Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno nowego sprzętu, sygnał analogowy i cyfrowy

krzycho9966

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę wydobyć z konsoli PS3 dźwięk 5.1. Konsola ma wyjście optyczne, a w głośnikach mam jedynie analogowe (6x RCA). Konsola jest połączona z telewizorem kablem HDMI, ale w TV nie ma wyjścia na takie głośniki (jest tylko stereo). Odległość konsoli od głośników i telewizora jest mniejsza niż 1m, tak że na jakości dużo nie stracę zamieniając sygnały. Chciałbym połączyć PS3 z głośnikami kablem optycznym, jakiego sprzętu potrzebuję? Wystarczy najtańszy amplituner z wejściem optycznym i wyjściem analogowym 5.1? Bardziej opłaca się kupić całe kino domowe? Może jest jeszcze jakieś inne wyjście z tego problemu , o którym nie wiem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Konsola ma wyjście optyczne, a w głośnikach mam jedynie analogowe (6x RCA). Konsola jest połączona z telewizorem kablem HDMI, ale w TV nie ma wyjścia na takie głośniki (jest tylko stereo).

Jakie to masz głośniki i jaki model odbiornika TV?

Taki sprzęt się może nadać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdjęcie wyjść na subwooferze :

Ukryta Zawartość

Zdjęcie portów z TV :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reszta tych gniazd RCA w telewizorze to : lewa strona na głos z komputera, a prawa wejście dodatkowe (przy 3xRCA). Żółtym kablem podłączony jest sam subwoofer, do dwóch górnych gniazd podłączam głośniki (TV-Sub-Głośniki).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod kątem uzyskania dyskretnego (oddzielnie zakodowanych kanałów) dźwięku 5.1, zestaw Dynamic nie nadaje się do współpracy z konsolą PS3, ani jakimkolwiek urządzeniem pozbawionym wyjścia wielokanałowego. Nadaje się tylko i wyłącznie do wzmacniania sygnału 5.1 już zdekodowanego w odtwarzaczu DVD/BD lub karcie dźwiękowej. Chcąc uzyskać dźwięk 5.1 z konsoli należałoby wyjść cyfrowo kablem optycznym lub HDMI do urządzenia posiadającego wejście w którymś z tych standardów i dekoderami DD i DTS na pokładzie. Karta dźwiękowa posiadająca wejście optyczne, to najtańsze rozwiązanie, aczkolwiek wymaga, aby komputer/laptop, do którego jest podłączona, był włączony. Jeśli zamierzony cel chciałbyś osiągnąć bez pośrednictwa komputera, pozostaje albo zestaw KD z jednego pudełka, albo amplituner 5.1. Na pewno za tą drugą, ale droższą opcją przemawia lepsza jakość, rozbudowa i możliwość dokupienia w przyszłości normalnych kolumn, nie pierdziawek.

@nabuchonodozor Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jeszcze mam kilka pytań. Ta karta dźwiękowa musi być jakaś specjalna? Mógłbyś podać mi przykład takiej karty, bo nie znalazłem nic z wejściem optycznym. Mógłbyś podać mi jeszcze jakiś przedział cenowy odpowiedniego amplitunera i karty dźwiękowej? Lepiej kupić taki sprzęt przez internet (nowy), czy w sklepie?

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Takie coś jest odpowiednie?

Ukryta Zawartość

Jeśli zdecydujesz się na amplituner, to karta dźwiękowa nie będzie potrzebna, bo dekodowaniem zajmie się ampli. Jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie.

Ten Pioneer w zasadzie może być. Choć, jak pewnie wiesz, to żadna rewelacja. Ot spełnia absolutnie podstawowe wymagania. Ma dekoder DD i DTS, pięć końcówek mocy, ale subwoofer musi być aktywny (z własnym wzmacniaczem), tak jak ten Dynamic.

Pomieszanie z poplataniem.

