Powinien on mieć charakterystykę logarytmiczną.,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za schemat.<br />

W wolnej chwili spróbuje przerobić według twoich wskazań.<br />

Chociaż tak jak piszę, jest dużo dużo lepiej od tego co było kiedyś.<br />

<br />

Co do potencjometru od głośności to będzie chyba ciężko. On jest podwójny (wewnętrzny reguluje wzmocnienie, zewnętrzny stosunek basu do wysokich tonów) więc jeżeli miałbym wymieniać to na taki 2x 22k (47k) czy od wzmocnienia tylko ta wartość a basy/wysokie 1M ma zostać?<br />

<br />

To tylko tak teoretycznie pytam, bo raczej go nie będę ruszał.

Wartość tego potencjometru od barwy musi pozostać bez zmian, więc to się nie uda tak czy inaczej, ponieważ znalezienie takiego potencjometru może być trudniejsze niż jedzenie nosem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.