Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z linką zasilającą Focal 165 k2p

Wenez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, wydaje się banalny, lecz tak nie jest, otóż pewnego dnia woofer z zestawu Focal 165 k2p zaczął przerywać, czasami grał czasami nie, wyjąłem go i okazało się że winna jest linka zasilająca, luty były ok, sama linka też wydawała się ok, chociaż bardzo poczerniała.

Wylutowałem linkę od strony podłączenia, oczyściłem zalutowałem, głośnik pograł pare godzin i znowu to samo.

Linkę trochę skróciłem, pograło to nawet z pół roku ale problem powrócił, co robić tym razem? skrócić już nie mogę, bo zaraz się okaże że jest za krótka, dolutowałem miedzianą linkę do tej oryginalnej żeby ją przedłużyć, ale pograło 2 dni i padło... na tej orygnialnej lince bardzo źle się lutuje, może ona jest z jakiegoś dziwnego stopu? srebra? Co począć?

Chyba coś źle zrozumiałem.... Linka przerwała ci się od strony membrany, czy punktów lutowniczych na koszu?

No właśnie tego nie wiem, a do tej pory nie miałem czasu nim się zająć, linka gdzieś nie łączy, zerwana nie jest, właśnie nie wiem gdzie nie łączy, drut z cewki leci po membranie i przypuszczam że nie łączy, w miejscu gdzie kończy się klej na drucie a zaczyna oplot do punktów lutowniczych.

Miałem taki przypadek że linka wyglądała na ok a głośnik nie działał, okazało się że w środku linki jest sznurek, same druciki przełamały się na krawędzi lutowania, tzn patrząc od strony końcówek lutowniczych głośnika do których przylutowane są linki, na końcu cyny druty sie ułamały a całość trzymała się jedynie na sznurku.śprawdz czy nie jest akurat tak w Twoim przypadku.

haj-fajowo jest;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.