Naprostowujac:

Ten pioneer jest co najwyzej urzadzeniem amplituneropodobnym. Nie wart zlamanego grosza, a do tego dla ciebie absolutnie nieprzydatny bo nijak go do swoich urzadzen nie podlaczysz.

Sa karty dzwiekowe ktore moga dzialac bez udzialu komputera ale raczej nie beda dzialac w tym trybie dekodujac DD.

Tak wiec potrzebujesz urzadzenia

a) z wejsciem optycznym i wyjsciami analogowymi 5.1

b) z wejsciem hdmi, wyjsciem hdmi i wyjsciami analogowymi 5.1

Najprosciej bedzie ci znalezc amplituner spelniajacy wymaganie b) (pewnie zreszta przy okazji spelniajacy wymagabie a)), z tym, ze musisz pamietac aby te wyjscia nie byly wysokopoziomowe (czyli takie do ktorych podlacza sie kabel glosnikowy bez wtyczki) a niskopoziomowe (takie jak wyjscie w standardowym odtwarzaczu cd, rca, chinch). Chyba, bo na podstawie twojego zdjecia niewiele mozna sie domyslic na temat tych glosnikow.

Z tym, ze takie cale kombinowanie jest do bani - skoro w google nie mozna znalezc twoich glosnikow to zapewne szczytem jakosci one nie sa (po wyjsciach z suba wnioskuje, ze sa to pewnie jakies male glosniczki z gatunku komputerowych, cos jak te produkowane przez logitech) i kupowanie do nich amplitunera to strzelanie z armaty do muchy. Nie wykorzystasz 99% jego funkcji. Moze jest jakis zewnetrzny procesor dzwieku lub dekoder dd z wejsciem optycznym ale to taka sama sytuacja jak z amplitunerem.

Moge tez przyjac, ze chcesz cos co przerobi ci sygnal stereo na 5.1. To rozwiazanie jest taze bez sensu bo potrzeba do tego takze amplitunera z tym ze tym razem moze byc naprawde staroc byle dzialal. Ale to chyba jeszcze gorsze rozwiazanie bo nie dosyc, ze amplituner bedzie gorszy od tego powyzej to jeszcze bedziesz powiekszac sztucznie ilosc kanalow (mimo, ze konsola wypuszcza dzwiek 5.1 po optyku i hdmi).

W skrocie - jestes na straconej pozycji cokolwiek zrobisz.

server unreachable;--

No to ja muszę nieco... wyprostować.

Ten pioneer jest co najwyzej urzadzeniem amplituneropodobnym.

Jak najbardziej jest amplitunerem, tyle że w nietypowej - niskiej obudowie - zwanej z ang. slim. Z racji niewielkiej obudowy, końcówki mocy nie są dużej mocy.

Czy według Ciebie, cienkie (wysokość obudowy) odtwarzacze DVD/BD również są odtwarzaczopodobne?

Nie wart zlamanego grosza, a do tego dla ciebie absolutnie nieprzydatny bo nijak go do swoich urzadzen nie podlaczysz.

Jest wejście optyczne? JEST

Są dekodery DD i DTS dźwięku 5.1? SĄ

Jest wyjście 5-ciu końcówek mocy? JEST

Jak już wyżej pisałem, o tym zestawie Dynamic wujek google wie mało. Jednak fotka tablicy z wyjściami i wejściami pozwala wywnioskać, jak ten zestaw działa. Mianowicie: subwoofer jest jednostką centralną z wejściem 5.1 i wbudowanym 6-kanałowym wzmacniaczem, z czego jedna końcówka mocy zasila wbudowany głośnik subwoofera, a pięć pozostałych - poprzez wyjścia zrealizowane na gniazdach chinch oznaczonych jako Audio Output - zasila satelitki.

