Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C315BEE zbyt słaby ?

FR_OdO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny pasywne Behringer 2031P, które zasilam NAD-em c315BEE.

Kolumienki mają moc 2 x 150W (4Ohm) a wzmacniacz 2 x 40W, wszystko jest ok ponieważ wzmacniacz jest bardzo wydajny a nawet spaliłby te kolumny na godzinie 13, zastanawiam się tylko czy dała by coś w brzmieniu zamiana wzmacniacza na mocniejszy np. Behringer A500 2 x 300W (4 Ohm)- teraz dźwięk jest jak dla mnie zbyt płaski, brakuje mu życia, nawet zbyt płaski jak na monitory studyjne bo to są właśnie w tym celu przeznaczone kolumny.

Więc pytanie czy mocniejszy wzmacniacz polepszy brzmienie czy tylko zyskam moc (zakładam że jakość wykonania obu wzmacniaczy jest podobna) ? Dodam że producent zaleca właśnie wzmacniacz o mocy 2 x 300 W do napędzenia tychże monitorów.

https://www.audiostereo.pl/topic/96794-nad-c315bee-zbyt-s%C5%82aby/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie znam twoich kolumn, więc nie wiem, czy one już tak mają, czy może w innych warunkach grałyby lepiej. Ale... miałem wzmacniacz podobny NAD C316BEE i przy wszelkich proporcjach (że to kolumny głownie odpowiadają za dźwięk) ten wzmacniacz mi się nie podobał. Grał właśnie bezbarwnie, jakoś tak bez jaj. Każda muzyka brzmiała tak jakoś byle jak.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Choć NAD odbija mi się czkawką, to C315 jest jednym z lepszych o ile nie najlepszym wzmacniaczem w tym przedziale cenowym.

Nie patrz wyłącznie na watty, bo to błędna droga, no chyba, że chcesz nagłośnić jakieś wesele, albo dancing...

A czy nie zakładałeś opcji, że ten Behringery więcej już dobrego dźwięku nie dadzą...?

Ja miałem ten wzmacniacz zestawiony z Monitor Audio BR2 i było całkiem fajnie jak na ten budżet, może posłuchaj takiego zestawienia zamiast inwestować we wzmacniacz estradowy...

Pozdrawiam

U mnie z daciem na lampach , c315bee sprawowal sie znakomicie. Mialem podpiete to pod MA rs1. Bylem w szoku jak to potrafilo grac. Brakowalo tylko basu, byl malo wydajny pradowo.

Nie jesteś pierwszy który po zakupie Behringer 2031szuka tu pomocy i zawsze zwala winę na wzmacniacz. Mi się wydaje cosik że jest odwrotnie.

Na bank nie ma on 150 wat mocy ciągłej bo tylko taka jest autentyczna. Takie czasy że piszą na wzmacniaczach 2X500 w a trafo ma 600 takie czary mary.

skk

Ja miałem ten wzmacniacz zestawiony z Monitor Audio BR2 i było całkiem fajnie jak na ten budżet, może posłuchaj takiego zestawienia zamiast inwestować we wzmacniacz estradowy...

No a ja miałem przyjemność posłuchać właśnie tego zestawu, ale po podłączeniu AE Aegis Neo One poprostu znokautowały BR2 swoją muzykalnością. Spróbuję zwrócić te Behringery i poszukam jakiś monitorków aktywnych bo czuję że tu nic nie zdziałam. AE stoją jeszcze w domu i niech tak zostanie :) Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Po pierwsze nie można łączyć ze sobą urządzeń o dwóch różnych zastosowaniach typu kolumny audio z estradowym wzmacniaczem bo jest to bez sensu. Otrzymamy dźwięk niepoprawny. Po drugie te kolumny które posiadasz nie są rewelacyjne. Nie miałem przyjemności odsłuchu, ale przedział cenowy z którego pochodzą nie zaskoczy Cię niczym ciekawym nawet z dobrym wzmacniaczem audio. Jeśli chodzi o wzmacniacz to myślę że na początek nie jest taki zły - słuchałem niedawno bliźniaczego modelu Nad 326 Bee w salonie audio w Rzeszowie i jak na swój budżet z nowych zabawek spisywał się poprawnie. Odsłuchu dokonywałem na swoim sprzęcie ( wymieniałem tylko wzmacniacze). Jeśli zależy Ci na dynamicznym brzmieniu to do tego Nada spróbuj zapiąć może Magnaty z serii Quantum. Jeśli lubisz dźwięk muzykalny i precyzyjny może coś z Kefa. Kwestia gustu i indywidualnych preferencji no i grubości portfela oczywiście. Wybierz się na odsłuchy z tym wzmacniaczem i spróbuj znaleźć właściwe kolumny - to jest najlepsza metoda. Nie musisz niczego od razu kupować. Posłuchaj kilku konfiguracji, przemyśl spokojnie. Dużo zależy też od źródła dźwięku... Temat bardzo szeroki. Słuchaj różnych zestawień, porównuj, analizuj, myśl i dokonaj satysfakcjonującego wyboru :) Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.