Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa basu z subwoofera w KD

masiuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zestaw to Denon AVR-1911 + DVD 1740, glosniki Wharfedale Diamond (fronty 10.6, centralny, tylne 10.1 no i problematyczny subwoofer MX). Problem polega na tym że nie moge w żaden sposób ustawic subwoofera aby bas był słyszany w miejscu odsłuchu na sofie. Wszedzie go pełno a jak usiąde to znika... Drugi problem to taki iż nie ma za bardzo możliwości postawienia go gdzieś indziej (brak miejsca).

rozmieszczenie pokoju:

sciana frontowa - na ktorej jest kominek a nastepnie kolumna, telewizor, kolumna... miejsca aby suba wsadzic brak

sciana tylna - komoda i sofa... miejsca aby suba wsadzic brak

sciana lewa - wejscie i kominek... to samo

i zostaje tylko sciana prawa.. nie wazne gdzie i jak ustawie subwoofer problem jest taki sam no chyba ze podkrece go prawie na maxa to wszystko slychac ale w innych czesciach domu nie da sie wytrzymac ;)

zna moze ktos jakies rozwiazanie takiego problemu ? aby zmienic akustyke tego pomieszczenia nie stawiajac subwoofera w kuchni...

wystarcza jakies zabiegi w stylu dodanie grubego dywanu, powieszenie zaslon ? czy jestem niestety w czarnej du....

https://www.audiostereo.pl/topic/96038-poprawa-basu-z-subwoofera-w-kd/

W trudnych pomieszczeniach sprawdzi się sub z systemem DSP.

Tak, ale wtedy gdy jest problem z charakterystyką subwoofera (jej nierównością w wyniku oddziaływania pomieszczenia), w tym wypadku DSP nic nie pomoże. Owszem zabiegi akustyczne powinny pomóc, ale co gdzie umieścić to już kwestia pomieszczenia.

z subwooferami jest też tak , że stawiasz suba tam gzie siedzisz najwięcej , potem chodzisz po pokoju szukając najlepszego basu i na koniec zamieniacie się miejscami ( pomijam fakt czy masz tam miejsce na suba czy nie )

zna moze ktos jakies rozwiazanie takiego problemu ? aby zmienic akustyke tego pomieszczenia nie stawiajac subwoofera w kuchni...

wystarcza jakies zabiegi w stylu dodanie grubego dywanu, powieszenie zaslon ? czy jestem niestety w czarnej du....

Zabiegi, które wymieniłeś bardziej wpływają na tony wyższe i średnie.

W trudnych pomieszczeniach sprawdzi się sub z systemem DSP.

Nie byłbym tego taki pewien. Odpowiednie ustawienie źródła tonów niskich (np. subwoofera) w pomieszczeniu - to jedno, a ustawienie miejsca odsłuchowego w relacji do źródła tych tonów oraz ścian - to drugie.

Masiuss, nie napisałeś gdzie posadowiłeś miejsce odsłuchu. Być może akurat w niefortunnym miejscu, gdzie znoszą się (odejmują) fale odbite od ścian, w efekcie basu jest mało. Najlepiej, jakbyś narysował rysunek z rozmieszczeniem kolumn, miejsca odsłuchowego oraz mebli będących w pokoju.

Rzeczywiście bas najtrudniej okiełznać. Bywa tak, że możemy go słyszeć z dużym poziomem tam, gdzie jest to zbędne.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No będę się kłócił że jednak dobry sub z systemem DSP pomoże. U mnie w Velodyne DD12 cały czas podczas prób sub rysuje na ekranie TV krzywą z której przebiegu wynika jakie częstotliwości są podbijane a jakie zanikają w miejscu ustawienia mikrofonu. I poprzez zmianę miejsca ustawienia samego suba możemy sporo uzyskać. Do tego później czeka nas parę godzin ustawień samego suba takich jak:

-częstotliwość zwrotnicy dolnoprzepustowej( od 15-199Hz )

-nachylenie filtra dolnoprzepustowego(od 6-48dB/octawę)

-częstotliwość filtra poddźwiękowego( od 15-35Hz)

-nachylenie filtra poddźwiękowego j.w

-faza(od 0 do 180 co 15 stopni)

-polaryzacja

-głośność,

częstotliwość podbicia

-wskażnik trybu film/stereo( od 1-8)

A na koniec pełny equalizer dla całego pasma.

Dodam jeszcze że możemy ustawiać tą chrakterystykę dla suba łącznie z frontami.

Cześć, a może subwoofer ma odwróconą fazę 0-180 lub przełącznik ( + - ), bądź jedna kolumna ma odwrotnie podłączony kabelek, wtedy jest podobny efekt że na środku niema basu. U mnie jest tak że w amplitunerze ustawie full band i sub na 0 phase bass jest na środku, gdy zmienię z full band na 40Hz wtedy tez mam słaby bass w środkowej pozycji odsłuchowej, musze zmienić na 180 phase sub i wraca do normy z tym że na frontach membrany łagodniej wachlują na 40Hz. Sub mam wewnątrz pomiędzy kolumnami ale nie centralnie, w odwrotnej konfiguracji gdy jest na zewnątrz jest taki rozlazły. Pozdrawiam.

miejsce odsluchowe to tylna sciana, troszke mnie juz ta cala sprawa denerwowala i postawilem suba w przy wejsciu do pokoju... niestety bardzo nie praktyczne i ani ladne ale za to skuteczne ;) teraz bas jest w miejscu odsluchu a w innych miejscach go nie ma... to pomieszczenie chyba juz tak ma i nic z tym nie zrobie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.