Jedynym mankamentem natury podłączeniowej, są zakończone wtykami chinch kable od satelitek - przecież ich się nie da wetknąć w gniazda głośnikowe wzmacniacza/amplitunera. Niezależnie od tego, jak bardzo sensowny będzie amplituner, problem z tymi wtykami zostanie. Prostym rozwiązaniem - niestety inwazyjnym - jest uciąć wtyk obierając z izolacji końcówki przewodów - o ile autor tematu zdecyduje się na taki zabieg. Choć ja nie polecam. Lepiej po prostu pozbyć się ten zestaw i w zależności od zasobności portfela - kupić albo zestaw z jednego pudełka (będzie zdublowany odtwarzacz DVD), albo wybrać rozwiązanie lepszej jakości i z opcjami rozbudowy - amplituner, a następnie zestaw kolumn 5.1

Inne problemy: niedopasowanie - ryzyko spalenia przy głośnym graniu tychże satelitek zasilanych mocniejszymi końcówkami mocy amplitunera.

Dla mnie takie "cos" przy amplitunerze moglo co najwyzej stac. :)

Problem braku wyjsc niskopoziomowych do podlaczenia tego zestawu glosnikow sam zauwazyles. Taka kombinatoryka i wydawanie kilkuset zlotych na polsrodki jest bez sensu. Lepiej przeznaczyc fundusze na jakies calosciowe rozwiazanie czyli normalny amplituner i glosniki.

A tak nawiasem mowiac to czy konsola w ogole moze wyslac dzwiek 5.1?

server unreachable;--

Problem braku wyjsc niskopoziomowych do podlaczenia tego zestawu glosnikow sam zauwazyles. Taka kombinatoryka i wydawanie kilkuset zlotych na polsrodki jest bez sensu.

Ależ ja nie miałem na myśli zasilania satelitek przez wzmacniacz wbudowany w subwooferze Dynamic, do czego byłoby wówczas potrzebne wyjście wielokanałowe (niskopoziomowe) w amplitunerze.

Powinna. Wyjście optyczne nie jest tam od parady. Przynajmniej jeśli chodzi o filmy. Chcąc uzyskać dźwięk w formatach HD, trzeba wyjść do amplitunera kablem HDMI.

Jedynym mankamentem natury podłączeniowej, są zakończone wtykami chinch kable od satelitek - przecież ich się nie da wetknąć w gniazda głośnikowe wzmacniacza/amplitunera. Niezależnie od tego, jak bardzo sensowny będzie amplituner, problem z tymi wtykami zostanie. Prostym rozwiązaniem - niestety inwazyjnym - jest uciąć wtyk obierając z izolacji końcówki przewodów - o ile autor tematu zdecyduje się na taki zabieg. Choć ja nie polecam.

Z zamianą końcówki nie ma problemu. Jednak zastanawiam się czy warto kupować taki, jak to Nabuchonodozor napisał "półśrodek".

Chyba jednak kupię nowy zestaw 5.1/ całe KD.

Tak z ciekawości, lepiej podłączyć satelitki bezpośrednio do tego ampli, czy załatwić kabel chinch i obciąć końcówkę i podłączyć do jednostki centralnej (sub). Chodzi o to, czy połączenie [Ampli]--[satelitki] będzie działało tak samo jak -[Ampli]-[satelitki]?

Konsola może wysłać 5.1

Tak z ciekawości, lepiej podłączyć satelitki bezpośrednio do tego ampli, czy załatwić kabel chinch i obciąć końcówkę i podłączyć do jednostki centralnej (sub).

Jeśli utniesz wtyk, wtedy możesz śmiało podłączyć do każdego amplitunera. Niemniej jednak - satelitek nie podłączysz już do subwoofera i bedziesz mieć problem z ewentualną sprzedażą zestawu Dynamic - stąd wcześniej nazwałem to rozwiązanie inwazyjnym.

Chodzi o to, czy połączenie [Ampli]--[satelitki] będzie działało tak samo jak -[Ampli]-[satelitki]?

Pierwsze wymaga dalszego kombinowania. Z drugim nie osiągniesz zamierzonego celu - uzyskanie dźwięku 5.1 z konsoli.

Chyba jednak kupię nowy zestaw 5.1/ całe KD.

To jest właściwe rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.